Ruiterstraat
portret van een straat
Ontstaansgeschiedenis
Bouwgeschiedenis
Gebruiksgeschiedenis
Tuin

Tuin tijdens de Nonnen

Ruiterstraat 10

Het pand was het hoofdgebouw van het klooster van de Franciscanessen tussen 1959 en 1974. De tuinen van nummer 10 en nummer 8 hoorden bij elkaar. Er was dus geen afscheiding. De tuinen waren begrensd door een dikke muur. De groentetuin en de fruitbomen waren in het gedeelte van de tuin achter nummer 8.

 

de nonnen in de tuin

De zusters in de tuin van Ruiterstraat 10 rond het beeld van de heilige Antonius (stond op een sokkel midden in de tuin)

 

De tuin werd vanwege alle paadjes door de nonnen de ‘dwaaltuin’ genoemd. Er stond onder de grote blauwspar op een sokkel een groot stenen beeld van de Heilige Antonius. Dit beeld was afkomstig van het klooster in de Nieuwstraat waar het in de voorgevel was opgenomen. Het beeld is bij vertrek van de zusters uit de Ruiterstraat met één van de zusters meegegaan naar de Antoniusparochie in Hilversum.

 

achterkant ruiterstraat 10

De zusters bij de achterdeur van Ruiterstraat 10

 

De zuster voor de tuin was Theodora. Zuster Cassiana heeft met de tuinzuster eigenhandig een gat gehakt in de halve meter dikke tuinmuur tussen nummer 10 en 12, helemaal achteraan. Deze grote klus werd geklaard voordat de doorgang (de serre) door het tehuis was aangebouwd om gemakkelijk van het ene pand in het andere te komen. De zusters vertrokken in 1976. De muur is in 1983 door Paul van Dijk, met voor een groot deel dezelfde stenen, weer dicht gemetseld.

 

nonnen in de tuin2

De zusters in de tuin van Ruiterstraat 10 met het Antoniusbeeld half zichtbaar rechts

 

De zusters hadden ook kippen en als die geslacht moesten worden werd slager Bergen (hoek Ruiterstraat-Boschstraat) gevraagd om naar het klooster te komen en de kippen de nek om te draaien.

 

achterkant huis vroeger

De achterkant van Ruiterstraat 10 nog voordat de serre was aangebouwd. Links op de voorgrond de heilige Antonius. (1959)

 

 

zusters in de tuin met de toren

De tuin achter Ruiterstraat 10 (omstreeks 1960)

 

 

antonius in de tuin

De tuin met de heilige Antonius achter Ruiterstraat 10 (omstreeks 1960)

 

Vanuit de eerste verdieping van Ruiterstraat 10 was er een deur die toegang gaf tot het platdak. De deur is bij de verbouwing in 1997 door de familie Van Dijk vervangen door een raam om daarmee de oorspronkelijke staat van het huis te herstellen.

 

De zusters op het platdak met kinderen die er opgenomen waren. Op de achtergrond de tuin van nummer 10 en 12.

 

 

Bronnen
Foto’s van  Zuster Cassiana, december 2013, Oisterwijk
Erfgoed Kloosterleven Sint Agatha. Plattegronden Ruiterstraat 8 en 10

 

 

April 2018