Ruiterstraat
portret van een straat

Peuterspeelzaal Hummeloord

Ruiterstraat 8

Van 1977 tot 1984 was in Ruiterstraat 8 gevestigd peuterspeelzaal ‘Hummeloord’. Peuterleidsters waren Marion Groenendaal (hoofdleidster), Jet Lourens, Ria van Weelden en Annemarie Meeuwissen (hulpleidster).

 

leidsters hummeloord

De leidsters Marion Groenendaal (links) en Jet Lourens (rechts) met de kinderen (1979)

 

‘De stichting peuterspeelzaal Zaltbommel’ werd in 1973 opgericht. De stichting werd later omgezet in een vereniging met twee speelzalen, één in de Spellerwaard (De Paddestoel) en één in de binnenstad (Hummeloord). Naast leidsters en bestuur was er een actieve oudercommissie.

 

madelijn lourens eet beschuit

Madelijn Lourens (woont nu op Ruiterstraat 6) eet een beschuit met muisjes omdat het kindje Jezus was geboren. Kerstfeest in Hummeloord (1979)

 

Bij de start in 1973 was de Hummeloord gevestigd in het gebouw van jeugdsociëteit de Boemel in de Bloemendaal. Na enkele jaren verhuisde de speelzaal naar het gebouw van Orion aan de Nieuwstraat om in 1977 te starten in de Ruiterstraat. Ruiterstraat 8, 10 en 12 waren kort daarvoor door de gemeente Zaltbommel gekocht van de zusters Franciscanessen die daar een opvanghuis hadden voor moeders en jonge kinderen. In Ruiterstraat 8 hadden de nonnen kindercrèche ‘De Ruitertjes’.

 

sinterklaas op hummeloord

Sinterklaas op Hummeloord (1979)

 

De peuterspeelzaal maakte gebruik van de benedenetage van het pand. De kinderen kwamen binnen via de voordeur. De poort naast het huis was geen doorgang voor de kinderen. Eenmaal binnen was er een hal met kapstokken, een grote speelzaal, een badkamer en kleine wc’tjes. De trap naar boven was min of meer afgesloten. Jet en Marion vertelden: ‘De nonnen waren nog maar net vertrokken. Het door hun gebruikte speelgoed voor de kinderopvang, de bedjes, de knuffels, alles herinnerde aan de tijd van de Franciscanessen. Boven waren nog kleine kamertjes, chambrettes en aankleedkussens.’

 

in de tuin van ruiterstraat 8

In de tuin van de speelzaal met op de achtergrond de speeltoestellen (1979)

 

Belangrijk aspect van deze locatie was de tuin met de grote kastanjeboom. In de tuin stond een ijzeren draaimolen, een loopbrug, een wip en er was een zandbak. Er werd veel gebruik gemaakt van de tuin, waarvan het voorste gedeelte belegd was met tegels. Er werden kleine feestjes gevierd in tuin met bijvoorbeeld toneel- of balletvoorstellingen. Ook Emmy Verhey speelde op een tuinfeestje (haar dochter Mirjam zat ook op de speelzaal).

 

emmy verhey speelt viool

Emmy Verhey speelt op een tuinfeestje (1979)

 

Binnen waren er natuurlijk de Kerstfeesten, Sinterklaasfeesten en in het voorjaar gingen de kinderen naar Nederhemert voor de lammetjesdagen. Geld voor speelgoed en bijzondere dingen werd verzameld door theateractiviteiten en een kraam met zelf gemaakte spullen en tweedehands kleding tijdens de braderie. Het voortbestaan van de speelzaal was regelmatig een probleem vanwege de onzekerheid over gemeentelijke subsidie.

 

toneelvoorstelling op hummeloord

Toneelvoorstelling in de tuin van de speelzaal. Op de achtergrond de bijkeuken van Ruiterstraat 10. Jet Lourens is politieman, Eline Willemsen is hond, rechts Annie van Lith (1979)

 

De peuterspeelzaal telde 20 kinderen, vaak was er een wachtlijst.
Vanaf 1 januari 1984 verhuisde de peuterspeelzaal naar Maasstraat 17 naar een lokaal in kleuterschool ’t Kwetternest. Ze misten daar vooral de mooie grote kastanjeboom.

 

kerstfeest hummeloord

Kerstfeest in Hummeloord met links Jet Lourens en rechts Marion Groenendaal. 1979

 

 

Bronnen
Gesprek met Jet Lourens. Januari 2015
Correspondentie met Marion Groenendaal. Februari 2015
Foto’s uit particulier archief Jet Lourens. Januari 2015

 

 

Mei 2017