Ruiterstraat 2-4
André en Jolanda de Vries openden in januari 1990 hun slagerij op de hoek van de Ruiterstraat en de Boschstraat. André de Vries komt uit een echte slagersdynastie. In 2011 werd het honderdjarig bestaan van de slagerij gevierd. Rond 1900 ontstonden de eerste slagerijen. Tot die tijd werd er geslacht bij de mensen/boeren thuis.
Opa Dirk Johan de Vries (1898-1984) was getrouwd met Aareke van Willigen (1900-1985). Hij startte in 1911 een slagerij aan de Nieuwstraat in Brakel.
Opa Dirk had twee zonen, Peter en Broer (Gerrit), en twee dochters, Nelly en Zus. De beide jongens werden slager. Broer in Brakel en Peter in Zaltbommel, het bleef één bedrijf.
Peter de Vries (1925-1989) trouwde in 1954 met Lenie (Helena Geziena) van Oosten (1927-1992). Zij hadden geen kinderen. Peter diende van oktober 1946 tot november 1949 als militair in Indonesië. Na terugkomst uit Indonesië ging hij naar de slagersvakschool.
Broer (Gerrit) de Vries (1926-2013) trouwde met Engeltje van Dalen (geboren in 1928). Zij hadden drie zonen: Dick (1957), André (1968) en Theo (1962). De eerste twee jongens werden slager. Dick in Brakel en André in Zaltbommel, het bleef één bedrijf. Dick de Vries heeft twee zonen die ook weer in de slagerij in Brakel werken.
Ome Peter kocht de slagerij in Zaltbommel op 1 maart 1954 van slager Van Oosterom voor 20.000 gulden. Van Oosterom had toen meer dan 40 jaar de slagerij gehad.
De vrouw van Peter, Lenie (1927-1992), werkte mee in de slagerij. Zij was dochter van sluiswachter Pieter van Oosten uit Spaarndam en Aletta Jacoba Arens (overleden in 1967). Op latere leeftijd woonden de ouders van Lenie ook in de Ruiterstraat, op nummer 11 (van 1962 tot 1971). Pieter van Oosten werkte af en toe mee in de slagerij van zijn schoonzoon.
Er werd niet geslacht in de Ruiterstraat maar in Brakel. Wel werd er in de Ruiterstraat uitgebeend, worst gemaakt, gerookt en dergelijke.
Peter en Lenie de Vries hadden hun woonkamer aan de Boschstraat, de winkel was alleen het puntje op de hoek Ruiterstraat-Boschstraat. Peter en Lenie stopten in 1968. Zij verkochten de slagerij aan Siem Bergen.
Peter en Lenie verhuisden naar Sint Michielsgestel. Peter werkte daar bij Chris Geene in een dierenspeciaalzaak. Na het overlijden van Peter hertrouwde Lenie met Chris Geene. Lenie is overleden in 1992.
Siem Bergen was afkomstig uit Heerhugowaard. Hij was getrouwd met Adri Langbroek. Ook Adri werkte mee in de slagerij. Bergen verbouwde het pand zeer rigoureus. De woonkamer aan de Boschstraat werd bij de winkel getrokken en waar de pekelbakken stonden werd een woonkamer gemaakt. Er werd niet geslacht in de Ruiterstraat. Bergen betrok zijn vlees van slagerij De Vries in Brakel. Wel werd er in de Ruiterstraat uitgebeend, worst gemaakt en dergelijke. In de tuin stond een rokerij waar worst, ham en spek werden gerookt. Siem had een herdershond die altijd op de stoep lag.
In 1990 is Bergen gestopt. Het gezin verhuisde naar Lommel in Belgie waar Siem bij een makelaar ging werken. Siem is in 2001 overleden. Adri en twee van haar kinderen wonen nog in Lommel.
André de Vries nam de winkel over. Hij was toen 21 jaar (geboren op 18-02-1968 in Brakel). André trouwde in 1990 met Jolanda Schreuders, geboren 09-04-1971 in Aalst. André en Jolanda vertellen het verhaal van de familie en het bedrijf.
André volgde na de LTS de slagersvakschool en Jolanda was opgeleid als kapster (ze knipt nog steeds de hele familie). Ze hebben twee kinderen. Whitney (geboren 25-05-1995) en Carmen (geboren 22-03-1998). Whitney werkt bij schoenenwinkel van Haren in den Bosch en Carmen is verpleegkundige.
Ook bij André en Jolanda wordt niet geslacht in Zaltbommel maar in Brakel. André slachtte in Brakel met zijn broer Dick wekelijks 40 varkens, twee stieren en een paar schapen. Om één uur na middernacht op maandag ochtend begon het slachten. Behalve de twee broers waren er twee knechten die meehielpen. Tot omstreeks 2004 is dit doorgegaan. Daarna werd er geslacht in Dodewaard waar nog steeds dezelfde boeren het slachtvee leverden. Wel werd er in Brakel uitgebeend, worst gemaakt en alles bereid voor de verkoop in de winkels op beide locaties.
Dat betekende dat André elke ochtend om half vijf uit Zaltbommel vertrok om in Brakel te werken. Voor acht uur was hij dan weer terug om in de winkel in Zaltbommel te staan. Na een korte middagpauze ging hij dan vaak weer op en neer om dingen af te maken en klaargemaakte producten op te halen.
In Zaltbommel was de winkel in 1990 fors verbouwd. De rokerij in de tuin werd afgebroken en vervangen door een schuur. Er kwam in de winkel een nieuwe toonbank, nieuwe weegmachines en 2 koelcellen. Ook het woongedeelte werd aangepast. Er kwamen nieuwe tegels op de vloer en een nieuwe keuken.
In 1995 volgde een grotere verbouwing. De winkel werd uitgebreid door de werkplaats er aan toe te voegen en aan de voorkant begane grond van Ruiterstraat 4 werden de koelcellen geplaatst. Achter de koelcellen was de keuken en daar weer achter de woonkamer die uitkwam op de tuin. Om meer ruimte te krijgen werd er een stukje aangebouwd.
In 2012 openden André en Jolanda hun slagerij in de Portage (nieuw winkelcentrum in Zaltbommel). De slagerij in de Ruiterstraat hield op te bestaan. Met de opening van de nieuwe winkel werd ook gekozen voor de opsplitsing van het bedrijf. Dick de Vries werd eigenaar van het bedrijf in Brakel en André de Vries werd de baas in Zaltbommel. Een dag voor de opening van de Portage overleed de vader van André.
Door de verplaatsing van het bedrijf naar de Portage kwam er in de woning in de Ruiterstraat veel meer ruimte om te wonen. Er volgde dan ook een grote verbouwing. De ruimte van de winkel werd garage en kreeg een opslagfunctie. Er werd een garagedeur aan de Ruiterstraatkant gemaakt. Voor de etalageramen werden reclameborden geplaatst. Ook de tuin onderging ingrijpende wijzigingen.
Het gedeelte waar de koelcellen stonden werd weer woongedeelte en de deur die daar altijd zat werd vervangen door een raam. De keuken werd weer naar de achterkant van het huis verplaatst waardoor een zeer ruim woongedeelte op de begane grond ontstond. Ook de tuin werd grondig aangepakt. Links achter in de tuin werd een loggia gerealiseerd en de rest van de tuin kreeg een eigentijdse uitstraling met kunstgras en een strakke indeling. De tuin liep en loopt overigens helemaal door tot achter Boschstraat nummer.
Bronnen
Gesprekken met André en Jolanda de Vries. Mei 2014
Foto’s uit het particulier archief van André en Jolanda de Vries. Mei 2014
Foto’s uit particulier archief van Mevrouw de Vries-van Dalen uit Brakel
December 2022