Ruiterstraat
portret van een straat
Wie wonen er nu
Wie woonden er vroeger
Familiegeschiedenissen
Achtergronden

Familie Van Wordragen

Ruiterstraat 11

Van 1971 tot 1979 woonden op Ruiterstraat 11 Jan van Wordragen (geboren 21-08-1950) en Willemieke Vos (geboren 12-01-1953). Ze hebben twee kinderen: Suzanne (geboren 17-10-1973) en Marc (geboren 29-03-1977).

Jan van Wordragen werd geboren in Boschstraat 83 (later verhuisde hij met zijn ouders naar de Nonnenstraat en de Marten van Rossumsingel). Hij ging naar de ambachtsschool en werd timmerman. Hij werkte bij de aannemersbedrijven Kamerbeek Zaltbommel, Metz Zaltbommel en Bam-Janssen Venlo. Ook Willemieke is in de Boschstraat (nummer 38) geboren (verhuisde later naar de Oude Stationsweg). Zij ging naar de huishoudschool en werkte daarna in de verzorging in ‘De Vaste Burcht’ in Rossum.

Jan is katholiek opgevoed. Hij was, net als zijn broer, misdienaar en kreeg hiervoor instructie van zuster Celine in de spreekkamer van Ruiterstraat 10. Later zat hij op school bij juffrouw Vissers die later in Ruiterstraat 19 woonde. Willemieke is van gereformeerde huize. Zij heeft nog enige tijd bij mevrouw Vissers in de huishouding gewerkt. Hun kinderen gingen naar de katholieke school in de Oliestraat en later naar de Christelijke school ‘De Ark’. Na de lagere school bezochten Suzanne en Marc de Christelijke Mulo.

 

huwelijk fam wordragen

Jan en Mieke van Wordragen 1972

 

Jan en Willemieke trouwden in 1972. Een jaar daarvoor kochten ze Ruiterstraat 11 voor de prijs van 15.000 gulden van Pieter van Oosten (geboren 11-06-1897. Van Oosten had daar alleen gewoond. Zijn dochter Lenie (Helena Geziene, geboren 31-01-1927) was getrouwd met slager Peter de Vries die op de hoek met de Boschstraat woonde. Van Oosten verzorgde zelf de (gunstige) hypotheek voor het jonge echtpaar. Van Oosten hielp wel eens bij schoonzoon. Hij woonde daar mogelijk om dicht bij zijn dochter te zijn. Na een grondige verbouwing betrokken ze vlak voor de kerst in 1972 de woning.

 

Jan van Wordragen met dochter Suzanne (1974)jan wordragen met suzanne

Jan van Wordragen met dochter Suzanne (1974)

 

In Ruiterstraat 11 lag in 1971 een houten vloer met de balken in het zand. Jan legde er een betonnen vloer in. In het midden van de kamer trof hij een grote put. Wat nu één kamer is, was vroeger een voor- en achterkamertje. Precies op de scheiding van die kamertjes lag de put. Er lag alleen wat puin in. De put is toen volgestort met puin en eroverheen is de betonnen vloer gestort. In de meterput ontdekte hij ook een put. Hij had gehoord dat het mogelijk schoonwater riolen waren. Hij is achter het huis bij Jan van der Voort in zo’n put geweest tijdens een verbouwing.  Ook in de Waterstraat zouden schoonwater riolen zijn.

De voordeur van Ruiterstraat 11 is door Jan gemaakt. Hij heeft de koperen sleutel van de deur nog steeds in zijn bezit. Achter de deur was een heel klein halletje met direct daarachter de trap. Ook de trap werd vervangen door een stalen trap die door Jan zelf werd gemaakt. De trap verhuisde in 1998 naar Ruiterstraat 9.  Door de volgende bewoners werd de trap naar links verplaatst. Hij bouwde ook een nieuw dak op het huis, onder het oude dak. Toen het klaar was brak hij het oude dak af.

 

suzanne in de ruiterstraat

Suzanne speelt in de Ruiterstraat. Op de achtergrond de groene Peugeot 104 van de familie Van Wordragen (1975)

 

Kozijnen waren rot, er moesten stukken ingezet worden, alle muren waren betengeld. De betengeling werd verwijderd. De muur tussen het huis en het huis van nummer 13 (Van Gameren) helde 17 centimeter over. Jan heeft de muur zo afgetimmerd dat hij weer recht stond. Er werd centrale verwarming aangelegd en een open haard gemaakt op de schoorsteen waar de kachel stond. Het stoken was geen succes omdat de rook bij de buren in de slaapkamer naar buiten kwam.
Er zat achter een heel klein keukentje met een toilet. De smalle keuken werd veranderd in een keuken over de hele breedte met uitbouw in de tuin. Tussen kamer en keuken kwam een eetbar.

De bovenverdieping bestond uit een voor- en een achterkamer, op de overloop was er een douche ruimte. Er was een vlizotrap naar de zolder.

Door de uitbouw van de keuken bleef er weinig tuin over. De tuin was een meter of 8 diep. Het stuk daarachter hoorde bij de tuin van Van Gameren (nummer 13). De tuin bestond uit gras. Jan bouwde een schuurtje in de tuin, de achterwand bestond uit kunststof omdat hij daar niet bij kon om te schilderen.

 

zelfgebouwd schuurtje

Het zelf gebouwde schuurtje achter in de tuin met Suzanne, Marcella en Willemieke (1975)

 

Suzanne en Marc werden in de Ruiterstraat geboren. De overburen van het klooster, zuster Celine en zuster Cassiana, kwamen op kraamvisite. Suzanne speelde in de straat met Marcella Kooyman (woonde bij haar oma Fiet van Gameren op nummer 13).

 

de kleuterklas

De kleuterklas op bezoek op 11 november s’middags. Suzanne staat met moeder in de deuropening. Ze heeft de ziekte van Pfeiffer (1975)

 

Willemieke en Jan hadden Van der Flier als bakker, De Vries als slager en Rombeek als groenteboer . Hun huisarts was Grijns, daarna Willemse en Willemsen. Ze hadden een hond (Floris).

Mieke en Jan hebben met veel plezier in de Ruiterstraat gewoond maar het werd te klein en ze vertrokken in juli 1979. Ze verkochten het huis voor 100.000 gulden aan een bemiddelingsbureau. Het werd begin jaren ’90  gekocht door Joost Schwartz. Mieke en Jan woonden daarna in de van Goghstraat en in 1989 bouwden ze hun eigen huis aan de Plaatsmajoor.

 

 

Bronnen
Gesprekken met Jan en Willemieke van Wordragen-Vos. Mei 2014
Foto’s uit het archief van de familie van Wordragen-Vos. Mei 2014

 

 

April 2017