Ruiterstraat
portret van een straat
Ontstaansgeschiedenis
Bouwgeschiedenis
Gebruiksgeschiedenis
Tuin

Verbouwing familie van Est

Ruiterstraat 21

Voordat de familie Van Est het huis kocht (in 1967) had het driekwart jaar leeggestaan. De gemeente bracht er voor nood mensen in onder. Het pand was uitgeleefd. Het plafond (3,60 meter hoog) en de vloeren waren vochtig en verrot. Er zat geen enkele ventilatie onder de vloer.
Wim van Est (zelf aannemer) heeft vloeren en plafonds uitgebroken en de (bij)keuken afgebroken. Bij de verbouwing werd een nieuwe vloer aangelegd op gelijke hoogte met de tuin. Daardoor moest je bij de voordeur twee treetjes omhoog. Ook de ramen in de voorgevel werden, om de verhoudingen niet te verstoren, 20 centimeter hoger geplaatst. Na de verbouwing ontstond er beneden een voorkamer en meteen daarachter de keuken. Doordat de aangebouwde keuken van de vorige bewoners was verwijderd, ontstond er meer ruimte in de tuin. De nieuwe eiken voordeur is afkomstig uit een huis in Waardenburg.
Met de komst van de familie Van Est kwam er een einde aan de bewoning van Ruiterstraat 21 door twee gezinnen.
In de tuin stond een schuurtje met een dubbele deur die uitkwam op de uitrit van het Centraal Gebouw (nummer 23-25). Er was dus een achterom maar het recht van overpad moest elk jaar bij de kerk worden aangevraagd. Later werd deze jaarlijkse aanvraag afgeschaft.

 

 

Bronnen
Gesprekken met Wim en Ans van Est. zomer 2014
Foto Cees van Winden 2014

 

 

Augustus 2023