Ruiterstraat 8, 10 en 12
Op 18 juni 1976 kocht de gemeente Zaltbommel drie panden, Ruiterstraat 8, 10 en 12, als tijdelijk onderkomen tijdens de verbouwing van het stadhuis op de Markt (1979 tot 1982). In de aanloop naar deze verbouwing hebben de panden van nummer 8 en 10 leeggestaan van 1976 tot 1979. Nummer 12 was in die tijd verhuurd aan de familie Van der Heijden-Quick. Vanaf 1979 was Ruiterstraat 10 en 12 in gebruik als stadhuis, in Ruiterstraat 10 was de sociale dienst gevestigd, in Ruiterstraat 12 de afdeling financiën en het gemeentesecretariaat en Ruiterstraat 8 diende als opslagplaats en op de begane grond was peuterspeelzaal Hummeloord gevestigd.
Ruiterstraat 10 kende toen de volgende indeling. De ruimte direct rechts naast de ingang was kantoorruimte van de sociale dienst, het was het kantoor van Jan Kuik. Ook de mooie kamer direct links werd gebruikt door de sociale dienst. Hier zat de directeur van de sociale dienst, Rob Koning. Tussen deze kamer en de kamer daarachter zitten grote schuifdeuren. De schuifdeuren waren dicht en aan één kant afgetimmerd om overlast van geluid te voorkomen. De kamer aan de andere kant van de schuifdeuren was de werkruimte van Jan Koerts. Daar stond zijn bureau en er was een zitje waar hij mensen kon ontvangen. Direct aan de kamer vast had hij zijn eigen toilet.
De kamer aan de andere kant van de gang was ook in gebruik door sociale zaken. Daar was de boekhouding en de administratie gevestigd. De plek werd bemand door Jan Kievit, Cees Lootens en Coby Droogers. De gemeente had de fraaie oorspronkelijke deur vervangen door een deur met een loket. De oorspronkelijke deur was keurig bewaard op zolder. Het was mogelijk helemaal rond deze kamer te lopen of te fietsen. Pas bij ingebruikname van het huis door Paul van Dijk werden de panden Ruiterstraat 8 en 10 gescheiden. In dat kader werd het gangetje direct rechts van de trap afgesloten, evenals de gang die vanaf de keuken naar nummer 8 liep.
De serre van Ruiterstraat 10 was in gebruik als archief. Er stonden grote metalen kasten met schuifladen. Het was doorgangsruimte naar de twee toiletten en het opslagkamertje die zich links boven de kelder bevonden. De andere ruimte boven de kelder was bijkeuken/wasruimte met grote was- en droogmachines uit de tijd van de nonnen. Deze ruimte werd door de gemeente niet gebruikt. De huidige keuken werd niet als keuken gebruikt in deze periode. Ook hier stonden grote kooktoestellen uit de tijd van de nonnen.
Dat het werk van de sociale dienst niet altijd eenvoudig was wordt duidelijk door de verhalen van meerdere ambtenaren. Zo werd de typemachine van de ambtenaar van het kleine kamertje aan de voorkant door een boze klant via het raam op straat gegooid en in de linker deurstijl van de grote schuifdeuren zit nog een diepe moot van een baksteen die van buitenaf dwars door de kamer van de directeur werd gegooid.
Op de eerste etage was de commissiekamer en de werkruimte van wethouder Albert van der Meijden. De ruimtes aan de achterkant van deze verdieping werden ingenomen door de afdeling financiën.
De zolders werden door de gemeente gebruikt als opslagplaats. Grote hoeveelheden ‘kunst’, door de gemeente gesubsidieerd via de BKR (Beeldende Kunst Regeling), was daar opgeslagen.
Ruiterstraat 12 had een eigen ingang. Meteen rechts was de kamer van bode Van Gameren. Links was de afdeling interne Zaken en de kamers aan de achterzijde werden gebruikt door de kassier en de burgerlijke stand. Daar was een balie. Ook de serre hoorde bij hun domein. Er was een doorgang tussen de serres van nummer 10 en 12.
De eerste etage van nummer 12 was de afdeling van burgemeester (Wilmink) en wethouders en de gemeentesecretaris. Hier was ook de kamer van wethouder de Voogt. Er waren een aantal spreekkamers aan de voorkant van de verdieping.
De tuin van nummer 12 was door een muur gescheiden van nummer 10. Helemaal achterin de tuin was er een opening gemaakt in de muur. De tuin van nummer 10 en nummer 8 vormde één geheel. Achter nummer 8 waren een aantal speeltoestellen geplaatst voor de kinderen van de peuterspeelzaal. Er was een glijbaantje, een wip en een draaimolen. De tuinen werden door de ambtenaren met veel plezier gebruikt om te verpozen.
Bronnen
Gesprekken met Kan Koerts. November 2016
Foto’s uit privé archief familie Koerts. November 2016
Mei 2017