Ruiterstraat
portret van een straat
Wie wonen er nu
Wie woonden er vroeger
Familiegeschiedenissen
Achtergronden

Familie Van Engen

Ruiterstraat 14

Van 1963 tot 1971 woonden in Ruiterstraat 14 Hildo van Engen, geboren 23-06-1940 en Corry Pouli, geboren 03-03-1937. Het echtpaar heeft geen kinderen.
Corry werd geboren in Almkerk. Haar ouders verhuisden later naar Zaltbommel waar haar vader directeur was van het Gewestelijk Arbeidsbureau. Corry werkte in het lager onderwijs in Nieuwendijk, Aalst en Nieuwaal.
Hildo van Engen is afkomstig uit Giessendam. Na de Mulo ging hij naar de Handelsschool in Gorinchem. In 1957 werd hij vertegenwoordiger bij de Bergsche werktuigenhandel (afgeleid van het Duitse Bergische Werkzeuge), een bedrijfje dat was gestart door de heer De Gans. Later heette het bedrijf de Bommelse Werktuigenhandel. Er werd draadsnijgereedschap en andere gereedschappen voor de metaalbewerking uit het Bergische Land (Wuppertal en omstreken) verkocht.
Het bedrijf begon in de kelder van Hotel de Gouden Molen in Rossum. De Gans woonde toen boven de Bruna (toen bakkerij Snoek) in de Waterstraat. Het bedrijf zat daarna enige tijd in de Lange Steigerstraat en ook nog kort in de Oliestraat (pand grensde aan de fietswinkel Van Alphen). In 1958 verhuisden ze naar Ruiterstraat 31. Ze waren toen met zijn drieën: de heer Ad de Gans, secretaresse Vera Hopman en vertegenwoordiger Hildo van Engen. Zij waren de firmanten van de Bommelse Werktuigenhandel en daarmee ieder financieel hoofdelijk aansprakelijk voor elkaar.
Ruiterstraat 31 werd gekocht van groenteboer Van Rangelrooy. Het was de ruimte waar zijn groentewagen in stond. Er was ook een paardenstal voor het paard dat de groentekar moest trekken. Het pand was niet gehuurd want later was het bij de balans van de NV opgenomen als eigendom.
Ruiterstraat 31 was bij aankoop alleen maar een opslagruimte met een daklijn evenwijdig aan de straat, met garagedeuren. De firma heeft er een verdieping opgezet. Nu met een kaplijn haaks op de straat. Beneden werden de garagedeuren links gehandhaafd en rechts werd de deur vervangen door een gewone voordeur en een raam. Boven werd kantoor, een keukentje, een toilet en een woon/slaapkamer. Hildo van Engen woonde een jaar of drie op deze etage. Vera Hopman werkte op het kantoor.

 

trouwfoto Hildo

Hildo van Engen en Corry Pouli (1963)

 

Beneden was er een draaibank waar één man (de heer Kooijman) werkte. Voor de rest werd beneden alleen gebruikt als magazijn.
Er was een snelle ontwikkeling van het bedrijf. Door de komst van het aardgas ging men massaal over op centrale verwarming. Gereedschappen en machines voor deze bedrijfstak werden geleverd door de Bommels Werktuigenhandel. Het pand Ruiterstraat 31 werd te klein en na een aanvankelijke huurperiode werd de grote schuur van veearts De Jong in de Strikstraat door de firma aangekocht, inclusief de woonhuizen Ruiterstraat 14 en 16.
De werkplaats kon nu fors worden uitgebreid. Ze troffen de schuur vrijwel leeg aan. Er werd door werknemer Wout Sabel een trap gemaakt naar de zolder en de zolder werd vernieuwd. Er werd op deze verdieping een magazijn gemaakt en een kantoortje.
Op 3 mei 1962 was het bedrijf omgezet van een firma in de naamloze vennootschap Bommelse Werktuigenhandel met drie directeuren De Gans, Hopman en Van Engen. Daarmee waren ze niet meer persoonlijk voor elkaar aansprakelijk, alle drie hadden ze twee preferente aandelen in het bedrijf, buiten de gewone aandelen. Alle drie stonden persoonlijk borg bij de Nederlandse Middenstandsbank in Tiel. Tot de eigendommen behoorden behalve de schuur in de Strikstraat ook Ruiterstraat 14 en 16.
Ruiterstraat 31 werd verkocht aan melkboer van Van Oversteeg. Hij gebruikte beneden als opslag en als stalling voor zijn wagen. Boven werd verhuurd aan diverse bewoners.
Toen het bedrijf bleef groeien, er waren in de toptijd 30 tot 40 werknemers, werd uitgekeken naar een nog ruimere locatie. Aanvankelijk vond men die aan de Kokskampseweg in Zaltbommel. Het was een boerderij met een bedrijfswoning. Het werd gekocht van de Hamer Holding. In 1960 werd er op die locatie een nieuwe werkplaats en kantoor gebouwd. In 1960 vond de opening plaats door wethouder Schaafsma.
Geleidelijk ontstond er een conflict tussen de directeuren De Gans en Hopman aan de ene kant en Van Engen aan de andere kant. Men was uit op een mededirecteur die meer geld in het bedrijf kon steken en Van Engen was daardoor niet meer gewenst. Van Engen wilde de impasse doorbreken en liet in 1970 notarieel vastleggen dat hij uit het bedrijf stapte en niet meer gebonden was aan een borgstelling voor het bedrijf. Hij behield zijn aandelen. Door het latere faillissement van het bedrijf gingen de aandelen echter verloren en kwam hij financieel ernstig gedupeerd uit de afwikkeling. Hildo van Engen werkte de rest van zijn werkzame leven bij het CBR. Meer over het bedrijf ‘De Bommelse Werktuigenhandel’ kunt u lezen onder het kopje ‘Winkels en bedrijven’.

 

receptie Hildo

Huwelijksreceptie met werknemers van de Bommelse Werktuigenhandel met van rechts naar links: Wout Sabel, Rida van der Heijden, Cees Verhoeks, Jan van de Werken, Hildo van Engen, Corry Pouli en helemaal links Henk Merks

 

Hildo en Corry trouwden in 1963 en gingen wonen in Ruiterstraat 14 (één van de panden die eigendom waren van het bedrijf). Daarmee woonden alle drie de directeuren in de historische panden Ruiterstraat 14 en 16. Ruiterstraat 14 was na de familie De Roock kortdurend (een jaar) bewoond geweest door het echtpaar Hopman uit Utrecht, de ouders van Vera Hopman.
Ruiterstraat 14 was een volledig uitgewoond pand. Je zakte in de kamers beneden door de vloeren heen. In het pand was geen centrale verwarming, alleen kachels (kolenhaard en oliekachel beneden). Het hele huis had last van schimmelvorming, kleren en schoenen stonken altijd muf en verschimmeld. Eén keer werden er ratten aangetroffen. Al bij de komst van de familie Hopman verving de NV de houten vloeren beneden door betonvloeren. De binnenmuren beneden werden opgemetseld van kalkzandsteen (alles was betengeld), de muren van de voor- en achtergevel werden niet veranderd. De tussenkamer werd verwijderd en aan de achterkant werd het plafond verlaagd. De keuken en bijkeuken werden weggehaald en vervangen door een keuken die gerealiseerd werd als aanbouw in de tuin. Er werd gekookt op butagas.
De tuin was een wildernis met achterin een schuilkelder van spoorbielsen (aangebracht door de familie De Roock). De schuilkelder is verwijderd. Kees van Tuyl heeft de tuin gefatsoeneerd en er mest op aangebracht. Er zat een septic tank onder de grond. De tuin liep door tot aan de muur met dokter Willemse in de Nieuwstraat. Er stond geen hek tussen nummer 14 en 16. Het was dus één tuin met die van De Gans. De voortuin was groen met klimop, er werd niet in getuinierd. Er stonden twee grote kastanjebomen. Door de bliksem sneuvelde rond 1984 de linker boom (vanaf de straat gezien).
De familie Van Engen woonde alleen beneden. Boven was het pand te slecht om te bewonen. Op de eerste etage zat nog een gemak rechts achter en tussen gemak en slaapkamer was de badkamer met een ijzeren bad op pootjes. De familie Van Engen had beneden aan de voorkant de slaapkamer en aan de tuinkant de woonkamer en keuken. Er was een echte droogzolder (vierde etage) met balken die je kon draaien. Boven zaten nog belletjes voor de dienstboden en er was een bedstee.
De familie Van Engen had weinig contacten in de Ruiterstraat. Ze werkten allebei en maakten lange dagen. Bovendien woonden er in die tijd in de Ruiterstraat alleen maar oude mensen, vrijwel geen kinderen en jongere bewoners.
Ze waren lid van de gereformeerde kerk in de Steigerstraat en nu van de PKN. Hildo was lid van de ARP en later nog kort voorzitter van het CDA. Corry was vaak met paarden in de weer, ze had een tijdlang een eigen paard.
Corry had een autootje, een Trabant, die in de garage stond van de Trippen net als de bakkerskar van Gijs van Alphen. Later reed ze naar haar werk in een Fiat 500. Hildo had een auto van de zaak die geparkeerd stond in de werkplaats van het bedrijf in de Strikstraat. Gijs van Alphen (de Piep) had een herdershond en de familie Van Engen had een Duitse staander. De honden vochten als leeuwen met elkaar.
De slager van de familie was Steenis in de Gamerschestraat, hij was vrijgezel en woonde met een zus, de bakker was Gijs van Alphen en voor bijzonderheden Dingemans, de groenteboer Rombeek, de melkboer Van Oversteeg, sigaretten werden bij Hilleke (in de Kerkstraat) gehaald en de kruidenier was Van Boggelen in de Waterstraat. Brumsen was de huisarts.
In 1971 vertrok de familie Van Engen uit de Ruiterstraat, ze verhuisden naar Vermeerstraat 17 waar ze tot 1984 hebben gewoond. Vandaar kochten ze een huis aan de Dorpsstraat 17 in Hurwenen waar ze tot nu wonen. In de Ruiterstraat werden ze opgevolgd door Hugo van Neck en Paulette Willemse.

 

 

Bronnen
Gesprekken met Hildo en Corry van Engen. Juni 2014
Foto’s uit particulier archief van de familie Van Engen

 

 

Januari 2022