Ruiterstraat
portret van een straat
Wie wonen er nu
Wie woonden er vroeger
Familiegeschiedenissen
Achtergronden

Familie Bergen

Ruiterstraat 2-4

Van 1968 tot 1990 woonden op de hoek van de Ruiterstraat en de Boschstraat de familie Bergen. Zij hadden de slagerij overgenomen van Peter de Vries.
Siem (Simon) Bergen (1937-2001) was getrouwd met Adri (Adri Aartje) Langbroek, geboren 17-01-1945. Zij hadden vier kinderen: Simone, geboren 29-08-1966, Marcel, geboren 14-02-1968, René, geboren 24-07-1970 en Diane, geboren 16-11-1971. De laatste twee kinderen werden geboren in de Ruiterstraat.

 

kinderen Bergen

Achter Simone en Marcel en voor Diane en René Bergen (19..)

 

Simone is ongehuwd en woont in Eindhoven, ze is personeelfunctionaris bij de NS; Marcel is gehuwd met Bartine Smit, zij hebben twee kinderen, woont in Oosterhout en hij werkt bij de ING; René heeft een vriendin, woont in Lommel en werkt in de informatica bij Atos-Orgin; Diane is getrouwd met Dick Kampen, heeft 2 kinderen en woont in Lommel.
Via een advertentie in het slagersvakblad kwam Siem Bergen in contact met Peter de Vries, eigenaar van het pand en de slagerij. Daarvoor werkte Siem in Zaandam bij een slager, het gezin woonde in Heerhugowaard. Adri had niet eerder in de slagerij gewerkt. In het begin had Siem Bergen de zaak in huurkoop, later werd het huis gekocht en goodwill betaald voor de slagerij.

 

siem berger

Siem Bergen in de winkel voor de verbouwing van 1975

 

Toen Bergen in 1968 de slagerij overnam woonde de heer en mevrouw Van Oosterom nog op Ruiterstraat 7. Bij de opening kregen ze een taart van mevrouw Van Oosterom. De heer Van Oosterom was toen al overleden. Ze vertelde dat het voor hun een revolutie was toen ze voor het eerst ijs kregen om te koelen met grote blokken ijs.

 

siem aan het uitbenen

Siem Bergen bezig met uitbenen (1975)

 

Toen Siem het bedrijf had overgenomen slachtte hij elke week vijf varkens en een koe. Dat gebeurde in Brakel bij De Vries. Ook worst maken (bloedworst, boterhamworst, leverworst, kookworst) werd in Brakel gedaan. In de Ruiterstraat werd er gerookt (rookworst, ham, spek). Ook uitbenen gebeurde in de Ruiterstraat. Knechten waren Bé Nijhuis en Henk Verwey. Beiden werkte ook al bij Peter de Vries.

 

henk verweij nog in de slagerij

Henk Verwey nog in de slagerij van Peter de Vries in 1957

 

De vader van Lenie de Vries-van Oosten, Piet van Oosten, woonde in 1968 nog in de Ruiterstraat. Hij was geen slager van beroep maar hielp wel mee in de slagerij bij Peter de Vries en Siem Bergen.
Adri werkte in de winkel. De hond, Bobby, een herdershond, lag altijd voor de deur, het was een vertrouwd beeld voor de klanten en een vriend voor de kinderen.

 

siem met de hond

Siem Bergen met hond Bobby voor de winkel (1975)

 

Ze hadden een luxe auto met een aanhanger waarin het vlees werd vervoerd van Brakel naar Zaltbommel.
In 1975 vond er een grote verbouwing plaats van het woongedeelte en het bedrijfsgedeelte. Aannemer was Wim van Est uit de Ruiterstraat.
Het gedeelte waar werd gewoond werd winkel en werkplaats en de voormalige werkplaats werd omgebouwd tot woning. De keuken zat na de verbouwing aan de achterkant/bij de tuin. Gaskachels werden vervangen door centrale verwarming. En waar de gemetselde pekelbakken stonden om hammen en spek te zouten kwam een gangetje.
De werkruimte van de slagerij werd uitgebreid van 30 naar 70 vierkante meter. De toonbank in de winkel werd verlengd tot zeven en een halve meter. Tevens werd een nieuwe koelings- en airconditioningsysteem voor de hele slagerij geïnstalleerd.

 

verbouwing 1975 slagerij

Verbouwing aan de de Boschstraatzijde (1974-1975)

 

Omdat het bovenhuis van Ruiterstraat 4 bij de slagerij werd getrokken ontstond er op de eerste verdieping een geheel nieuwe situatie. Waar eerder het echtpaar Hooykaas woonde kwam nu een slaapkamer en een strijkkamer, daarnaast waren er boven 4 slaapkamers, een badkamer en een grote overloop.

 

verbouwing boschstr zijde 1975

Verbouwing aan de Ruiterstraatzijde (1974-1975)

 

Al voor de grote verbouwing van 1974-1975 was er door de familie Bergen een nieuwe kap op het pand geplaatst. Het puntdak boven nummer 4 was vervangen door een plat dak.
In de tuin stond een schuur (tegen het huis van Haasakker aan) met de rokerij en een machinekamer voor de koelcellen. De tuin was een mooie tuin met bloemen en planten, onder de grote boom was het betegeld.

 

slagerij na verbouwing 1975

Winkel met Adri Bergen na de verbouwing van 1974-1975

 

Op de bovenetage van nummer 4 woonde voor de verbouwing Hemmy Sustronk. Ze kwam uit Brakel, ze was getrouwd geweest maar haar man was overleden, ze had geen kinderen. In de tijd dat de familie Berger in de slagerij kwam leerde ze Gerrit Hooykaas kennen. Gerrit was niet eerder getrouwd geweest. Zij trouwden en gingen samenwonen op de boven etage. In 1975 verhuisde het echtpaar naar de Boschstraat (boven Burnet). Hemmy werkte in de huishouding bij verschillende mensen onder andere bij familie Bergen.

 

fam hooijkaas

Hemmy en Gerrit Hooykaas bij hun 25 jarig huwelijksfeest in 19..

 

Siem was katholiek en Adri Nederlands Hervormd van origine. Na hun trouwen waren ze niet kerkelijk, hun kinderen gingen naar de Franciscusschool in de Aakstraat.
Kinderen uit de buurt kwamen spelen, onder andere de kinderen van Burnet
Hun groenteboer was Rombeek, hun bakker en kruidenier was Van der Flier (grote bedrijven als Albert Heijn waren uit den boze), hun melkboer was Van Oversteeg en later Van der Schaft. De huisarts was dokter Brunsen en later dokter Van den Bosch.

 

siem in de winkel voor de verbouwing

Siem Bergen in de winkel voor de verbouwing van 1974-1975

 

Ze hadden behalve de hond Bobby, drie konijnen en een haan. In de woonkamer stond een piano waar Adri op speelde.
In 1990 stopte het echtpaar Bergen met de slagerij omdat Adri niet door kon vanwege rugklachten. De kinderen waren inmiddels de deur uit. Ze verkochten de slagerij met huis voor 325.000 gulden aan Dick en André, zonen van Broer de Vries.
Het echtpaar Bergen verhuisde naar Lommel (België) waar Siem bij een makelaar ging werken. Siem is in 2001 overleden. Adri en twee van haar kinderen wonen nog in Lommel.

 

 

Bronnen
Gesprekken met Adri Bergen in Lommel, juli 2014
Foto’s uit particulier archief familie Bergen, Lommel, juli 2014

 

 

Maart 2016