Ruiterstraat 31
Van 1958 tot 1965 was de Bommelse Werktuigenhandel gevestigd in Ruiterstraat 31. Het bedrijf was in 1953 gestart door de heer De Gans en aanvankelijk gevestigd in de Lange Steigerstraat 3. Het bedrijf handelde in gereedschap (boren, vijlen e.d.) die smeden, loodgieters en centrale verwarmingsinstallateurs gebruiken. Op 3 mei 1962 werd het bedrijf omgezet van een firma in de naamloze vennootschap Bommelse Werktuigenhandel met drie directeuren De Gans, Hopman en Van Engen.
Ruiterstraat 31 werd gekocht van groenteboer Van Rangelrooy. Het was de ruimte waar zijn groentewagen in stond. Er was ook een paardenstal voor het paard dat de groentekar moest trekken. Het pand was eigendom want later was het bij de balans van de NV opgenomen als eigendom.
Ruiterstraat 31 was bij aankoop alleen maar een opslagruimte met een daklijn evenwijdig aan de straat, met garagedeuren. De firma heeft er een verdieping opgezet. Nu met een kaplijn haaks op de straat. Beneden werden de garagedeuren links gehandhaafd en rechts werd de deur vervangen door een gewone voordeur en een raam. Beneden was er een draaibank waar één man (de heer Kooijman) werkte. Voor de rest werd beneden alleen gebruikt als magazijn. Boven werd kantoor, een keukentje, een toilet en een woon/slaapkamer. Na deze verbouwing is er 54 jaar helemaal niets meer aan het pand gewijzigd. Hildo van Engen woonde, voordat hij trouwde, een jaar of drie op deze etage. Vera Hopman werkte op het kantoor.
In september 1962 kocht De Gans van dierenarts De Jong Ruiterstraat 14 en 16 (met de schuur in de Strikstraat) voor in totaal 60.000 gulden. Voor die tijd huurde hij al de schuur van de familie De Jong omdat zijn werkplaats in Ruiterstraat 31 te klein was geworden. Ruiterstraat 31 werd in 1965 verkocht aan Jan van Oversteeg
Bronnen
Gesprekken met Hildo en Corry van Engen. Juni 2014
Gesprekken met mevrouw Vera de Gans-Hopman. November 2013
Gesprekken met Kees Verhoeks. Augustus 2014
Foto’s en afbeeldingen uit collectie mevrouw De Gans-Hopman
Januari 2022