Ruiterstraat
portret van een straat
Ontstaansgeschiedenis
Bouwgeschiedenis
Gebruiksgeschiedenis
Tuin

Recente bouwgeschiedenis

Hoek Ruiterstraat-Boschstraat Noord

De panden Boschstraat 51 en Boschstraat 53, die generaties lang opgesplits waren in twee, drie of vier wooneenheden, kregen in 2002 één bewoner en één eigenaar, het echtpaar Leontine van Hooft en Leon van Rijckevorsel.

 

boschstraat 51

Boschstraat 51 en 53 zijn weer één geheel geworden (foto 2015)

 

De daarop volgende verbouwingen staan voor een groot deel in het teken van het samenvoegen van beide woongedeelten tot één huis. De symmetrie aan de Boschstraatzijde werd hersteld. Er kwam een centrale voordeur en de winkelpui rechts werd vervangen en gespiegeld met het linker deel. Rechts kwam een winkeltje met ramen zoals aan de andere kant.

 

de nieuwe houten trap

De nieuwe eikenhouten trap die in 2003 werd geplaatst (foto 2016)

 

De officiële voordeur aan de Boschstraat, dat is de middelste deur, werd weer in ere hersteld (er was daar bij de splitsing van de panden een raam gemaakt) en de daarachter liggende kamer werd weer de centrale hal van het huis. In de hal werd, naast de bestaande trap, een nieuw trappenhuis gerealiseerd met een eikenhouten trap, afkomstig uit een Belgisch klooster. Voordeur en trap zijn afkomstig van een sloopbedrijf (Medusa) in Heyst op den Berg (België). De deur is van vurenhout en dateert van omstreeks 1880. Ook de deur van de winkel is in 2003 geplaatst, het is een nieuw gemaakte deur.

 

de ruiterstraatzijde boschstraat 51

De Ruiterstraatzijde en de Boschstraatzijde van het pand (2015)

 

Een ander duidelijke keus bij de verbouwingen van 2003 is het herstel van het contact met de Ruiterstraat. Begonnen werd met de architectonisch nogal afwijkende woonruimte van Ruiterstraat 1 volledig te scheiden van de rest van het huis. Tussen 1954 en 2002 was Ruiterstraat 1 op alle verdiepingen een integraal onderdeel van Ruiterstraat 53. Er werd een muur geplaatst om twee aparte woningen te creëren. Voorts werd het achterste deel van de winkel van Rombeek in gebruik genomen als keuken. Door het plaatsen van een deur vanuit de keuken werd er een uitgang naar de Ruiterstraat gerealiseerd. De deur is afkomstig van een bedrijf in antieke bouwmaterialen ‘Het Achterhuis’ in Udenhout. Het is waarschijnlijk een eikenhouten deur uit eind 19e eeuw. Het bovenste deel heeft een in tweeën gedeeld ijzerwerk waarachter glas. Ook werd er een raam toegevoegd aan de Ruiterstraatkant.

 

de keuken met raam van ruiterstraat 51

Keuken met deur en raam die uitkomen en uitzien op de Ruiterstraat (2016)

 

Andere belangrijke veranderingen in deze periode waren: betengeling werd van de muren verwijderd, vloeren, deuren en plafonds werden onder dikke lagen en betimmeringen vandaan gehaald, leidingen voor gas, elektra en water werden opnieuw aangelegd, er kwam een centrale verwarmingsinstallatie met deels van elders gehaalde oude gietijzeren radiatoren (beneden werden gaskachels gehandhaafd), ramen op de begane grond en een deel van de eerste verdieping kregen dubbel glas, er werd een tuinkamer aangebouwd (zie tekening), waarbij de oorspronkelijke tuindeuren werden hergebruikt. Ook werden de binnenluiken aan de Boschstraat gerestaureerd en deels opnieuw gemaakt.

 

de tuinkamer met deuren naar de tuin

Tuinkamer met deuren naar de tuin. De glas in loodramen hier en op de eerste verdieping zijn in 2003 door de huidige bewoners aangebracht (2016)

 

Op de eerste verdieping is nauwelijks iets veranderd aan de oorspronkelijke indeling. Alleen het tweede trappenhuis geeft een extra toegang tot deze verdieping. Op deze verdieping heeft het bedrijf Green-Dream-Company een tweetal kantoorruimtes.

 

kantoor van leontien van hooft

Kantoorruimte en vergaderruimte van Green-Dream-Company (2016)

 

Er is een grote zolder die beide huizen overspant. Daar is duidelijk te zien dat Ruiterstraat 51 en 53 één huis moet zijn geweest. Het dak wordt gedragen door vier grote ronde Viliberg spanten. Het deel van de zolder boven nummer 51 is thans betimmerd en geïsoleerd, er zijn een badkamer en twee slaapkamers gerealiseerd. Ook werd op zolder een dakkapel gemaakt.

 

dakconstructies boschstraat 51 2016

Dakconstructies op de zolder (2016)

 

Er zijn aanwijzingen dat er kelders zijn achter het woongedeelte van Boschstraat 51. Verder werd bij werkzaamheden aan de vloer in de oude winkel van Rombeek (de huidige keuken) een rond gemetseld gewelf (geschatte breedte 6 meter) aangetroffen met een grote opslagplaats van water. Leegpompen leverde geen verlaging van het waterpeil op. Het gaat dus vrijwel zeker om grondwater.

 

franca anna winkeltje

Franca Anna (hoeden en mode-assecoires) winkeltje van Franca van der Lee (2014)

 

Bij aankoop van Boschstraat 53 werd de familie verplicht een winkelfunctie in het pand te handhaven. Dit werd vanaf 2004 gerealiseerd met ramen zoals aan de andere kant van het huis.

Hieronder volgen nog een aantal foto’s van de binnenkant van Boschstraat 51-53.

 

leon van rijckevorsel aan de keukentafel

Leon van Rijckevorsel aan de keukentafel (2016)

 

 

de tuinkamer boschschtraat 51

De tuinkamer op de begane grond (2016)

 

 

de achterkamer boschstraat 51

De achterkamer op de begane grond (2016)

 

 

de voorkamer boschstraat 51

De voorkamer op de begane grond (2016)

 

 

glas in loodraam boschstraat 51

Glas in loodraam op de eerste verdieping (foto 2016)

 

 

plafond trappenhuis boschstraat 51

Plafond in trappenhuis eerste verdieping (2016)

 

 

zolderkamer boschstraat 51

Zolderkamer en dakconstructie (2016)

 

 

zolderkamer 2 boschstraat 51

Zolderkamer en dakconstructie (2016)

 

 

Bronnen
Gesprekken met Leon van Rijckevorsel en Leontine van Hooft. April 2016
Foto’s Rob Schröder. Juni 2016

 

 

Juni 2017