Hoek Ruiterstraat-Boschstraat Noord
Sinds 2002 wonen Leon van Rijckevorsel en Leontine van Hooft op de hoek van de Boschstraat en de Ruiterstraat. Officieel wonen zij in Boschstraat 51-53. De keukendeur en de garage zijn de privé-ingangen. Deze bevinden zich aan de Ruiterstraatzijde. Vanaf 1991 woonde Leontine van Hooft met zoon Sander al op Boschstraat 51. Zij kocht het huis van de familie Van den Oord. In 2002 werd Boschstraat 53 door Leon en Leontine gekocht van de familie Rombeek. Leon en Leontine hebben samen twee kinderen, de tweeling Lennart en Sophie. Zij hebben ook samen een bedrijf Green Dream Company.
Leon (L.W.H.) Rijckevorsel werd op 08-09-1966 in Oosterhout geboren. Na de middelbare school deed hij HTS Bouwkunde en tijdens zijn werk behaalde hij de post-HBO opleiding Bedrijfskunde en de universitaire master Real Estates (Tilburg). Hij werkte bij Bouwbedrijf Heijmans/IBC Projectontwikkeling. In 2005 had hij een eigen bedrijf Vorstelijk Concept en Project Createurs. In 2008 fuseerde zijn bedrijf met Tête á Tête (Management diversity en integriteitsvraagstukken), het bedrijf van Leontine, tot een nieuw bedrijf: Green-Dream-Company. Leon is niet kerkelijk actief, van oorsprong Rooms Katholiek.
Leontine (L.S.A.A.) van Hooft werd op 29-08-1959 geboren in Maasdriel. Ze groeide op in Oisterwijk. Na de HAVO ging ze naar de Pedagogische academie in Tilburg, volgde naast haar werk een post-HBO opleiding Management en Organisatie en in 2010 behaalde zij aan de Universiteit van Utrecht een master Corporate Antropology. Leontine trouwde in 1983 en kreeg in 1984 een zoon, Sander. In 1994 trouwde ze met Leon van Rijckevorsel. In 1996 werden Lennart en Sophie geboren. Leontine werd in 2011 ‘Vrouw van het jaar’ in de Bommelerwaard vanwege haar inspirerend ondernemerschap. Van het internationaal tijdschrift The Voice Magazine kreeg zij de Voice Magazine Award vanwege haar kwaliteit als Outstanding vocational speaker. Leontine van Hooft is behalve echtgenote, moeder en ondernemer ook schrijver. Ze schreef een tweetal boeken over Ubuntu, een Afrikaanse filosofie waarin verbondenheid en humaniteit centraal staat. Leontine is niet kerkelijk actief, van oorsprong Rooms Katholiek.
Sander van Hooft is geboren op 23-10-1984 geboren in Boschstraat 88. Sander studeerde, na het Gymnasium in ‘s-Hertogenbosch, Informatie technologie in Nijmegen. Hij werkte daarna bij Essent en bij TNO (informatietechnologie en veiligheid). In 2016 werd hij zelfstandig ondernemer in de IT-branche. Hij woont in Breda samen met zijn partner Lizette van Engelen.
Lennart en Sophie zijn op 13-03-1996 geboren. Lennart heeft een eigen webshop met vintage merkkleding. Sophie heeft na haar opleiding Leisure Management op de NHTV in Breda een baan als brandmanager in de Green Dream Company , het bedrijf van haar ouders. Sinds het voorjaar van 2023 woont ze met Luke Gloudemans in Ruiterstraat 5.
Toen Leontine in 1994 Boschstraat 51 aan het verbouwen was kwam Leon helpen. Die samenwerking verliep zo goed dat Leon niet meer is weggegaan. In 2002 besloten ze samen ook Boschstraat 53 te kopen waardoor het pand, dat generaties lang gesplitst was, weer in het bezit van één eigenaar kwam.
De daarop volgende verbouwingen staan voor een groot deel in het teken van het samenvoegen van beide woongedeelten tot één huis. De symmetrie aan de Boschstraatzijde werd hersteld. Er kwam een centrale voordeur en de winkelpui rechts werd vervangen en gespiegeld met het linker deel. Rechts kwam een winkeltje met ramen zoals aan de andere kant. De officiële voordeur aan de Boschstraat, dat is de middelste deur, werd weer in ere hersteld (er was daar bij de splitsing van de panden een raam gemaakt) en de daarachter liggende kamer werd weer de centrale hal van het huis. In de hal werd, naast de bestaande trap, een nieuw trappenhuis gerealiseerd met een eikenhouten trap, afkomstig uit een Belgisch klooster. Voordeur en trap zijn afkomstig van een sloopbedrijf (Medusa) in Heist op den Berg (België). De deur is van vurenhout en dateert van omstreeks 1880. Ook de deur van de winkel is in 2003 geplaatst, het is een nieuw gemaakte deur.
Een ander duidelijke keus bij de verbouwingen van 2003 is het herstel van het contact met de Ruiterstraat. Begonnen werd met de architectonisch nogal afwijkende woonruimte van Ruiterstraat 1 volledig te scheiden van de rest van het huis. Tussen 1954 en 2002 was Ruiterstraat 1 op alle verdiepingen een integraal onderdeel van Boschstraat 53. Er werd een muur geplaatst om twee aparte woningen te creëren. Voorts werd het achterste deel van de winkel van Rombeek in gebruik genomen als keuken. Door het plaatsen van een deur vanuit de keuken werd er een uitgang naar de Ruiterstraat gerealiseerd. De deur is afkomstig van een bedrijf in antieke bouwmaterialen Het Achterhuis uit Udenhout. Het is een waarschijnlijk eikenhouten deur uit eind 19e eeuw. Het bovenste deel heeft een in tweeën gedeeld ijzerwerk waarachter glas. Ook werd er een raam toegevoegd aan de Ruiterstraatkant.
Andere belangrijke veranderingen in deze periode waren: betengeling werd van de muren verwijderd, vloeren, deuren en plafonds werden onder dikke lagen en betimmeringen vandaan gehaald, leidingen voor gas, elektra en water werden opnieuw aangelegd, er kwam een centrale verwarmingsinstallatie met deels van elders gehaalde oude gietijzeren radiatoren (beneden werden gaskachels gehandhaafd), ramen op de begane grond en een deel van de eerste verdieping kregen dubbel glas, er werd een tuinkamer aangebouwd, waarbij de oorspronkelijke tuindeuren werden hergebruikt. Ook werden de binnenluiken aan de Boschstraat gerestaureerd en deels opnieuw gemaakt.
Op de eerste verdieping is nauwelijks iets veranderd aan de oorspronkelijke indeling. Alleen het tweede trappenhuis geeft een extra toegang tot deze verdieping. Er is een grote zolder die beide huizen overspant. Daar is duidelijk te zien dat Ruiterstraat 51 en 53 één huis moet zijn geweest. Het dak wordt gedragen door vier grote ronde Viliberg spanten. Het deel van de zolder boven nummer 51 is thans betimmerd en geïsoleerd, er zijn een badkamer en twee slaapkamers gerealiseerd. Ook werd op zolder een dakkapel gemaakt.
In de tuin stond tegen de achtermuur een spekrokerij (de muur is nog steeds zwart geblakerd en de fundering ligt er nog) en een volière (de trog staat nog in de tuin). Beiden zijn afgebroken en er zijn door de familie hardstenen bogen uit een kapel tegen de muur geplaatst. Er zijn funderingen van een soort cellen (chambrettes) in de tuin aangetroffen. Het zou een overblijfsel kunnen zijn uit de tijd (1921) dat de Franciscanessen tijdelijk in het huis werden ondergebracht nadat het klooster in de Nieuwstraat in vlammen was opgegaan.
In de tuin ligt een wel die is afgedekt met een betonnen plaat. Er staat een handpomp op voor watergebruik in de tuin. Er is daar ook een vijvertje gemaakt.
Er zijn aanwijzingen dat er kelders zijn achter het woongedeelte van Boschstraat 51. Verder werd bij werkzaamheden aan de vloer in de oude winkel van Rombeek (de huidige keuken) een rond gemetseld gewelf (geschatte breedte 6 meter) aangetroffen met een grote opslagplaats van water. Leegpompen leverde geen verlaging van het waterpeil op. Het gaat dus vrijwel zeker om grondwater.
Bij aankoop van Boschstraat 53 werd de familie verplicht een winkelfunctie in het pand te handhaven. Dit werd vanaf 2004 gerealiseerd met ramen zoals aan de andere kant van het huis. De volgende bedrijfjes hadden er een winkel: Queens grote damesmode van Astrid van de Werken, Strix kinderkleding van Linda Mulder, Het Snoepke (snoepwinkeltje) van Marijke Som, Schoonheidssalon van Carola van Veenendaal, Franca Anna (hoeden en mode-accessoires) van Franca van der Lee, Maryam (sjaals/sieraden) van Bentrioua Abdelfatah. Van 2017 tot 2023 werd de winkel gehuurd door Marijke Venner. Zij gebruikte de ruimte als atelier, cursusruimte en winkel. In 2023 stopte Marijke en werd de winkel verhuurd aan Wanda van Hemert. Zij startte er een kapsalon annex vintage, kunst en knippen.
Bij inkopen doen richt de familie Van Rijckevorsel-van Hooft zich primair op Zaltbommel en waar het kan op kleinschalige winkels (Azzies, bakker Bart, Hema). Huisarts van de familie is Rombout van der Meent en voor Leon Froukje Andringa. Ze hebben een hond (Sheba).
De garage naast Ruiterstraat 1 hoorde altijd bij de bewoners van Boschstraat 51. Toen Leontine Boschstraat 51 kocht was zij dus ook eigenaar van de garage in de Ruiterstraat. De garage heeft een uitgebreide zolder. Er zit een spant in de garage die wijst op een stal. De garage deed in de eerste helft van de twintigste eeuw dienst als paardenstal voor Dorus de Zoete. Dorus was de broer van Clara de Zoete die met Roelof de Koning was getrouwd en op Ruiterstraat 3-5 woonde. Dorus zelf woonde aan het eind van de Vogelenzang en had daar een tuinderij waar hij groente, fruit en honing (hij had daar bijenkasten staan) verkocht.
Bronnen
Gesprekken met Leon van Rijckevorsel en Leontine van Hooft. April 2016
Mei 2023