Ruiterstraat
portret van een straat
Wie wonen er nu
Wie woonden er vroeger
Familiegeschiedenissen
Achtergronden

Dagboek grootvader

Dagboek van Willem (Lange Willem) van Lookeren Campagne (1892-1977)
Over de periode Kerstmis 1942 tot mei 1945

 

Kerstmis 1942.
Omstreeks Kerstmis 1942 gaan zich verschijnselen voordoen die er op wijzen dat de oorlog een einde gaat nemen, al kan dat einde even goed over een paar maanden als over eenige jaren een feit worden.

Deze verschijnselen zijn 1.º een mindere weerstand van de Duitsche legermacht, of althans een groterer overwicht van de geällieerden.

2.º. een toenemend materiaal gebrek, blijkende uit de requisitie van kerkklokken. (De klokken uit de Bommelsche torens werden kort voor Kerstmis weggehaald); praktisch stopzetten van de ijzer en staal toewijzingen; het afvoeren van de bouwmaterialen der woningen die in den Haag gesloopt werden (al is dit laatste hoofdzakelijk van de door bombardement verwoeste Duitsche steden).

3.º. toenemende zenuwachtigheid van de bezetting, blijkende uit de évacuatie van de kuststrook, de voorgenomen évacuatie der departementen uit denHaag.

De militaire situatie: Het offensief is geheel in handen van de geällieerden. De Russen vallen op 4 plaatsen aan. Stalingrad is nog voor 9/10 in de handen der Duitschers, doch de Russen zijn in het offensief ten ZW. der stad.

Een tweede offensief is aan den gang in de bocht van de Don, tusschen Don en spoorlijn Woronezj-Rostov. Een derde in de Midden Kaukasus bij Naltsjik; een vierde ten W. van Moskou bij Rzjev.

De Duitschers liggen verder dicht om Leningrad; vandaar loopt de frontlijn naar het Zuiden langs het Ilmen meer, naar Kalimin (Twer), Rzjev, Wiasma, Orel, Woronezj.

In N.Afrika achtervolgt het Britsche 8.e. leger veldmaarschalk Rommel en bereikte heden Syrte, halfweg tusschen El Agheila en Tripoli. In Tunis strijdt het Britsche 1.e. leger met de Amerikanen onder commando van gen. Eisenhouwer tegen de Duitschers en Italianen.

Admiraal Darlan, eertijds plaatsvervanger van maarschalk Pétain, daarna hoofd in het Fransche gouvernement in Afrika, werd daags voor Kerstmis vermoord. De dader was een jonge Franschman, maar zouden de Sovjets , althans de communisten daar niet de hand in hebben? Darlan was autoritair gezind, een tegenstander van de Sovjets en van de links georiënteerde generaal de Gaulle.

27 Dec. Gen. Girand volgt Darlan op.

Met Vader’s verjaardag aten wij allen in de Ruiterstraat, behalve Kate. Ook tante Truus en mej. Koster, kort geleden uit den Haag geévacueerd. We aten soep, snoek, lof met eieren, kalkoen met compote en appeltaart en lieten het ons nog eens ouderwets smaken. Echte koffie, thee en sigaren toe.

30 dec. Kotelnikovo, 90KM ten ZW. van Stalingrad, door de Russen heroverd.

2 Jan.     Belikije Luki, ten Z.van het Ilmen meer door de Russen heroverd en Elista ten N. van de Kaukasus. De Duitschers beschouwen Rusland als het voornaamste front. Nog steeds gaan treinen met oorlogsmaterieel hier voorbij, blijkbaar voor Rusland bestemd.

Men zegt dat de vee-leveringen voor 1943, in Maart van dit jaar geheel geschied moet zijn. Zoodoende worden de reserves opgemaakt. Wat moet er van onze melk en boter rantsoenering terecht komen?

4 Jan.     Bovenstaand gerucht is een feit. In Maart is dan in totaal 50% van onze oorspronkelijke veestapel afgeleverd.

Zij die het vorig voorjaar en het jaar daarvoor eindexamen HBS, enz. gedaan hebben, krijgen formulieren thuis gestuurd met informatie naar tegenwoordige werkkring, enz.

De Russen zeggen Mozdok in de Kaukasus genomen te hebben.

5 Jan.     De Russen berichten de inneming van Naltsjik in de Kaukasus; de Duitschers spreken de val van Welikije Luki tegen.

Onze buurman Ir.H. wilde een broek tegen een pond spek en twee zakjes boonen. Eieren kosten in de stad 75ct.

9 Jan.     K.Jacobs, student in Wageningen werd vandaag met 19 andere studenten gevangen genomen en naar Amersfoort gebracht. Men zegt als gijzelaars voor een diefstal op de secretarie in Wageningen. Jacobs zat op het tijdstip van de diefstal in Bommel!

13 Jan.   Vandaag werd Kees Philips gevangen genomen door de Sicherheitspolizei; reden onbekend.

17 Jan.   Het offensief der Russen aan de Don(zie Kerstmis) schijnt grootere omvang te nemen. Geografisch zijn de vorderingen daar en in de Kaukasus nog gering. Stalingrad is nog niet geheel door de Duitschers ontruimd.

Rommel, die eenigen tijd ingegraven gezete heeft bij Wadi ZemZem, heeft de terugtocht naar Tunis hervat.

Berlijn werd voor het eerst sinds Nov.’41 door de Engelschen weer gebombardeerd.

18 Jan.   De Duitschers geven nu in bedekte termen het verlies van Welikije Luki toe (zie 2 en 5 Jan.)

19 Jan.   De Russen zouden Schlüsselburg veroverd en Leningrad ontzet hebben.

20 Jan.   Er werd vandaag een prinses geboren. Nergens was eenige agitatie merkbaar. Toch hadden wij een taart met oranje crême, waarvoor wij den banketbakker 5 eieren en ½ pond boter moesten geven.

In Varik werd voor een geslacht varken van 200 pond schoon gewicht ƒ3000.- geboden; maar ’t werd er niet voor verkocht. Men zegt dat boter in de stad ƒ23.- per pond kost.

22 Jan.   Het Engelsche 8.e leger is in de nabijheid van Tripolis aangekomen. Het Russische offensief maakt nog overal voortgang. Hoofdplaatsen zijn nog nergens genomen.

23 Jan.   Tripolis is door het Eng.8.e leger genomen.

Italie is nu al zijn koloniën kwijt.

Het vleeschrantsoen is verlaagd tot 200 gr. per week.

25 Jan.   Woronesj a/d Don is door de Duitschers ontruimd. De Duitschers spreken van een elastische oorlogsvoering waarbij zij tijdelijk terugwijken voor overmachtige vijandelijke aanvallen, om het offensief te hernemen zoodra de vijand is uitgeput. Handelsblad: „terwijl de Sovjets alles op één kaart zetten, staat in de brandpunten van den slag nog slechts een fractie van de kracht van Duitschland en zijn bondgenoten.”

… Dit feit wijst op voorbereidingen, die ten doel hebben pas na het uitgeput raken van de tegenwoordige offensieve stootkracht der bolsjewisten, de reserves in het veld te brengen”.

27 Jan.   Churchill en Roosevelt hebben een conferentie van 10 dagen gehouden in Casablanca. Stalin was verhinderd. Doel van de conferentie was: de onvoorwaardelijke overgave.

De 22 Duitsche divisies die bij Stalingrad ingesloten waren, zijn nu bijna geheel vernietigd. Van de oorspronkelijke 534 regimenten zijn nu nog 12000 man over. Het ultimatum van de Russen op 8 Jan. was afgewezen. De 22 divisies telden 200.000 man.

28 Jan.   De Russen hebben het oliecentrum van Maikop heroverd.

In de Ruiterstraat worden appelschillen gedroogd, om gemalen als theesurrogaat te dienen.

 

Nadat op 12 Jan. de dooi is ingevallen is het een buitengewoon zachte maand Januari geweest. Sneeuwklokjes komen nu al boven de grond.

De rantsoenen zijn nu:

1800 gr brood p. week

200 gr vleesch  ,,

150 gr boter  ,,

3 kg aardappels p.week

120 gr. suiker  ,,

¼ l.taptemelk p. dag

Alles wat eet- en drinkbaar is, wordt gedistribueerd, behalve groente en water.

In Duitschland worden alle mannen van 16 – 65 jaar en alle vrouwen van 17 – 45 jaar opgeroepen voor oorlogswerk. In Engeland eveneens alle vrouwen van 18 – 45 jaar.

30 Jan.

Viering van het 10 jarig verleden van de Machtübernahme. Proclamatie van Hitler door Goebbels voorgelezen.

Rede van Goering begint een uur te laat, wegens luchtaanval van Engelsche mosquitoes op Berlijn.

Goering kondigt in 1943 weer (het derde!) offensief aan tegen Rusland.

[In 1941 tot Moskou; in 1942 tot Stalingrad; waar zal het in 1943 eindigen, als het zoover komt? Voorlopig zijn de Russen overal met succes in het offensief.]

Het Britsche 8.e leger heeft de grens van Tunis overschreden.

1/2.        De Russen melden de gevangenneming van één van de twee restanten van het Duitsche 6.e leger van Stalingrad, met de bevelvoerder veldmaarsch. Paulus.

Zij beweren nu dat niet 200.000, maar 330.000 Duitschers bij Stalingrad omsingeld, gedood of gevangen genomen zijn. In het N. van de stad biedt een kleine groep Duitschers nog weerstand.

2/2         Churchill is in Turkije geweest.

3/2         De laatste Duitschers in Stalingrad hebben zich overgegeven. In totaal zijn nu 24 Duitsche en Roemeensche generaals gevangen genomen van het leger om Stalingrad.

In Duitschland is 3 dagen rouw afgekondigd (sluiting van alle openbare vermakelijkheden.) In Nederland ook.

5/2.        In Amsterdam, Utrecht en Delft zouden studenten door de Sicherheitspolizei van de colleges weggehaald zijn. Als gijzelaars? Of om in Duitschland te gaan werken?

Het geheele Italiaansche ministerie is gereorganiseerd. Ciano treedt af als min. v. buitenl. Zaken, zijn schoonvader (Mussolini) neemt dit dept. voortaan zelf waar.

De Russische opmarsch gaat langzaam, maar gestadig voort. Het Duitsche leger in de Kaukasus is ernstig bedreigd. Men zegt dat Rusland door een overeenkomst met Japan 120 divisies uit Oost-Azie vrij gekregen heeft.

6/2         In Duitschland worden alle bedrijven, fabrieken en winkels die niet noodzakelijk zijn voor de oorlogsvoering, de voedselvoorziening of de volksgemeenschap stilgelegd en gesloten.

In Nederland zijn soortgelijke maatregelen te wachten, volgens een rede van Seyss Inquart.

7/2         Men zegt dat in Amsterdam 200, in Utrecht 150, in Delft 80 studenten opgepakt zijn. Er wordt verband gezocht met een gerucht dat er een aanslag op generaal Seyffardt gepleegd zou zijn.

De Russen naderen Rostov.

8/2         In Delft zijn niet 80, maar 150 studenten opgepakt. In de groote steden werden ook andere jongelui op straat opgepakt. Allen werden naar het concentratie kamp in Vught gestuurd. Generaal Seyffardt is inderdaad vermoord. Er worden nog andere moordaanslagen genoemd. Deze schijnen toch wel de aanleiding te zijn tot deze maatregelen.

De universiteiten zijn gesloten; ook de HTS’en. Er heerscht een geagiteerde stemming in het land.

Vandaag kwam hier G.Bl. met een vriend aan, die op een fietstocht zijn.

9/2         Koersk is door de Russen veroverd.

De hoogste klassen van het gymnasium hebben vrij genomen uit vrees voor het oppakken van de jongens.

10/2       De agitatie houdt aan. Volgens burgemeester J. Boll, moeten uit Bommel 3 menschen(jongelui?) gevangen genomen worden. Alle jongelui houden zich schuil.

Het lijkt toch geen represaille te zijn voor de moord op gen. Seyffardt, maar een opvangen van de „plutocraten zoontjes”. Het heet dat iedere gemeente een zeker aantal moet leveren.

Varkensvleesch wordt aangeboden voor ƒ14.- p. pond; meel kost ƒ2.- per kg.

11/2       Nu worden ook meisjes opgevangen. Ank houdt zich schuil in Amsterdam, Lous is teruggekomen, maar slaapt niet in huis. Duizende jongelui in het heele land zijn op tournée. Waar de gezochte jongelui niet thuis getroffen worden, worden vaak de vaders meegenomen. ‘s Morgens voordat het licht wordt, houdt de Sicherheitspolizei razzia’s in alle steden. De gevangenen gaan voorlopig naar het concentratiekamp in Vught, maar het schijnt dat zij vandaar weer verder geëxpedieerd worden.

12/2       Een moordaanslag wordt gemeld op Reydon, de nieuwe secr. gen. van Onderwijs en Cultuur en op een w.a. man in Haarlem. Zullen hier weer vergeldingsmaatregelen op volgen?

De Russen blijven in het offensief.

15/2       Mussert heeft een rede gehouden op de Dam. Hij memoreerde de moord op gen. Seyffardt, mevr. Reydon, een w.a. man te Haarlem en een aanslag op Reijdon, de zoon van proc. gen. Feitsma. ( Men zegt dat ook v. Ravenswaay, burgemeester v.Utrecht, het slachtoffer zou zijn geworden.) Dit is later niet waar gebleken.

Mussert verkondigt dat de studenten „die niet anders doen dan hun vader’s geld opmaken” naar Duitschland gestuurd zullen worden. De „bonafide” studenten zullen mogen doorstuderen.(Wie zijn dat?) Berichten bereiken ons dat de meisjes ook nog niet veilig zijn.

De geheele NSB wordt bewapend.

Intusschen maken de Russen steeds vorderingen en nemen verschillende belangrijke plaatsen, waaronder Rostov.

Dit wordt in de volgende bewoordingen bekend gemaakt: „In het verloop van de bewegingen uit de bocht van de Donets naar de beoogde kortere verdedigingslinie, welke bewegingen ten doel hebben zich aan den vijand los te maken, werden volgens de plannen en zonder dat de vijand de actie hinderde, de steden Rostov en Worosjilowgrad ontruimd”.

De burgermeester van Dordrecht kondigt den secr. gen. zijn ontslag aan, als de maatregelen v/h oppakken door de Duitschers niet ongedaan gemaakt worden.

17/2       Charkow door de Russen veroverd.

Gabe Bl, George St. zijn weer vertrokken. De meeste jongelui die opgepakt waren, zijn weer vrijgelaten.

19/2       In de Kaukasus is de dooi ingevallen. Volgens de couranten kunnen de krijgsverrichtingen in Rusland nog maar eenige weken duren; dan valt de dooi in en is iedere beweging onmogelijk tot de zomerdroogte begint.

De rector v/h gymnasium zendt bericht dat jongens <18 jaar niet voor werk in Duitschland uitgezonden zullen worden; meisjes – scholieren heelemaal niet. De jongens> 19 jaar zijn dus gewaarschuwd.

20/2       Volgens Duitsche berichten zijn de Amerikanen in Tunesië zoodanig verslagen dat een vereeniging van het Fransch-Amerikaansche leger in centraal Tunesië met het Eng.1e  leger in Z. Tunesië onmogelijk gemaakt is.

22/2       De Russen maken nog vorderingen; in Tunesië worden de Amerikanen door de As-troepen verder teruggedrongen.

Afgekondigd is een verordening waarbij de Rijkscommissaris de bevoegdheid krijgt alle maatregelen te nemen voor de handhaving der productie, distributie en inzet van arbeidskrachten.

De poging om de jongelui op te lichten is volkomen mislukt; de opgepakten zijn bijna alle weer vrijgelaten; meisjes schijnen niet vastgezet te zijn.

Waarschijnlijk zullen de jongelui nu opgeroepen worden.

23/2       De Duitschers melden: „Doorgebroken Sovjet divisies zijn in Donetsgebied, en tusschen Donets en Dnjepr deels uiteengeslagen, deels vernietigd”.„Legers die ten Z.van Charkow oprukten, werden van hun basis afgesneden en vernietigd”.

btl. 24/2 De Russen beweren in 20 maanden 9 millioen Duitschers onschadelijk gemaakt te hebben, waarvan 4 mill. gedood.

De Duitschers beweren in denzelfde tijd 18 millioen Russen onschadelijk gemaakt te hebben; t.w. 5.4 mill. gevangen en 12.8 mill. dooden en gewonden. Verder 48.000 stukken geschut en 34.000 pantserwagens.

De Duitschers constateren een „keerpunt in de militaire situatie in het oosten”, hoewel zij erkennen dat de Russen alles terugveroverd hebben wat de Duitschers in den zomer 1942 gewonnen hadden.

3/3         Zoowel in Rusland, als in Tunis maken beide partijen geen terreinwinst van eenige betekenis. In Tunis schijnt een beslissende slag om de Mareth Linie op handen te zijn; in Rusland is in een groot gebied van Kaukasus en Donets bekken de dooi ingevallen.

De Duitschers melden de ontruiming van Rzjev.

6/3         De couranten melden dat de groote bewegingen aan het Russische front tot stilstand gekomen zijn. Voor het te verwachten groote Duitsche voorjaarsoffensief zijn geen veranderingen van betekenis meer in het front te verwachten.

In Tunesie wordt gestreden met beurtelings succes, zonder dat een der partijen terrein winst van betekenis behaalt.

btl 8/3    Rommel heeft zonder succes een aanval gedaan op het Britsche 8e leger in Z. Tunesië, vanuit de Mareth Linie. De Russen schijnen nog succes te hebben ten W. van Moskow.

bnl     Een melkgeit kost ƒ500.-.

btl     Vanuit Amerika rede van den vice pres.der Ver. St. wordt gewezen op de noodzakelijkheid tot overeenstemming te komen met de Sowjet Unie, omdat anders een derde wereldoorlog onvermijdelijk is. Dit wijst er op dat er groote tegenstellingen bestaan en ook erkend worden tusschen de Westersche democratieën en Rusland. Hiermede wordt tevens weer de aandacht gevestigd op het, door de Ned.(Duitsche) bladen verspreide inzicht dat Rusland zijn eigen oorlog voert en zijn eigen doel nastreeft. Rusland liet zich o.a. zelfs niet vertegenwoordigen op de conferentie in Casablanca

(27/1 ’43).

9/3         Er gaan weer stemmen op, nu van het gezantschap der Ver. St. in Moskow, die er op wijzen dat Rusland doet alsof het den oorlog alleen voert. Amerika is daar niet mee tevreden en wenscht meer erkenning van de verleende hulp.

12/3       De Russen veroveren Wjesma, de Duitschers Kharkov.

In Tunis niets van belang.

bnl.    Er is een verordening uitgevaardigd die den studenten verplicht een loyaliteits verklaring af te leggen. Afgestudeerden zullen moeten deelnemen aan de Arbeitseinsatz. – Het lijkt mij niet waarschijnlijk dat veel studenten deze (schriftelijke) verklaring zullen afleggen.

De gevangen genomen studenten, behalve die uit Delft, zullen vrij gelaten worden.

btl. 13/3 Min. Goebbels prepareert het Duitsche volk op een volgende oorlogswinter. In het oosten is, volgens hem, het gevaar nog geenszins geweken; speciaal het verlies van menschen doet zich ernstig gevoelen; „Wij zijn niet over den berg, wij staan er nog voor”.

15/3       Goebbels verklaart dat Hitler geestelijk en lichamelijk in de beste conditie is.

bnl. In Heerwaarden werd een varken van 600 pond verkocht voor ƒ3.500.-

17/3       Talrijke bedrijven en handelszaken, speciaal op het gebied van luxe artikelen worden gesloten en stilgelegd.

Bankbiljetten van ƒ1000.- en ƒ500.- zijn waardeloos verklaard. Het heet dat deze vandaag verhandeld werden tegen ƒ750.- à ƒ700.-voor een biljet van ƒ1000.-

18/3       Het vleeschrantsoen wordt verlaagd tot 125 gr.per persoon per week, been inbegrepen; dat is dus 1 ons per week!

19/3       Er zijn ±1 milliard aan waarde van bankbiljetten van ƒ1000.- en ƒ500.- waardeloos verklaard. Men zegt dat deze verhandeld worden voor ƒ300.- à ƒ400.- per biljet van ƒ1000,-

btl.    Franco, de dictator van Spanje verklaart dat de oorlog is doodgeloopen: Duitschland, noch Italie, noch Engeland zouden overwinbaar zijn. (En Rusland?)

De Duitsche troepen rukken op voorbij Charkov over de Donets; ten W. van Moskow maken de Russen geringe vordeningen.

De Engelschen vallen ’s nachts geen Duitsche steden meer aan, sinds ± 1 week. Waarom niet?

22/3       Hitler heeft in Berlijn gesproken n.a.l.v. de heldengedenkdag. Zijn stem was mat; hij sprak maar 12 min. Hij verklaarde de crisis in Rusland voor overwonnen.

Bij deze gelegenheid bleek dat hij niet langer het Duitsche leger commandeert (H. volgde zelf von Brauchitsch op als opperbevelhebber), maar nu is Keitel opperbevelhebber.

In London sprak Churchill. Hij verwacht Duitschland overwonnen te hebben in 1944 of ’45.

Het 8e Britsche leger in Tunesie is tot de algemeene aanval overgegaan.

bnl.    26/3 Alle artsen, op 1 à 1½ % na, hebben hun functie neergelegd, omdat zij geen lid van de Artsenkamer wenschen te worden. Op alle huisdeuren der artsen is het woord „arts” hechtpleister overplakt.

De 2 uit Zaltbommel gevangen genomen studenten zijn weer op vrije voeten gesteld.

btl. 27/3 De Engelschen hebben voor het eerst sedert 14 dagen weer een nachtelijke luchtaanval op Duitschland gedaan.

29/3       Men zegt dat de Mareth linie in Tunesië door de Engelschen omgetrokken en genomen is.

bnl.    Het bevolkingsregister in Amsterdam is in brand gestoken.

btl. 30/3 Duitsche berichten melden niet dat de Mareth linie doorbroken is. Het Handelsblad meldt ad. 27/3 uit het Hoofdkwartier van den Führer:

In Midden- en Zuid Tunis ondernamen nummeriek sterkere vijandelijke strijdkrachten krachtige aanvallen op de Duitsch-Italiaansche stellingen. Zij werden in zware gevechten afgeslagen(?), plaatselijke bressen werden gesloten

En ad. 29/3, toen de doorbraak volgens de Engelschen een feit was: In het Zuiden van Tunesië strandden(?) vijandelijke omsingelingspogingen op de vastberaden tegenstand en door energieke tegenaanvallen onzer beweeglijk! strijdende troepen. Duitsch-Italiaansche afdelingen bezetten in dezen sector volgens de plannen nieuwe! stellingen.

De Engelschen melden de overwinning van Gabes. Simen en Mareth linie.

1/4         De Duitschers melden nu het verlies van Gabes in Tunesië.

Het Handelsblad meldt:

Sedert het begin v.d. oorlog is door de As-mogendheden tot zinken gebracht 31.000.000 br. r. ton , met de ongemelde verliezen totaal ± 40.000.000 br. r. t.

Geallieerde aan bouw in die periode 11.000.000 b. r. t.

Voor den oorlog geallieerde tonnage 52 mill. t. 52-40+11=23 mill. t.

3/4         De Russen verklaren dat de winterveldtocht geeindigd is.

De Duitschers verklaren dat Rommel niet van plan was de Mareth linie te verdedigen, maar dat hij Tunis verdedigen wil op de landengte van 35 KM tusschen het groote zoutmeer en de zee.

Als dit zooveel voordeeliger is, vraagt men zich af waartoe de Mareth linie werd aangelegd.

bnl. 5/4 De artsen hebben den strijd tegen de artsenkamer gewonnen.

btl. 7/4   Rommel is in Tunesië door het 8e Eng.leger verslagen en trekt terug op Tunis en Bizerta.

Bnl.   Alle studenten moeten vóór 10 April een loyaliteitsverklaring afleggen, anders worden zij niet meer toegelaten tot de colleges en examens.

Btl. 8/4 De Duitschers verklaren dat de bombardementen op de havens van Rotterdam en Antwerpen en op Parijs, waarbij veel burgers gedood zijn, „ten minste even belangrijk” zijn als de strijd in Tunesië. Duitschland zal „bij deze wijze van oorlogsvoering niet lang meer werkeloos toezien. Het komende antwoord zal nog verschikkelijker zijn dan de aanvallen van de geallieerden van thans”.

bnl. 15/4Er schijnen zoowat 20% van de studenten de z. g. loyaliteitsverklaring geteekend te hebben. Het ziet er naar uit of de universiteiten gesloten zullen worden.

Er gaat een hardnekkig gerucht dat binnenkort het Ned. Bankpapier ingetrokken zal worden en dat de gulden dan gelijkgesteld zal worden met de Reichsmark.

Ik vermeld dit alleen om te zien of het later zal blijken dat er van dit gerucht toch iets waar is.

btl.    De Engelschen maken nu bekend dat Duitschland bij het begin van den oorlog 5 à 8000 tanks had en Engeland …200. Na Duinkerken had Engeland er minder dan 100. Thans levert Amerika er 20 per dag.

bnl. 29/4Alle Ned.militairen zullen weer opgeroepen worden om als krijgsgevangenen te worden weggevoerd; dit is een oproep van Gen. Christiansen, de weernachtsbevelhebber in Nederland. „Allen die thans in krijgsgevangenschap moeten terugkeren, hebben dit uitsluitend te danken aan de ophitsers die door hun misdadig gedrag dezen maatregel noodzakelijk maakten”.

30/4       Als eerste worden de beroepsmilitairen beneden de rang van officier opgeroepen tegen 7 Mei. Hierover ontstaat veel agitatie in ons land. In vele voorname bedrijven wordt gestaakt. Men noemt de Limb. mijnen, de Philips fabrieken, de gemeente Arnhem, enz. Interlocale telefoon werkt hier niet.

Heden avond afkondiging politiestandrecht in de provincies Limburg, Gelderland, N. Holland en Overijssel.

De doodstraf gesteld op samenscholing, werkstaking, vlugschrift, en na 8 uur buiten zijn.

Er wordt in veel bedrijven gestaakt.

1/5         De stakingen duren gedeeltelijk nog voort, gedeeltelijk wordt het werk hervat, op de afkondiging van het standrecht, dat nu voor het gehele land geldt. De spoorwegen blijven loopen.

2/5         De meeste stakingen zijn geëindigd, 28 personen zijn doodgeschoten wegens staking of aanzetting tot staking.

4/5         Nog meer menschen gefusilleerd. Stakingen nog niet geheel geëindigd.

5/5         De studenten die de loyaliteitsverklaring niet getekend hebben moeten zich morgen bij de Duitsche politie melden voor Arbeitseinsatz in Duitschland.

8/5         Men zegt dat ongeveer 25% van de studenten zich gemeld heeft en slechts weinig van de beroepsmilitairen, die zich op 7 Mei moesten melden.

Alle mannen van 18 – 35 jaar moeten zich melden aan de arbeidsbureaus voor Arbeitseinsatz in Duitschland.

In Bommel moeten de burgers op wacht staan bij de aanplakbiljetten der Duitschers, die herhaaldelijk afgescheurd worden.

btl.    Tunis en Bizerta zijn door de Engelschen en Amerikanen veroverd.

13/5       De strijd in Tunis is geëindigd met de overgave van de geheele strijdmacht van de As, zijnde 150.000 man en hun aanvoerder Gen von Arnim.(Veldmaarsch. Rommel is al geruimen tijd wegens ziekte in Duitschland.)

Nu is een van de hoekpunten van de Pruisische driehoek in geallieerde handen. Zullen zij nu eerst de andere 2 hoekpunten, Sicilië en Sardinië nemen?

bnl.    Latere berichten doen vermoeden dat ongeveer de helft van de meldingsplichtige studenten zich aangemeld heeft. Zij schijnen niet slecht behandeld te worden. Eenige transporten zijn reeds naar Brandenburg vertrokken.

Tijdens de staking zijn ingevolge het politiestandrecht waarschijnlijk verscheidene honderden menschen doodgeschoten. Vooral in Friesland en Groningen heeft de staking lang geduurd en zijn veel slachtoffers gevallen.

bnl.13/5 Alle radiotoestellen zijn verbeurd verklaard.

btl. 14/5 Duitschland maakt bekend dat het een groote reserve luchtvloot heeft.

16/5       Twee groote stuwdammen in D’ land door Engelsche luchttorpedo’s vernield.

bnl.    Prijzen, die thans genoemd worden, zijn: ƒ10.- voor ½ ons shag, ƒ30.- voor 1 pond boter, 50ct. voor 1 l. volle melk; alles ten plattenlande.

Het politiestandrecht is, met ingang van 15/5 ingetrokken. Wij mogen van 4 – 23 u. buiten zijn.

btl. 19/5 De schade veroorzaakt door het vernielen van de stuwdam in de Roer bij Soest en in de Eder boven Kassel is zeer groot. Vandaag is het water in de Waal ruim ½ m. gewassen. Het ziet koffiebruin. ±300.000.000 m³ water overstromen het Roergebied en de streek van Kassel.

23/5       Italie, speciaal Sicilië en Sardinië worden voortdurend hevig gebombardeerd.

bnl     De meisjes studenten in Amsterdam, die niet geteekend hebben, worden per aanget. brief opgeroepen naar het arbeidsbureau. Er wordt geen gevolg aan gegeven.

bnl.    De prijzen i/d zwarte handel stijgen nog steeds. Er werd betaald ƒ1125.- voor een fiets; ƒ1600.- voor een melkgeit; ƒ3.75 voor 1 kg meel ƒ10.- voor een suikerbon (à 1 kg). Boter kost op het platteland nog steeds ƒ25 à ƒ30.-; in de stad ƒ35.-.

btl. 29/5 Steden in het Roergebied, Dortmund, Essen, Düsseldorf, Duisburg worden zeer zwaar gebombardeerd met bommen tot 4000 kg en totaal van één aanval van 10.000 ton.

In Rusland wordt al geruimen tijd gestreden in het Koebangebied (N. Kaukasus) verder alleen vliegeractie.

De derde Internationale (komintern) is ontbonden.

1 Juni.    In de maand Juni worden krijgsverrichtingen van beslissende betekenis verwacht.

wie zal het offensief nemen in Rusland; wie zal daar de sterkste zijn? Het antwoord hierop is beslissend voor den duur van den oorlog.
Zullen de geallieerden tegelijk met Rusland een offensief (invasie) beginnen? Het is niet onwaarschijnlijk. Zoo ja, waar dan? In W. Europa of in de Balkan. Het laatste is het meest waarschijnlijk.
Zal Italie het nog lang volhouden? Dit lijkt niet waarschijnlijk.
Hoe is de stemming onder de bevolking in Duitschland? Er gaan geruchten dat die plaatselijk zeer slecht is.
Zit er wat in een tegenactie van de Russische generaal Wjassov, contra de bolsjewieken?

Op al deze vragen, althans op de eerste 3, zal deze maand een antwoord gegeven worden.

Duitschland schijnt te trachten door vergelijk een einde te willen maken aan het bombarderen van steden.

Engeland publiceert echter dat in de eerste 3 oorlogsjaren 73000 militairen gesneuveld zijn en 43000 burgers. Nu is het te laat om te spreken over het ontzien van de burgerbevolking.

Totale verliezen v/h Britsch Empire: 516.000 casualties, 92.000 gedood; 316 000 gewond; 108.000 gevangenen.

5/6         Na het bombardement op Wupperthal op 30/5 zijn er geen belangrijke luchtaanvallen meer op Duitschl. geweest.

De generaals Girand en de Gaulle zijn tot overeenstemming gekomen.

Churchill is terug van zijn reis naar Amerika, die deze keer bizonder lang geduurd heeft.

bnl.    Oud minister Posthuma is in zijn woning doodgeschoten.

btl.    In Rusland nog alleen luchtactie.

Duitschland dreigt weer met vergeldingsmaatregelen tegen de bombardementen, maatregelen van welke aard ook.

6/6         Churchill heeft na zijn reis naar Amerika, een bezoek gebracht aan N. Afrika en heeft, vervolgens de Engelsche berichten, nadat hij de oorlogsplannen met Roosevelt besproken heeft, deze ook besproken „met de mannen die ze uit moeten voeren”. Een der andere leden van het oorlogskabinet (Eden) is daarbij tegenwoordig geweest.

De eerstvolgende krijgsverrichtingen van de Engelschen en Amerikanen zijn dus van N. Afrika uit te verwachten.

8/6         Vandaag het ik mijn radiotoestel moeten inleveren.

 

Min. Speer  & Goebbels hebben redevoeringen gehouden, waarin zij hoog opgaven van de enorme prestaties der Duitsche oorlogsindustrie. -ServoBalans moet zijn voorraad ijzer en staal afstaan aan Krupp! Orders uit Wupperthal werden geännuleerd omdat geen staal toewijzingen verkregen konden worden!

De couranten dreigen voortdurend met vergeldingsmaatregelen tegen de Engelsche bombardementen.

Men meldt de vergeefsche landingspoging op het Ital. eiland Lampedusia.

9/6         Het Ital. eiland Pantellaria tot overgave gesommeerd.Overgave geweigerd.

12/6       De Ital. eiland- vesting Pantellaria heeft zich overgegeven.

Er gaan geruchten over groote onenigheid in de NSB. tusschen een fractie die inlijving bij Duitschland zou voorstaan en een die onze „onafhankelijkheid”, althans soevereiniteit zou willen bewaren.

Bnl.   Prijzen: konijn (groot) ƒ40.- Eieren man. prijs 10 ct, ten plattenlande 50 à 60ct; stad 80ct. Biggen man. prijs ƒ4.- p. week= ± ƒ24.-; zwarte prijs ƒ120.- – ƒ150.-

1kg suiker regeringsprijs 52 ct.; zwart ƒ10.52 (in de stad ƒ12.50 à ƒ13.50)

Btl. 18/6 Duitschland blijft bij herhaling dreigen met vergelding van de luchtaanvallen op Duitsche steden.

22/6       Krefeld grootendeels verwoest door luchtbombardementen.

Tijdens luchtgevecht boven Zaltbommel, terwijl 150 à 200 Eng. vliegtuigen overdag overkomen, 6 personen bij de veiling door scherven gewond.

N.S.B. en N.S.D.A.G. betuigen hun onverbrekelijke verbondenheid, en verklaren alle geruchten over onenigheid voor laster. Deze blijven echter hardnekkig in omloop, n.l. over een strijd tusschen NSB en S.S. i.e. tusschen Mussert en Feldmeijer.

24/6       Hernieuwde vriendschapsbetuigingen tusschen Mussert, (NSB) W.A.(Zondervan); SS (Feldmeijer)en v. Geelkerken(Jeugdstorm)

Btl.    Goebbels verklaart: „ De Duitsche tegenmaatregelen” (tegen de bombardementen)

Zijn aan den gang. De Duitsche afweermaatregelen zullen niet lang op zich laten wachten”.

28/6       Hauptdienstleiter Schmidt onder zeer eigenaardige omstandigheden uit den trein gevallen en gedood.

Naar men zegt 500 artsen gevangen genomen, omdat zij een adres aan Seyss Inquart gericht hebben, waarin gewezen wordt op de slechte voedingstoestand van ons volk.

In den zwarten handel kost een goede sigaar ƒ1.50, een goede sigaret ƒ0.60.

De Eng. radio schijnt bekend gemaakt te hebben dat prof. Goedewaagen, en secr. generaal, behouden in Engeland is aangekomen.

29/6       Op een vergadering in Utrecht hoor ik dat verschillende fabrieken in Brabant stil liggen wegens gebrek aan personeel. De menschen steken wortels van buntgras, waarmee 40 à ƒ50.- per dag verdiend kan worden; een gewezen steenfabriekarbeider die de oogst van de eigen-werkers verzamelt en expedieert, verdient daarmee ƒ400.- à ƒ500.- per week, in bizonder goede weken tot ƒ1500.-.

Van buntwortels schijnen borstels gemaakt te worden, of de vezel wordt versponnen.

De zwarte- boter prijs schijnt sterk gedaald op de verwachting van een spoedig einde v.d. oorlog. Het land is vol geruchten die eindelijk groote gebeurtenissen doen verwachten.

Niemand gelooft aan een ongeluk, waardoor Schmidt zijn leven verloren heeft. Hij schijnt een beschermer van Mussert te zijn. Rauter is onlangs bevorderd.

Btl.7/7   De Duitschers zijn een offensief begonnen van Koersk tot Bjelgorod.

Volgens diverse krantenartikelen waren de Duitschers niet van plan in Rusland het offensief te nemen.

Een Russisch offensief bleef ook al onverwacht lang uit. Het lijkt alsof de Russen wachten om tegelijk met de geallieerden een offensief te beginnen. Misschien hebben de Duitschers dit doorzien en de Russen, door een aanval, gedwongen hun offensief eerder te beginnen dan zij van plan waren.

9/7         De strijd in Rusland heeft zich uitgebreid van Bjelgorod tot Orel. Aan beide zijden worden groote verliezen gemeld.

Het succes van de Duitsche duikbooten is de laatste maanden veel geringer dan vroeger. De Duitschers voeren daar zeer onwaarschijnlijke redenen voor aan.

10/7       De geallieerden ondernemen een invasie op Sicilië.

De artsen zijn weer vrijgelaten, met achterlating van hun haar en ƒ50.- boete, naar men zegt.

14/7       Men zegt dat Syracuse in geallieerden handen is; de courant weet van niets.

15/7       De courant van 14/7 meldt dat „de eerste fase van den strijd om Sicilië door den vijand is gewonnen”.

16/7       Berlijn: „ absurd noemt men de vraag of de militaire of politieke positie der Spilmogendheden door de landing op Sicilië op eenigerlei  wijze kan worden benadeeld”.

De geallieerden maken vorderingen in het binnenland van Sicilië.

20/7       Groote Russische zomer offensief begonnen.

Etna op Sicilië door geallieerden veroverd.

Het initiatief in het oosten berust blijkbaar bij de Russen. De Duitsche aanval van 7/7 was inderdaad, volgens hun eigen berichten slechts begonnen om de Russische plannen te dwarsbomen.

21/7       Bijeenkomst van Hitler en Mussolini in N. Italië.

Kleine geallieerde landingspoging in Noorwegen verijdeld. Rome gebombardeerd.

22/7       De Russen zijn op het geheele front in den aanval. Er gaan geruchten over toenemende onrust in Italië.

Op 17 Juli is Amsterdam ernstig door bommen getroffen.

24/7       Het Russische offensief is uitgebreid en woedt nu van de Koeban (Kaukasus) tot Leningrad.

Het Handelsblad meldt: Berlijn:„ In politieke kringen te Berlijn twijfelt niemand er meer aan, dat de Sovjets met hun offensief trachten een beslissing in den oorlog in het oosten te forceren”. En: „ de Duitsche troepen beheerschen de situaties aan Oostfront volkomen”. Aan het Oostfront staan thans meer dan 600 divisies tegenover elkaar.

Sicilië is nu voor de helft in handen den geällieerden.

Bij den bomaanval op de Fokkerfabriek te Amsterdam (die niet geraakt werd) vielen 150 dooden en 78 zwaargewonden.

25/7       Volgens geruchten zijn verschillende plaatsen in D’land zwaar gebombardeerd. Zoo zouden op Hamburg 2300 ton bommen geworpen zijn. Ook Amsterdam (Fokkerfabriek) is vandaag weer gebombardeerd; nu met succes.

26/7       Vannacht trokken groote massa’s vliegtuigen over. Wij zagen er 3 brandend neervallen en in oostelijke richting blijkbaar brandende fosfor uitwerpen. Bij deze voortdurende nachtelijke strijd in de lucht krijgen wij hier ook een wat onveilig gevoel.

26/7       Vanmorgen groot nieuws. Mussolini is afgetreden. Maarschalk Badoglio volgt hem op als hoofd van de regering en opperbevelhebber. De agitatie is enorm. Mij is het onbegrijpelijk hoe een dictator die 26 jaar alleenheerscher geweest is, die, naar het heet, door het overgroote deel van het volk blindelings gevolgd is, naar men aangeeft, aanbeden werd, kalm zijn functies zou neerleggen, zonder dat daar een burgeroorlog op volgt.

Zou naar 16 jaar fascistische propaganda, een minder fortuinlijk verlopende oorlog de oorzaak kunnen zijn dat het geheele volk zijn stelsel de rug toekeert en dat niemand zich verzet tegen zijn aftreden? Wat doen de zwarthemden, wat de fascistische militie? Valt dat alles als een kaartenhuis in een, nu Sicilië voor ¾ verslagen is?

Hoe zou Mussolini gevierd zijn, als Italië den oorlog gewonnen had!

Van de proclamaties van koning Victor Emanuel en maarschalk Badoglio werden slechts gedeelten in de Nederl. couranten opgenomen.

29/7       De courant meldt: nog geen besluit omtrent voortbestaan van Fascistische Partij. -De regeringswisseling was een grondwettelijke crisis, die grondwettelijk is opgelost.- De gebeurtenissen hebben uitsluitend betrekking op de binnenlandse politiek.- De strijd wordt voortgezet.- Het spreekt vanzelf dat de couranten niet de geheele waarheid vertellen.

Als Italie van plan was de strijd voort te zetten, behoefde Mussolini niet af te treden.

Het is ook niet zonder betekenis dat de redacties van de groote bladen gewijzigd zijn en de „ Lavoro fascista” herdoopt is in „ Lavoro Italiano”.

De groote vraag is: welk régime zal het fascistische opvolgen?

Uit de Telegraaf van 29/7:

„Msch.Badoglio en zijn kabinetsleden stonden voor een groot deel in openlijke oppositie tot de politiek van Mussolini”. „De Ital. fascisten te Berlijn zijn er van overtuigd dat vervanging van Mussolini door Badoglio geenszins mag worden opgevat als een uiting van oorlogsmoeheid of als een correctie van Ital. verdere bemoeingen, doch als bewijs dat Italie bereid is een streep te zetten onder de politieke meningsverschillen en een definitief einde te maken aan de discussie over partijkwesties”

Zijn er na 20 jaar fascitisch regim onder een dictator nog politieke meningsverschillen en partijkwesties, die door den dictator niet opgelost kunnen worden?

30/7       De nieuwe Ital. regering heeft de ontbinding van de fascistische partij gelast.

Volgens geruchten is het in Italië zeer onrustig.

Het lijkt mij wel vast te staan dat het Ital. volk in de eerste plaats een einde aan den oorlog verlangt. De volksbeweging is geprononceerd anti-fascistisch. Geen wonder, het fascisme heeft hun eerst de veldtoch tegen Abessinië en direct daarna de Europ. oorlog gebracht, beide oorlogen uit vrijen wil. En het succes is tenslotte nihil.

Het lijkt mij daarom waarschijnlijk dat ook maarsch. Badoglio, die gezegd moet hebben den strijd te willen voortzetten, zich niet zal kunnen handhaven.

De groote vraag is: welk régime zal het fascitische opvolgen?

31/7       In Italië is een begin gemaakt met het vrijlaten van politieke gevangenen; de „persoonlijke toestand van iedere arrestant zal binnen zeer korten tijd opgehelderd worden”. Er schijnen daar dus ook vele arrestanten te zijn, wier persoonlijke toestand opheldering behoeft.

Nationaal fascisten worden thans gearresteerd, „ als voorzorgsmaatregel in het belang van  de openbare orde.” Het is dus duidelijk dat het fascisme volledig uitgeroeid wordt.

De paus betuigt hiermee zijn ingenomenheid; geneerde zich echter eenige jaren geleden ook niet om de wapens te zegenen waarmee Abessinië veroverd werd.

De courant meldt dat in alle groote steden rust heerscht.

Aangezien ons nooit was meegedeeld dat er onrust zou heerschen, zal ook deze rust waarschijnlijk maar betrekkelijk zijn.

Ook in Portugal heerschen stakingen en onrust! Zou Portugal het tweede autoritair geregeerde land zijn, dat zijn régime verandert en zouden wij dan beleven dat de autoritaire staatsvorm over zijn hoogte punt is heengeraakt?

Zouden, sinds Italië 25 jaar geleden, de autoritaire staatsvorm aanvaardde, deze denkbeelden steeds meer ingang gevonden hebben, om nu over hun hoogtepunt heen te zijn en aan hun fouten te gronde te gaan.

Zal dan een democratisch bewind, een communistische, of een heel andere staatsvorm opvolgen?

4/8         Er wordt weinig resultaat bereikt op de strijdperken. De rust schijnt in Italie (tijdelijk) hersteld te zijn. Het DNB schrijft uit Rome: „ Heel het Italiaansche volk weet thans dat het zijn waardigheid en zijn bestaan verdedigt en niet het leven en prestige van een regime van onderdrukking”.

bnl. 5/8  Het verblijf in de provincies Friesland, Groningen, Drente, Overijssel, Gelderland is verboden voor wie daar niet gevestigd zijn.

btl. 5/8   Er gaan geruchten dat Orel en Catania (Sicilië) gevallen zouden zijn en dat bij het bombardement op Hamburg 75.000 personen omgekomen zouden zijn, waarvan 15.000 Nederlanders.

6/8         De val van Orel, Catania wordt bevestigd. Ook Bjelgorod is gevallen.

De courant meldt nu uit Berlijn dat de Russen in alle opzichten een numerieke meerderheid bezitten. Voorts: „De op grond van het strategische plan der geällieerden begonnen aanvalsacties onderwerpen Duitschland aan een proef, welke betekenis men geenzins (in Berlijn) wil onderschatten”.

10/8       Er zijn besprekingen gevoerd in het hoofdkwartier van den Führer en waarschijnlijk tusschen Churchill, Roosevelt en Stalin. Aan de eerste namen alle kopstukken van weermacht en partij deel. Dit heeft aanleiding gegeven tot geruchten dat er belangrijke wijzigingen in de Duitsche regering doorgevoerd zouden zijn.

Goebbels spoort het D. volk aan moedig stand te houden onder de bombardementen. Duitschland ondergaat nu hetzelfde dat als Engeland in 1940.

G. erkent dat het moreel op zware proef gesteld wordt door de bombardementen en de gelijktijdige aanval in het Oosten en Zuiden.

Opnieuw worden bedreigingen geuit met vergeldingsmaatregelen. Het bericht eindigt: „Intusschen gaat de strijd om het moreel verder. De Duitscher wacht af, hoe sterk de boog zal worden gespannen”.

Bnl.   Voor tabaksartikelen worden in den zwarten handel fantastische prijzen betaald. Zoo heet het dat voor één tabaksplant ƒ5.- betaald wordt; voor een vóór oorlogsche sigaar 4 à ƒ5.-, voor één sigaret ƒ1.-, voor ½ ons shag ƒ20.-

De zwarte boterprijs daarentegen is gedaald tot ƒ17.50 p.pond (winkelprijs ƒ1.30).

Btl.13/8 De geweldige strijd aan het oostfront levert nog weinig doorslaand succes op. Er zijn drie aanvalsrichtingen vanuit Wjesma, Orel (naar Brjansk) en Bjelgorod (naar Kharhov).

De Duitschers berichten dat het den vijand gelukt is om Bjelgorod in Zw. richting hun linies binnen te dringen. Ook vermelden zij weer: „Het blijkt steeds duidelijker dat de bolsjewisten nog dezen zomer een een beslissing van den oorlog willen zien”.- De mogelijkheid daartoe wordt door Berlijn niet ontkend, hoewel het van het front tot in Duitschland nog een enorme afstand is en het seizoen al snel opschiet.

Tegen alle verwachting houden de Italianen stand. Hun steden worden heftig gebombardeerd. Berlijn kondigt al aan dat de geallieerden zich misrekend hebben.

15/8       Rome, Milaan en Turijn gebombardeerd, maar Italie houdt nog steeds stand.

18/8       Rome door de Italianen tot een open stad verklaard.

Sicilie door de As ontruimd! Strijd heeft geduurd van 10/7 – 17/8.

24/8       Charkow weer in handen van de Russen.

De vooruitgang van de Russen is gestadig, maar langzaam.- Italie houdt stand ondanks de bombardementen. Over een maand of twee begint het winterseizoen in Rusland en in de Balkan. Vóór dien tijd kan de oorlog nooit militair uitgevochten zijn.

Er gaan allerlei geruchten over Hitler, hij zou dood, krankzinnig of verdwenen zijn. Alles natuurlijk oncontroleerbaar. De groote vraag is echter of het Duitsche volk geloof in hem blijft houden.

Berlijn wordt herhaaldelijk gebombardeerd. Een deel van de bevolking en de regering schijnen geévacueerd te zijn.

25/8       Roosevelt en Churchill hebben geruime tijd geconfereerd in Québec. Alle hooge militairen en diplomatische personages waren aanwezig; ook die van china. Resultaat natuurlijk onbekend.

Eenige mutaties i/d Duitsche regering. Himmler, hoofd der politie, S.S., enz. is minister van binnenl. zaken geworden. Dit legt wel zeer de nadruk op het politonele gedeelte van de taak v/h ministerie.

26/8       Kort geleden is Schiedam ernstig getroffen door bommen uit Engelsch-Amerikaansche vliegtuigen die hun doel hadden gemist. Heele wijken zijn daarbij verwoest en tallooze slachtoffers gevallen. Dezer dagen werd in Schiedam een Amerikaansche bommenwerper neergeschoten en de bemanning redde zich met parachuten. Deze zijn daarop door de bevolking in triomf op de schouders rondgedragen. Als straf moet iedereeen nu om 8 uur binnen zijn, ‘s Zondags om 6 uur.

Het volk gaat niet op zijn  verstand, uitsluitend op zijn gevoel af!

bnl.27/8 Er wordt ontzettend gestolen tijdens het vervoer.

Volgens een bericht in de courant worden nog gemiddeld 20 fietsen per dag op de spoorwegen gestolen en is door de N.S. in de laatste 11 maanden 7.5 millioen gulden aan schadeloosstelling uitgekeerd moeten worden. Men zegt dat in werkelijkheid de diefstal nog veel grooter is.

De vorige maand werd Ank een fiets ontstolen, die van Hilversum naar Amsterdam bevracht was.

 

Ank van Lookeren Campagne (1922-1995)

 

 

Vandaag kregen wij bericht dat de fiets van Lous, die van Bommel naar Dieren bevracht was, in een sloot bij het station is teruggevonden zonder wielen en verder nog enigszins gehavend.

 

Lous van Lookeren Campagne (1924-  )

 

btl. 29/8 Koning Boris van Bulgarije is overleden.

1/9         Taganrog is gevallen. De Russen maken gestadige vorderingen.

Duitsche steden: Berlijn, Neurenberg, enz. zwaar gebombardeerd.

In Denemarken staat van beleg en militair bestuur.

Zweden keert zich tegen Duitschland.

3/9         De Engelische en Canadeezen zijn in Z. Italie geland.

6/9         Er gaan hardnekkige geuchten over een slechte gezondheid, speciaal geestelijk, van Hitler

Luchtbombardementen op Duitschland en Italie duren voort.

Verschijnselen wijzen op een insgelijke Engelsche invasie in Belgie en/of N. Frankrijk: Bombardement op alle toevoerwegen en de kust bij Calais en Deppe; dagelijks groote militaire transporten hier langs naar het zuiden

8/9         Italie geeft zich onvoorwaardelijk over!

De Russen hebben Stalino en het geheele Donets-bekken heroverd.

9/9         Duitsche pers verontwaardigd over het „verraad” van de Ital. koning en maarschalk Badoglio. Echter wordt „de militaire afweerkracht van Duitschland daardoor niet op eenigerlei wijze benadeeld”. Men zou anders zeggen dat geallieerde vliegvelden in N. Italie en een ontruiming van de Balkan door de Ital. troepen, Duitschland niet aangenaam moet zijn

Het verluidt dat een Ital. fascistische tegenregering onder den naam van Mussolini georganiseerd wordt.

Noord Frankrijk wordt door de geallieerden gebombardeerd; de verloven van de arbeiders die in D’land werken, zijn ingetrokken; nieuwe arbeiders worden niet meer  „ingezet”.

10/9       Duitsche pers nog steeds hevig verontwaardigd. Het blijkt dat Mussolini op 25 juli niet is afgetreden, maar gevangen genomen. De Russen schijnen nog steeds vorderingen te maken.

P.      Onze fabrieken worden den laatsten tijd herhaaldelijk bedreigd met inbeslagneming van machinerieën.

Eenige weken geleden haalde de Duitsche weermacht een electro motor weg. Later werd die weer teruggebracht, doch het antog. laschapparaat meegenomen. Door de Rüstungs-inspektion werd een cirkelzaag aan een Ned. firma  toegewezen, maar nog niet gehaald. Aan de firma Pragomet werd toegewezen, ten behoeve van de fa. Berghütte in Teschen: 2 draaibanken, boormachine, laschapparaat(reeds weg) 8 transporteurs en atu rails van 80 x 60 mm.

Nederl. officieele instanties zegden hun medewerking toe om te trachten het meest noodzakelijke voor ons te behouden.

De cirkelzaag werd ten tweedemale toegewezen aan het Luftgarkommando. Steeds kwam een aannemersfirma; die een anti-tankgracht om Roosendaal moest graven om onze baggers te huren. Gelukkig waren deze voor hun doel niet geschikt.

Btl.11/9 Taganrog a/d zee v. Azov in Russische handen. Geruchten spreken van een doorbraak van de Russen door de D. linies, waardoor het front in tweeën gesplitst zou zijn.

Strijd tusschen Duitschers en Italianen in Italië. Volgens de courant houden de Duitschers Genua, Milaan, Turijn en Rome bezet. Ital. leger grootendeels door Duitschers ontwapend. De Amerikanen zijn geland bij Napels.

Hitler dreigd wederom met vergelding van de Eng. luchtbombardementen op Duitschland.

13/9       De courant betoogt met nadruk dat Hitler, die zijn rede gehouden heeft vanuit zijn werkkamer in het groote hoofdkwartier gezond en levenskrachtig was.

Mussolini door Duitsche valschermtroepen bevrijd. De couranten maken hiervan veel ophef om de capitulatie van Italie te neutraliseren. Geallieerden nemen Brindisi.

16/9       De Amerikanen die bij Stalino geland zijn maken het slecht, maar schijnen zich, na versterking, te herstellen.

Mussolini leider van de Republikeinsch fascistische partij. Strijd in Italie tusschen fascisten en anti-fascisten.

Churchill is al meer dan 4 weken in Amerika. Aangezien de conferentie in Quebec al lang geëindigd is, zal dit langere verblijf ongetwijfeld een politieke betekenis hebben. Welke?

Of de geallieerden onderhandelen met Duitschland, òf zij Roosevelt en Churchill wachten in Amerika op Stalin.

Ondanks heldere nachten worden geen groote luchtaanvallen (meer) op Duitschland ondernomen!?

17/9       Men zegt dat Novorossiejsk, nabij den Koeban, den Russen in handen gevallen is en dat het 5de geall. leger dat Calabrië oprukte, zich vereenigd heeft met het 8e leger dat bij Salerno geland is.

20/9       De Duitschers hebben zich uit Z. Italie teruggetrokken tot Salerno.

In Rusland trekken zij terug in de richting van den Dnjepr.

Churchill is in Engeland teruggekeerd.

21/9       Sardinie door de Duitschers ontruimd. Nu is de geheele „Punische driehoek”: Sicilië, Sardinië, Tunis in geallieerde handen en zijn zij meester in de Middell. Zee.

22/9       Churchill kondigt in een rede in het Lagerhuis aan dat de komende periode van den oorlog voor de geallieerden de zwaarste en de bloedigste zijn zal.

Goebbels verkondigt in Das Reich dat het Duitsche volk nog nooit zoo strijdvaardig geweest is als juist nu.

In de laatste 4 maanden is geen geallieerd koopvaardijschip meer getorpedeerd in de       N. Atlantische Oceaan.

27/9       Volgens geruchten zouden Smolensk en Gomel gevallen zijn, terwijl gevochten wordt in de voorsteden van Kiew.

De Russen zouden op verschillende plaatsen de Dnjepr overschreden zijn en de Duitschers in vollen aftocht

Nachtelijke bombardementen op de Duitsche steden zijn hervat.

Zouden er toch onderhandelingen mislukt zijn?

28/9       Het Koeban bruggenhoofd in de N. Kaukasus dat de Duitschers bezet gehouden hebben om nog een kans in de richting van de Bakoe olievelden te behouden, wordt, evenals de Krim, in allerijl ontruimd.

Het D.N.B. (Duitsche Nieuws Bureau) meldt, naar aanleiding van de terugtocht: „dat de groote frontcorrectie voor de verdediging van Europa in het algemeen een buitengewone versterking betekent”. De Duitschers hebben, volgens dezelfde bron „al vechtende gebied ontruimd, met het strategische doel troepen vrij te krijgen voor andere doeleinden”.

P. 2/10   Van de fabriek werden weer 30 kiepwagens en 60 etagewagens gevorderd voor de firma Pragomet. Alle 5 de stoomketels worden vanwege de Rüstungsinspektion geïnspecteerd.

7/10       In Rusland zijn de Duitschers teruggetrokken tot aan de Dnjepr, behalve in het Zuiden, waar zij vanaf Zaporozje een linie naar het Z. bezet houden, waardoor de aftocht uit de Krim mogelijk gemaakt wordt. De Russen bezitten enkele bruggenhoofden op de W. oever, voorloopig van weinig beteekenis.

In Italie is Napels door de Duitschers grootedeels verwoest en prijsgegeven. Ook Corsica is opgegeven.

De N.R.C. bevat een artikel waarin gezegd wordt,

Herfstregens belemmeren de oorlogvoering in Rusland ten N. van Zaporozje.
Een Russische winteroffensief wordt verwacht dat misschien de beslissing kan brengen. Hoe?
Politieke gebeurtenissen van wijde strekking zijn niet uitgesloten. Welke, wordt niet aangeduid.
Rusland verhindert een geallieerd optreden op den Balkan.
De aanstaande geall. conferentie te Moskow is van groote gewicht. Eerst daarna kan men belangrijke krijgsverrichtingen verwachten.

9/10       Tegen de verwachting zijn de Russen een offensief begonnen van Leningrad tot de zee van Azov.

Volgens DNB hebben de Russen in het zomeroffensief, dus van 1 Juli – 1 Oct.’43 verloren: 2 millioen man; waarvan de helft aan dooden en gewonden; 20.000 pantserwagens, 7000 stukken geschut; 7800 vliegtuigen.

In totaal aan het Oostfront: 70.000 pantserwagens, 75000 stukken geschut; 52.000 vliegtuigen.

Nederland bezat bij het uitbreken v/d oorlog, voor zoover mij bekend  ±6 pantserwagens en 200 à 300 vliegtuigen.

Bnl.12/10 In den zwarten handel kost 1 pond koffie ƒ100.-, 1 flesch slaolie ƒ35.- eieren per stuk (i/d stad) ƒ1.25

Allerwegen wordt uit koolzaad clandestien raapolie gepest; bij ontdekking echter opsluiting in een concentratiekamp.

14/10     Victor Emanuel verklaart Duitschland den oorlog.

20/10     Langzame vooruitgang van de Engelschen en Amerikanen in Italie; hevige gevechten benoorden de Krim.

De conferentie in Moskow tusschen de ministers van buitenl. zaken van Engeland (Eden), de Ver. Staten (Cordell Hull) en de Sovjet Unie (Molotov) is gisteren begonnen.

Menschen met veel binnen- en  buitenlandsche relaties verwachten nog altijd het einde van den oorlog in dit jaar!

Bnl.   Op het niet-inleveren van radiotoestellen is een boete gesteld tot een onbeperkt bedrag en verbeurdverklaring van het geheele meubilair ten behoeve van de dakloze gezinnen in de door bomaanvallen verwoeste Duitsche steden.

Op het onvoldoende verduisteren staat als straf: een minimum boete van ƒ25.- en 14 dagen afsnijden van electriciteit en verbeurdverklaring van de lampen.

Btl.    Er is nu iets bekend gemaakt over het vergeldingswapen waarmee zoo lang tegen Engeland gedreigd is.

Het schijnt een nieuwe explosieve stof te zijn.

23/10     De Russen schijnen door de Duitsche linies gebroken te zijn aan den Beneden Dnjepr.

31/10     Er wordt veel gesproken over een spoedig einde van den oorlog, hoewel daarvoor geen concrete aanwijzingen zijn.

De strijd in Rusland gaat om de mijn- en industrie streek van Krivoi Rog. In Italie maken de geallieerden langzaam voortgang.

Men krijgt de indruk dat de geallieerden niet van zins zijn de beslissing te forseren.

Een doosje „Consi” (distributie sigaretten) kost in den zwarten handel ƒ7.- een doosje van 20 voor-oorlogsche sigaretten ƒ25.- Voor een flesch clandestien bereide raapolie met koolzaad wordt ƒ30.- betaald; voor 1 kg boonen ƒ2.25; 1 kg tarwe ƒ2.- à ƒ.2.25. (platteland!)

4/11       De conferentie in Moskow is beëindigd; volgens geallieerden berichten beantwoordt het resultaat aan de meest optimistische verwachtingen; volgens Duitsche berichten is het een volkomen overwinning van de Sovjet Rusland over Engeland en Amerika. Van de quintessens van het verhandelde is natuurlijk niets bekend geworden.

8/11       Kiew is gevallen.

10/11     De Russen zijn een uitgebreid offensief begonnen vanuit Kiew.

De Krim wordt van 3 zijden aangevallen. De Russisch legers staan voor Cherson a/d mond van de Dnjepr.

11/11     Generaal Giraud treedt uit het Fransche comité te Algiers. Dit is een overwinning van de Gaulle en daarmede van het communistische element.

In Italie zeer langzame vorderingen van de geallieerden.

Bnl.   De verwachting dat de oorlog in 1943 zou eindigen, die de vorige maand zeer sterk was, vooral in die kringen die geacht worden op de hoogte te zijn met de toestand in Europa, neemt zienderooge af.

De verwachting, uitgesproken door Churchill, dat belangrijke gebeurtenissen zouden plaats hebben, ook in West Europa, voordat de bladeren van de  bomen gevallen waren, is niet uitgekomen. Thans spreekt Churchill van de bloedigste strijd in 1944.

Hitler houdt een rede in München. Weer wordt gedreigd met een vergelding aan Engeland.

20/11     In Haaften werd koffie verkocht voor ƒ120.- p. pond,  spek voor ƒ25.- per pond.

5/12       In Rusland nog voortdurend harde strijd ten W. van de Djnepr.

In Italie is de strijd wel wat opgeleefd, maar de vorderingen zijn gering.

Berlijn tot 7 of 8 maal toe gebombardeerd.

Onder „De toestand” in de N.R.C. van 4/12 staat, naar aanleiding van de Duitsche aankondiging van de vergeldingsmaatregelen (alsof de aanvallen op Berlijn op zichzelf niet reeds vergeldingsmaatregelen waren!):

„De vraag van de weerwraak hangt niet meer af van de technische voltooiing,” – „Er zou geen beginnen aan zijn om puin met puin te vergelden” „De zin van de onderneming zal zich in geheel andere, verrassende werkingen uiten”. „De menschheid is er niet ver meer  vandaan dat zij de halve aarde in de lucht kan laten vliegen.

Bluf of werkelijke dreiging? Waarmee? Atomistische desintegratie? Ik blijf nog geloven aan bluf.

7/12       Churchill, Roosevelt en Stalin hebben 4 dagen geconfereerd in Teheran.

17/12     Kees Philips is thuisgekomen na ruim 11 maanden gevangenis in Haaren. Hij heeft het blijkbaar niet slecht gehad.

Churchill is ziek in Kairo.

20/12     Berlijn wordt keer op keer gebombardeerd. Met de kleine aanvallen, vanaf 1941, mee 70 keer. In de laatste tijd 8 à 10 zware aanvallen.

De N.R.C. schrijft naar aanleiding van de aangekondigde vergelding: „de Duitsche vergelding van grooten stijl die men op het Britsche eiland tegemoet kan zien, binnen afzienbare tijd een feit zal worden”.

27/12     Het Duitsche slagschip Scharnhorst is tot zinken gebracht.

De geallieerden hebben generaal Eisenhower benoemd tot bevelhebber van het tweede front en generaal Montgomery tot onderbevelhebber van de Britsche troepen. – De invasie zal dus nog wel wat op zich laten wachten.

 

 

 

1943.

 

Wie had het vorig jaar gedacht

Dat ons dit jaar niet heeft gebracht

Wat wij zoo graag hadden gehoopt

Een oorlog die ten einde loopt.

 

Want wat zij ook voorspellen mochten

De oorlog raakt niet uitgevochten

Na Warschau, Rotterdam en Londen,

Wordt nu het Duitsche land geschonden.

In Bremen, Hamburg en Berlijn,

Daar smijt men alles kort en klein;

In Keulen en het Roergebied,

Is ’t al ruines wat men ziet.

 

Zoo vieren we voor de vierde keer

De Sinterklaas in oorlog hier

Maar als ik om mij heen zie,

Dan is het ook als anders nie.

 

We missen Oma hier en Opa.

Niet door den oorlog in Europa

Maar omdat Opa ernstig ziek was

Doch zijn verzorging magnifiek was

Zoodat hij spoedig naar wij hopen

Toch weer genezen rond kan loopen.

 

Dan missen wij de kleine Kees

Die is ‘r al tien jaar bij gewees

Maar die brengt haar vacantie door

In Apeldoorn, naar ik hoor

 

Inplaats van Kees hebben we tante Jes

Die werkt en schrijft en dicht voor zes

Zij is een helpster in den nood;

Maar aan kachels heeft ze’n broertje dood.

 

Dan zie’k hier nog drie Hagenaartjes,

Die reizen nog op kinderkaartjes

Die vieren Sinterklaas bij ons,

’t Zijn Bettien, Bommeland en Mons.

En ’t verdere gezelschap als voorheen,

Zit om de tafel weer bijeen

Het is van’t jaar een kale boel,

Maar niemand trekt een leelijk…gezicht

Want’k zeg maar als het vorig jaar:

Het is bij ons nog niet zoo naar.

 

Wel zijn nu alle winkels leeg

En niemand die een taaipop kreeg

Geen boterletters en geen puns

Maar toch geen honger; lieve guns

Het kon wel beter, maar ‘k zeg gauw

Nog bibbert niemand van de kou.

 

Had ik andere jaren een volle mand

Nu kom ik met een leege hand

Maar kon ik niet tot cadeaux geraken

Dan moet ik maar wat verzen maken.

Dat geeft toch altijd wat vertier

En kost alleen wat pleepapier.

 

Inplaats van pakjes, lieve menschen

Aanvaardt dus hier mijn beste wenschen

De Hogenhouckjes wensch ik toe

Dat zijn weldra met Pa en Moe

Vanuit de vesting Clingendael

Verhuizen kunnen allemaal.

 

Voor Emmy, bijgenaamd de Does

Wist ik wel wat ik wenschen moes

Die heeft maar eene groote hobby:

Weer vereenigd te zijn met Kees en Tobby

 

Voor Wim is niet veel te wenschen over

Wel zit hij in zijn kleeren wat poover

Maar nu hij weer ’n jas heeft, met veel geduld

Nu zijn zijn wenschen haast alle vervuld.

 

Voor Lous wensch ik een goed examen

En prettige dagen die daarna kwamen

Een aardige werkkring en een prettig tehuis

En al wat zij verder mocht wenschen incluis.

 

Voor Ank, die in Wageningen ’t huishouden drijft

Hoop ik dat zij daar niet zoo heel lang meer blijft

Aan Vierhouten en Opa  heeft ze haar zorgen gewijd

Maar wij hopen toch eens op een betere tijd

Dat ze in Amsterdam weer als voorheen zoo fijn

Een  jolige meisjesstudente kan zijn

 

Onze tante Agnes werd al eerder genoemd

En haar goede hulp ook terdege geroemd

Haar wensch ik een werkkring zooals zij begeert

En waar men haar hulp en haar zorgen waardeert.

 

Nu kom ik bij Moeder aan zoowaar

En ben ik met mijn vers haast klaar

Ik wensch moeder een tijd dat we geen sirenes meer hooren

En geen vliegtuigen die er haar nachtrust verstoren.

 

En wat ik nu voor mijzelf zou wenschen

Dat zal ik je zeggen, lieve menschen:

Ons land vrij van moffen en geen N.S.B.

En een wereld rondom ons van vrijheid en vree

Geen vordering van machines en verduisteringsplicht

Zooveel gas als je wilt en electrisch licht

Weer van alles te koop; ’t hoeft geen weelde te zijn

Maar voor ieder te krijgen en niet clandestijn

Geen stilliggende fabriek meer in Nederland

En als ’t kan zooveel kool dat de verwarming weer brandt

En vraagt ge wat ik dan als luxe begeer

Geef mij m’n chocola en m’n apenoten weer.

——————-

Gedicht van Willem van Lookeren Campagne 1892-1977

(Getypt op toiletpapier waardoor sommige letters zijn weggevallen.)

 

1944

4 Jan.     Het jaar 1943 is tegen verwachting rustig verloopen, vooral voor ons land.

Het laat zich echter aanzien dat het jaar 1944 minder kalm verloopen zal.

Overal leest men van de op handen zijnde invasie in het Westen, al wordt die in het algemeen niet verwacht vóór het voorjaar.

Zoowel van geallieerde zijde als van Duitsche verwacht men in dit jaar het einde van den oorlog en wel door wapen geweld. De eindworsteling, als het zoover komt, zal in het land dat tot strijdtoneel wordt, verschrikkelijk zijn.

Reeds nu worden de lieden hand over hand ruwer.

In Groningen werd op oudjaar een politieofficier neergeschoten; denzelfde dag werden 5 burgers, een directeur v/e spaarbank, een dir. v/e ambachtsschool, een cargadoor en twee anderen uit hun huis gehaald en doodgeschoten. Zij hadden met de moord op de politieofficier niets uitstaande.

In Duitschland (Hamburg, Berlijn) moet volgens ooggetuigen een hevige terreur heerschen tegen alle uitingen van défaitisme.

Besmettelijke ziekten (griep, diphteria) nemen hier in ‘t land groten omvang. Patentgeneesmiddelen zijn meer en meer uitverkocht en worden niet meer aangevoerd. Ook kolen worden onvoldoende aangevoerd wegens gebrek aan transportmiddelen.

De toekomst ziet er niet rooskleurig uit.

6/1         In Leiden is de leider v/h arbeidsbureau doodgeschoten. 50 menschen („die wegens hun vroegere politieke gezindheid geacht kunnen worden met deze dood te sympathiseren”) zijn als gijzelaar opgepakt, 3 zijn er doodgeschoten.

De Russen zijn de Poolsche grens genaderd.

10/1       Het Sovjet winteroffensief is nu 2 weken aan de gang, de Duitsche kranten prepareren het publiek op een verdere terugtocht.

De N.R.C. meldt uit Washington dat een onder-staatssecretaris verklaard heeft dat de datum waarop de invasie tegen West-Europa uitgevochten zal worden, nu bepaald is.

12/1       Graaf Ciano, de schoonzoon van Mussolini is door een bizondere rechtbank, met 17 andere hooggeplaatste fascisten, ter dood veroordeeld. Ciano en 4 andere zijn terechtgesteld.

De Russen hebben Sarny 70 KM in oud Poolsch gebied, bereikt. Het Sovjet winter offensief neemt nog steeds in omvang toe.

bnl.    Er gaan hier veel geruchten dat plaatsen als den Haag, Arnhem en denBosch in geval van een invasie geheel ontruimd zouden moeten worden. Ook dat alle menschen die in aanmerking zouden komen om na de aftocht der Duitschers de leiding te nemen, voordien gevangen genomen zullen worden.

Mij lijkt het nog zeer twijfelachtig of de geallieerden een aanval op W.Europa zullen doen, zoolang Duitschland nog paraat is. Zij zouden daarmee veel menschen offeren en hoogstens de afloop van den oorlog verhaasten, daarentegen hun succes dat vrijwel zeker is, op den duur, in de waagschaal stellen.

20/1       Volgens de N.R.C. heeft Churchill in het Lagerhuis meegedeeld: „nog vóór medio Maart zal de wereld getuige kunnen zijn van de grootste militaire onderneming, die ooit in de geschiedenis is vermeld”.

De Duitsche pers is zóó vol van de invasie, ook de aangekondigde maatregelen en propaganda afbeeldingen, dat het lijkt alsof Duitschland deze met ongeduld verwacht.

Men hoort van D. zijde veel meer over de invasie dan over de vergelding.

Het is alsof het publiek afgeleid moet worden van de tegenslagen aan het front en misschien wel van andere minder gunstige omstandigheden.

24/1       Geallieerde landing bij Nettuno ten Z. van Rome, achter de Duitsche linies.

bnl.27/1 Volgens autoriteiten is de behoefte van menschen die arbeid verrichten 2300 cal. voedingsmiddelen (per dag?). De rantsoenen bedragen echter slechts 1600 cal. In Duitschland meer dan 2000 cal. Het koopen in den zwarten handel is dan ook algemeen.

btl. 27/1 Argentinie verbreekt de betrekkingen met Duitschland en Japan.

3/2         Rowno door de Russen genomen.

bnl. 5/2  Een van onze nieuwste stoommachines is opnieuw gevorderd.

btl. 10/2 Het bruggenhoofd van Nikopol, het laatste steunpunt van de Duitschers aan de Dnjepr, door de Russen veroverd.

bnl.16/2 Er gaan geruchten dat Hoeksche Waard, Voorne en Putten en andere dat de Schermer en de Beemster onder water gezet worden.

De N.R.C. meldt, als een uitlating van  Von Rundstedt: „Ik weet dat de vijand zijn aanvalsvoorbereidingen heeft voltooid”.

Ook wordt er veel gesproken over een voorgenomen arrestatie van 8 à 9000, volgens anderen 15 à 20000 Nederlanders, die in staat zouden zijn leiding te geven, wanneer de Duitschers ons land zouden verlaten.

18/2       Omtrent de inundaties bestaat nog geen zekerheid, maar het is zeker dat o.a. Overflakkee en Tholen ontruimd moeten worden.

23/2       Volgens geruchten zijn gisteren verschillende grensstations door de geallieerde luchtmacht gebombardeerd: Arnhem, Nijmegen, Winterswijk, Enschedé, Coevorden. De schade in de stad Nijmegen, heet heel groot te zijn; men spreekt van 500 à 800 dooden.

Of deze aanval een voorbode van een invasie zou zijn?

De Zeeuwsche en ZuidHollandsche eilanden die ontruimd moeten worden , moeten voor 5 Maart verlaten zijn; de Duitschers verwachten een invasie dus blijkbaar later.

De waarschuwingen tegen het oppakken van ±10.000 vooraanstaande Nederlanders neemt toe.

De reserve officieren die met een Ausweis hier nog in het land zijn, werden den 19? Febr. door de Engelsche radio gewaarschuwd dat zij bedreigd werden.

24/2       Het heet thans dat „zeer binnenkort” ca. 10.000 Nederlanders opgepakt zullen worden.

2/3         Naar aanleiding van verwachtingen in de courant, dat een invasie 8 à 10 dagen vóór volle maan verwacht moest worden, hebben veel menschen dezer dagen daarop gerekend.

Thans hoort men daarover veel minder dan eerst; Churchill heeft in het Lagerhuis gezegd dat hij nooit beweerd heeft dat de oorlog dit jaar zou eindigen. Dergelijke uitspraken en de verdere stilzwijgendheid, wijzen m.i. veel meer op een op handen zijnde invasie, dan de talrijke berichten van vóór dien tijd. De eenige positieve aanwijzing is het ontruimen van de Z. Hollandsche eilanden. Dergelijke évacuaties schijnen ook in N. Frankrijk te gebeuren.

De verwachting dat een invasie gelijktijdig met het Russische winteroffensief zou gebeuren, is in elk geval niet uitgekomen.

Hoewel het weer hier nu de laatste paar weken veel kouder is en ook in Rusland nu vrij strenge vorst heerscht, loopt het winteroffensief daar toch ook ten einde.

De terreinwinst van de Russen is minder groot geweest dan algemeen verwacht werd.

De Russen schijnen aan de Finnen vredesvoorstellen gedaan te hebben.

bnl.        De luchtaanval op Nijmegen is toch wel heel ernstig geweest; volgens de berichten reeds ± 700 dooden, zonder de Duitschers.

Zwarte-handelsprijzen stijgen nog steeds. Voor een goudentientje wordt ƒ220,- betaald.

9/3         Gisteren werd de scheepvaart op de Waal door Amerikaansche vliegtuigen beschoten. Een zandscheepje bij Haaften, een sloep bij Zuilichem en de veerpont te Gorsum (waarbij 4 dooden) werden beschoten. Er heerscht algemeen afkeuring over dit soort oorlogsvoering (nu het in de nabijheid is!)

Een pond boter kost in de stad ƒ28.- een pond koffie ƒ150.- een gouden tientje ƒ250.- een zilveren gulden ƒ2.-

P.           Vandaag hebben Duitsche militairen ons huis bezichtigd; het scheen hun beter aan te staan dan het leegstaande huis van  T. Nolthenius. Kan er niet achter komen of wij groote kans loopen dat het gevorderd zal worden.

10/3       Het blijkt dat op ons huis het oog gevallen is van de organisatie Todt. Reeds werd ons onderdak aangeboden  bij Rooyens in Haaften, bij Kleinhout, bij Schreuder in Hurwenen en voor Wim en Emmy in de Kerkstraat.

 

Wim van Lookeren Campagne (1926-2010) en Emmy van Lookeren Campagne (1928- )

 

Of de vestiging hier van de Org.Todt verband houdt met een vermeende weerstandslinie van Culemborg naar Bommel? En dit weer met het plan een tankgracht om Bommel te graven?

P. 15/3   Door den burgemeester gehoord dat het niet zeker is dat de O.T. in Bommel komt, ook niet wanneer, maar als zij komen, zullen zij waarschijnlijk ons huis vorderen.

Wij mogen dan niets anders meenemen dan ons lijfgoed. Wij zullen maatregelen moeten nemen om bij tijds een deel van het meubilair in veiligheid te brengen.

Btl.    De Russen dringen sterk op. Cherson a/d beneden Dnjepr en Tarnopol in hun handen.

In Italie houden het landingsleger en de Duitschers elkaar nog altijd in evenwicht, hoewel grootere operaties verwacht worden.

Moeilijkheden tusschen de geallieerden en Ierland.

Finland onderhandelt nog.

Bnl.   Voortdurende geruchten over voorgenomen arrestatie van groote massa vooraanstaande Nederlanders. Men verwacht dit kort vóór of tegelijk met de invasie.

Heden half Maart en nog niets gebeurd.

P. 18/3   Vandaag een verhuiswagen met de niet-onmisbare meubels naar Hurwenen gezonden; ook het zilver in veiligheid gebracht en het glaswerk ingepakt.

Btl.    De Russen maken vorderingen in de richting van de Boeg, die zij op verscheidene plaatsen overschreden hebben. In Italie hernieuwde activiteit, zonder noemenswaardige terreinwinst.

21/3       De Russen zijn op een breed front over de Dnjestr getrokken.

De Duitschers bezetten Hongarije.

Cassino in Z. Italië, na wekenlange strijd in geallieerde handen.

Bnl.   De Landwacht in het geheele land in dienst gesteld.

23/3       Vandaag werd het klooster gevorderd door de Duitsche Weermacht, het moest in 24 uur verlaten zijn.

De geruchten nemen toe betreffende een weerstandslinie van Kranenburg naar den Bosch.

Btl.    De Duitschers bezetten Hongarije.

27/3       De Duitsche troepen hebben Bommel weer verlaten en zijn in Waardenburg gelegerd. Er staat luchtafweergeschut op de stadsdijk en Oenselsche dijk.

Bij telefonische navraag bij de O.T. blijkt dat er over de vestiging van de O.T. in Bommel en dus over ons huis nog niets beslist is. De beslissing zal in de eerstvolgende dagen genomen worden.

Btl.30/3 De Russen maken groote vorderingen in de richting naar Roemenie.

Nikolajev en Czernowitch zijn door de Duitschers ontruimd. Er zijn geen Duitschers meer ten O.van de Boeg. De geheele Oekraine is dus heroverd.

Bnl.   Men hoort niets meer over een ophanden zijnde arrestatie van Nederlanders.

In het algemeen neemt de verwachting dat de Engelschen spoedig een invasie zullen doen, af.

Het succes van de landing in Italie is ook uiterst gering. Beide partijen liggen al maanden lang in ongeveer dezelfde stellingen.

31/3       Veel treinen met oorlogsmateriaal in N. richting.

Bnl. 8/4 Voor een paar schoenen wordt ƒ100.- geboden, voor een flesch clandest. raapolie ƒ40.- Steenen (ongesorteerd) kosten clandestien ƒ180.- per 1000. Dezer dagen kwamen er menschen op de fabriek die steenen wilden koopen in ruil voor overhemden en schoenen. Er was echter helaas geen voorraad meer.

Btl.    Volgens geruchten is de toestand in Berlijn, waar Göbbels stadspresident geworden is, spannend.

In Noorwegen zouden massa-arrestaties plaats gehad hebben, in verband m/d ophanden zijnde invasie!?

De Duitschers schijnen aan het Oostfront versterkingen gekregen te hebben.

Bnl.   Het klooster i/d Nieuwstraat is opnieuw door de Duitschers in beslag genomen.

Wij beginnen ons weer veilig te voelen, nu er nog steeds geen bericht komt over vordering van ons huis.

11/4       Odessa door de Duitschers ontruimd.

13/4       Het voormalige huis van T. Nolthenius door de D. Weermacht opnieuw gevorderd.

70 à 80 Bommelsche gezinnen moeten de meubilering leveren om vordering van andere huizen te voorkomen. Hiermee is onze kans verkeken om in dat huis te trekken wanneer ons huis gevorderd zou worden.

16/4       Vervoer van oorlogstuig per spoor in Z. richting.

20/4       Tarnspol door de Russen genomen. De laatste dagen opvallend weinig activiteit in de lucht.

De Krim grootendeels in Russ.handen.

Hernieuwde belangstelling in de couranten over de invasie.

Bnl.20/4 Alle politiemannen (maréchaussée) krijgen order van heden avond 7 uur tot morgenochtend 7 uur thuis te blijven.

21/4       Het schijnt dat niemand van hen thuis geslapen heeft, noch een groot deel van de andere mannen, die vrezen dat zij tegelijk met de maréchaussée opgepakt zullen worden.

In het kamp in Ommen schijnt plaats te zijn voor 10.000 man.

Geruchten over ophanden zijnde invasie houden de gemoederen weer bezig.

Bnl.23/4 Toenemende agitatie, vooral in de pers, over de ophanden zijnde invasie, echter zonder eenige deugdelijke grond.

Opvangen van burgers in Eindhoven en denBosch om hen in Walcheren en Z. Beveland tewerk te stellen.

Blijvende onzekerheid over te verwachten massa-arrestatie.

Btl.    Betrekkelijke rust aan alle fronten; opmerkelijk geringe activiteit in de lucht overdag.

 

P.      Het huis achter ons is, sinds gisteren als Ortskommadantur in gebruik.

Btl. 28/4 Hernieuwd Russisch offensief aan den Beneden Dnjestr verwacht wordt geleidelijke uitbreiding daarvan naar het Noorden, naarmate de natte periode  voorbijgaat.

29/4       Voor het eerst weer groote luchtactiviteit overdag.

30/4       Weer zijn de kritische dagen voor de volle maan voorbij gegaan zonder invasie. De Engelschen doen het wel voorkomen alsof de invasie op komst is, o.a. door het hermetische afsluiten van Engeland voor reizigers en post – en de Duitschers schijnen daar grif in te gelooven, maar er is al zooveel comedie gespeeld, dat ook deze schijnbeweging wel verlakking zal zijn.

Ik geloof niet dat de Engelschen vooreerst een invasie in West Europa zullen wagen met de kans op een mislukking, waardoor zoowel Engeland als Rusland verslagen zouden kunnen worden. Rusland is er overigens evenzeer mee gebaat wanneer Engeland alleen maar met een invasie dreigt, als de Duitschers daar maar in gelooven en hun troepen sterk houden in het Westen.

 

Ondergedoken
P. 2/5     Gisternavond een oproep ontvangen om vanmorgen om 6.45 met een schop voor het stadhuis te verschijnen om te gaan graven aan het vliegveld te Kessel.

Met W.Nzn afgesproken dat wij niet gaan en geen uitvlucht zullen verzinnen.

Mijn voornaamste reden is dat dit werk is rechtstreeks voor de Duitsche oorlogsvoering, dat wij dat als Nederlanders niet kunnen en niet mogen doen; dat de belangen der N.V. hieraan ondergeschikt zijn en bovenal dat ik niet wil dat mijn kinderen zich nu of later voor hun vader zullen hebben te schamen.

Dus ben ik vanmorgen om 7 uur per fiets naar Haaften vertrokken. Het was een koude gure ochtend en ik behoefde dus de menschen niet te benijden die nu in open vrachtwagens naar Kessel onderweg waren. Maar toen ik de grijze toren van Bommel aan de overzijde van de rivier passeerde, toch wel even gedacht, wanneer zal ik daar bij allen die mij zoo lief zijn, weer terugkeren.

Op de brug 4 dronken Duitsche onderofficieren gepasseerd. Hoe komen die dronken om 7 uur ’s morgens?

P.3/5      Betrouwbaar bericht ontvangen dat de burgemeester van ZB. geen vervolging zal instellen naar de 2 onderduikers ( er waren maar 2 dienstweigeraars) maar de lijst der mankeerenden aan de Duitsche overheid ter hand gesteld heeft. Dus zal ik voorlopig zeker geen last hebben.

4/5         Afgezien van mijn voornemen om Wim’s verjaardag thuis te gaan eten, om geen jalousie op te wekken bij de Kesselgangers en Jan Boll niet te tarten.

Wim hier op bezoek gehad.

Btl.    Spanje staakt de wolframlevering aan Duitschland.

De ratten verlaten het zinkende schip.

Beginnend offensief in het Z. van het O. front, verder rust op alle fronten, ook sporadisch luchtactiviteit.

10/5       Sebastopol gevallen. Verder stilte aan alle fronten.

11/5       Huizen schudden ’s nachts van het gedreun van scheepsgeschut voor den Hoek v.Holland? Hoe zal dat in Rtdam geweest zijn?

12/5       Gisteravond naar huis gegaan en vanavond terugekomen. Heelen dag achter de vitrage gezeten; met Keesje op de waschmand in de gang gezeten en gezongen: wij leven vrij, wij leven blij, op Neerland’s dierbaar grond.

Men zegt dat de geall. nieuw offensief in Italie begonnen, verder alles in afwachting.

15/5       Zaterdag naar Wageningen gegaan. Wim mij daar achterna gereisd met boodschap dat politie opdracht heeft Maandag of Dinsdag bij mij thuis te gaan informeren waarom wij niet naar het vliegveld gegaan zijn.

Zondag Wim Nz. in Amsterdam ontmoet. Afgesproken wij de Duitschers niet tarten door principieel standpunt in te nemen, doch als reden opgeve Wim op zakenreis en ik heb het bedrijf niet in den steek kunnen laten. De vraag komt van de zijde v. Duitsche politie, burgemeester houdt zich volkomen passief. (naar hij zegt).

De list is een geoorloofd wapen in den totalen oorlog, waar het alleen op aan komt is dat wij geen werk voor den vijand verrichten.

De reden die ik opgeef zou aanleiding kunnen zijn mij in de buurt van het bedrijf te zoeken, maar zoo’n vaart zal het wel niet loopen.

Btl.    Het offensief in Italie schijnt toch door te zetten. Groote verliezen van de Duitschers bij den eindstrijd op de Krim.

22/5       De geällieerden maken vorderingen in Italie. In Rusland nog steeds afwachting.
’s Nachts grootere activiteit in de lucht; van de invasie overigens nog geen spoor, behalve dagelijks couranten artikelen.

P. 30/5   Opgeroepen om voor Jan Boll te verschijnen, met Lygia daar heen geweest.    Wim Nz. en ik de eenige uit B. die niet opgekomen zijn en zich niet verontschuldigd hebben.

D. weermacht kan dit niet laten passeeren, rapport wordt doorgezonden naar Sicherheitsdienst. J.B. vooral verstoord omdat wij hem genegeerd hebben.

Verklaard dat het geen persoonlijke nonchalance tegenover hem geweest, verder hem laten praten.

Achteraf toch misschien beter geweest open kaart te spelen, door te zeggen dat wij het niet over ons hart hebben kunnen verkrijgen aan een Duitsch vliegveld te gaan werken. Hij zou dit waarschijnlijk wel gewaardeerd hebben, maar door zijn verklaring dat dit feit in geen geval zonder meer zou kunnen passeeren, hiervoor geen goed moment aanwezig. Zou ons bovendien een verplichting tegenover hem geschapen hebben.

Btl. 1/6  De Duitschers zijn een aanval begonnen bij Jassy in Bessarabië. Bewijs dat Russische aanval op komst is en zij, even als vorige jaren, de Russen door een aanval vóór willen zijn. Groote Russ. offensief is nu dus m.i. spoedig te wachten.

In Italie maken geällieerden vorderingen.

Over de invasie wordt minder gesproken.

Amerikanen beginnen overdag meer treinen in Nederland te beschieten: Geldermalsen, Culemborg, Arkel, Boxtel, Zwolle, Deventer, station Roosendaal.

Wim, Emmy en medescholieren durven niet meer per spoor naar denBosch.

P. 2/6     Dineke uit Rotterdam gehaald en mijn verblijf van Haaften naar Z. Bommel verplaatst. Wacht hier nu maar verder af wat er gebeuren zal.

Btl.    Geällieerden dreigen groot deel van het Duitsche leger in Italië af te snijden.

5/6         Val van Rome.

Nieuwe oproeping om te gaan graven op vliegveld Kessel.

P.6/6      Onderhoud met Jan Boll. Argument dat ik op de fabriek niet gemist kan worden heeft blijkbaar weinig indruk gemaakt, want oproeping nu voor 30 in plaats van 14 dagen.

Tenslotte aangevoerd hoezeer het mij tegenstaat aan militair werk tegen Nederland te werken. J.B.kan geen uitzondering maken.

Heele nacht en halve dag over beslissing gedubieerd. Eenerzijds wil ik niet werken aan militaire objecten voor den vijand en vind het geen figuur na eerste oproeping weg te blijven en na tweede oproeping te verschijnen.

Wie a zegt moet b zeggen; maar de consequenties van b zijn zoo heel anders dan van a.

Ik schaam mij om te gaan, voor mijzelf, voor Bommel en voor de kinderen.

Wat staat daar tegenover? Rapport gaat nu naar Sich. Dienst (althans volgens JBoll) met vermelding: ten tweede male geweigerd opdracht van burgemeester namens Beauftragte van Rijkscommissaris uit te voeren. Bovendien uitgekomen dat weigering principieel is. Kan dan niet meer in Haaften blijven, zoals altijd mijn voornemen geweest.

Trek ik naar een stad dan kan ik niet voor Dineke zorgen wanneer zich moeilijkheden voordoen; ook geen hulp bieden aan Vader en Moeder.’t Bedrijf wordt geheel aan ondergeschikten overgelaten. Dit alles zoo lang de oorlog duurt.

 

Johanna van Lookeren Campagne-Hettinga Tromp.L.C.v.Hettinga Tromp (1865-1957) en Willem van Lookeren Campagne (1857-1947)

 

Daartegenover staat mijn eer (niet mijn werk, want dat zal niet veel om het lijf hebben) als Nederlander en het voorbeeld. Ik zou ook met Dineke naar Rotterdam kunnen gaan, hoewel het reizen gevaarlijk genoemd wordt. Aannemende dat het mogelijk is vanavond nog te vertrekken met voldoende bagage voor langen tijd, mag ik Dineke in een gevaarlijke stad brengen, kinderen en ouders in de steek laten, omdat mijn eer er mee gemoeid zou zijn?

 

 

(Dineke v.L.C.-van Dam)

(1895-1987)

 

Toestand wordt nog verscherpt door invasie verhalen (zie onder); als uitzonderings-toestand afgekondigd wordt, staat de doodstraf op dienstweigering.

Aan welke maatregelen stel ik overigens huisgenoten bloot? Uitzetting uit huis, gevangenneming?

Besloot mij te buigen voor de overmacht.

Btl.    Geruchten gaan over een landing in Frankrijk (le Havre) landing van 100.000? parachutisten, hevige beschietingen van Calais, Cherbourg en Duinkerken. Offensief der Russen aan O. front.

 

De Invasie

6/6         De invasie geruchten worden door de courant bevestigd.

7/6         De geallieerden zijn geland in de streek van Le Havre-Cherbourg onder dekking van ruim 11.000 vliegtuigen en met ruim 4000 oorlogsschepen.

Beide partijen melden gunstige berichten; de Engelschen zeggen Caen veroverd te hebben.

Uit twee berichten in dezelfde N.R.C. van hedenavond:

1: „Het belangrijkste afweersucces echter moet geacht worden het uiteenslaan van de groote geall. landingsonderneming bij St. Vaast de la Hague” en verder: „de geäll.scheepsformatie zag zich genoodzaakt de onderneming stop te zetten en hun steven te wenden”.

2. „Operaties zijn ook tegen Cherbourg aan den gang… anderzijds door bij St.Vaast ontscheepte troepeneenheden”.

 

P.      Eerste dag op het vliegveld.zie hiernaast (hieronder)

Werk op het vliegveld.

7/6         Hedenmorgen om 6.45 in motregen naar de markt; de eerste vernederende gang, met de spa. Gelukkig weinig menschen op straat. Om 7 uur rijdt de autobus af waarin reeds de Gamersche ploeg. Eindpunt café Vermeulen in Heerewaarden. Daar ½ uur gezeten, toen overgevaren naar het vliegveld.

Er zijn geen kennissen van mij bij, wel bekenden waarbij ik mij niet thuis voel. Dan heele dag omgehangen; ijzerdraad uit de war hoop gezocht en op een andere war hoop gegooid; paaltjes verlegd en weer teruggelegd. 10 uur is een heele tijd!

Kinderachtige stoeierijen; Japie v. Gelder schenkt een borrel!

Je zoudt willen werken tegen de kou en de verveling, maar wilt toch ook geen werk voor de D. doen. Eindelijk is het half zes. Terug met de autobus waar vaderlandsche liederen gezongen worden. Kwart over 7 thuis

8/6         Tweede dag. Regen. s’Morgens direct naar boerderij in Kessel. In ’t stroo gelegen tot
1 uur. In Lith bus genomen naar denBosch en met de trein naar huis.

9/6         3e. dag. Heelen dag regen; heele dag in ’t stroo gelegen, 5 uur thuis,met Waardenburgers, één wagenziek i/d bus!

10/6       Enkel regenbuitje. Heele dag niets gedaan; 6 uur thuis.

11/6       Zondag; vrij.

12/6       6e. dag. Met de fiets uit Hurwenen naar Heerewaarden. Geen autobus uit Bommel. Naar huis gegaan, 10 uur thuis.

13/6       7e. dag. 9 uur v. huis; 6 uur thuis. Goed weer. Wat rondijzer versleept. (per fiets)

14/6       8e. dag. Per fiets naar Lith weer palen uit een schip gelost. 8 u. van huis; 6 uur thuis. Harde wind.

15/6       9e. dag. Weer per fiets naar Lith. Palen gelost. 8 – 6.15

16/6       10e. dag. 8 u. per vrachtwagen n. Heerewaarden. Palen gelost in Lith, d.w.z. op ½ uur na heelen dag i/h ruim gezeten, gelezen, geschaakt. 7.15 thuis.

17/6       11e. dag. 8u. p. vrachtwagen n. Heerewaarden. In Lith niets gedaan tot 3 uur. Half 5 thuis

18/6       Zondag. Vrij.’s Morgens 6 – 8 luchtwacht op stadhuis.

19/6       13e. dag. Per fiets naar Lith. Eenige palen gelost.

20/6       14e.    ,,         ,,        ,,       ,,  . Niets gedaan; mooi weer.

21/6       15e.    ,,         ,,        ,,       ,,  . Op vliegveld zoden gelegd, enz.

22/6       16e.    ,,         ,,        ,,      Kessel. Op vliegveld gewerkt met ploeg uit Oss.

23/6       17e. dag. Per vrachtwagen naar Heerewaarden; aangesloten bij Bommelsche ploeg. ’s Morgens aan telefoonpalen gegraven, ’s middags in ’t gras gelegen.

24/6       18e. dag Per wagen n. Heerewaarden. ’s Morgens wat graszoden verlegd; ’s middags niets gedaan.

25/6       19e. dag. Zondag; vrij.

26/6       20e.   ,,     Eenige graszoden op wagens geladen. 6 uur thuis.

27/6       21       ,,     Per fiets n. Lith. Graszoden geladen.

Regen buien, geschuild bij Doortje

28/6       22e. dag. Per fiets naar Lith. Graszoden geladen. Mooi weer.

29/6       23e.   ,,     ,,      ,,      ,,     ,,  .            Idem.

30/6       Bij burgemeester ontboden. Auto gevorderd. Ontslagen van verder werk op

vliegveld.

—————–

Btl. 8/6  Bayenz door de geall. veroverd. Berichten overigens nog weinig positief.

Men merkt in Nederland weinig van de invasie. Beschietingen van treinen gaat door.

10/6       Invasie verloopt goed, maar langzaam. In Italie snelle terugtocht van de Duitschers.

Bnl.   Moordaanslag op positieluitenant van Dijk uit Bommel, gepleegd in Dreumel. Daar vergeldingsactie door N.S.B. gevreesd wordt (meestal worden daarvoor 4 of 5 niet- of anti-N.S.B.’ers vermoord) gaan slapen in Hurwenen; Wim bij L.N.

11/6       Moordaanslag schijnt geen politieke moord te zijn geweest, maar gevecht met arrestant.

13/6       Invasie vordert langzaam; geäll. winnen snel in Italie. Russ. offensief tegen Finland.

16/6       Invasie blijft langzaam vorderen. Piloot-looze vliegtuigen boven Engeland.

Bnl.   v.Dijk (zie 10/6) overleden. Wim en ik slapen sinds gisteren weer thuis.

Btl.17/6 Duitschers maken geweldige ophef van pilootlooze vliegtuigen waarmee zij Engeland bestoken. Engelschen schijnen ook tamelijk verontrust. Uit berichten valt niet op te maken of het een vliegtuig zonder piloot is (courant spreekt van Robot vliegtuig) of een raket-projectiel. Ook niet of het vliegtuig wordt afgeschoten of dat het op afstand bestuurd wordt. Een Duitsche correspondentie spreekt van een terugkeerend vliegtuig?? Vermoedelijk te doen met vliegtuigachtig raket-projectiel wordt waarschijnlijk door D. propaganda hevig opgeblazen om de aandacht van de invasie af te leiden. N.R.C. van vandaag met dikke letters: „De eerste phase der vergelding”.

19/6       Schiereiland Cotentin door geallieerden doorgesneden. Landing op Elba. Perugia in Italie bezet.

Aan het Oostfront nog rust.

19/6       Couranten maken nog geweldige ophef over Robotvliegtuigen of meteoor projectielen.

Eenige aanhalingen: „Britsche bevolking in paniekachtige stemming” Projectielen bewegen zich „met ongehoorde snelheid” [kan toch niet veel grooter zijn dan van andere raket projectielen] „Zoo geweldige ontploffingen als men nog nooit heeft beleefd” [ Is overigens nergens sprake van een geheel nieuwe springstof.] „Kraters van 25 m middellijn en verscheidene meters diep”. „De lucht verandert in een vlammenzee”. „Slechts begin van vergelding”. „In Normadie nog niet gebruikt, omdat geallieerde gebied daar te klein voor is” [N.B. 180 KM lang en 30 à 40 KM breed. Waarom niet even de landingsvloot uiteengeslagen met een paar van deze projectielen?] Uit Stockholm: „Eng. regering beveelt onmiddellijke ontruiming van Londen , daar noch tunnels, noch underground bestand tegen geweld der explosies”.

[ Dus toch geheel nieuwe springstof??].

21/6       Geäll. successen in Normandie. Cherbourg geïsoleerd.

Robot propaganda dient waarschijnlijk om aandacht van invasie af te leiden.

24/6       Aanval op Cherbourg begonnen. Begin Russische zomer-offensief bij Orsja-Witebsk.

26/6       Cherbourg in handen der geällieerden, een groot succes na betrekkelijk korte strijd. Nu kan het geheele invasie-leger zich naar Frankrijk keeren, wat de Duitschers zullen trachten te beletten. Misschien nog andere landingen? Duitsche Bocht?

Russische offensief maakt goede vorderingen; Italie eveneens. Snipan (Marianen) grootendeels in handen der Amerikanen.

28/6       Witebsk, de sterkste Duitsche vesting in Rusland en Orsja in Russ. handen.

29/6       Mogilef gevallen.

P.30/6    Auto door burgemeester gevorderd.

Btl.    Duitsche pers schrijft over groote numerieke meerderheid der tegenstanders aan menschen en materieel en over volkomen geäll. overwicht in de lucht. Toestand wordt in Duitschland ernstig beoordeeld.

Btl. 4/7  Duitschland verliest op alle fronten. Russen maken snelle vorderingen. Minsk genomen, 200.000 Duitschers met vernietiging bedreigd.

In Italie Siena genomen.

In Normandië ontwikkelt zich groote slag tusschen Caen en Tilly; geäll. voeren nog steeds versterkingen aan, wat de Duitschers waarschijnlijk niet meer kunnen. Geall. gebruiken nu ook de haven van Cherbourg.

Bnl.   Er is schaarste aan aardappelen en groente, in de groote steden, zijn geen kersen en aardbeien te zien.

Dagelijks komen drommen menschen per trein, die hier aardappels, fruit en groente halen. In Brakel soms 1200 per dag over het veer om aardappels te halen, vele barrevoets. Ook in Hedel dagelijks veel menschen blootsvoets, wegens gebrek aan schoeisel. De controle, eerst zeer streng, wordt wat soepeler.

5/7         Terugtocht in Rusland begint op een vlucht te gelijken. Sedert begin zomeroffensief 200.000 Duitschers gevangen genomen en 22 D. generaals gesneuveld of gevangen. Minsk reeds gepasseerd; Polotsk gevallen.

Bnl. 8/7  Overval op Hotel Gottschalk; hotelhouder v.d. Laak en buffetjuffrouw doodgeschoten, eveneens een voorbijganger op de markt. Men zegt 5 Joden bij Gottschalk gevonden.

10/7       Caen door de geall. veroverd, eveneens Wilna door de Russen.

P.10/7    Benoemd subst. commissaris afvoer Burgerbevolking voor Bomm’waard, Tielerwaard, Betuwe en Maas en Waal.

Bnl.14/7 Volgens mededeeling v.d. burgemeester zijn uit hotel Gottschalk 4 joden meegenomen en 7 ontvlucht. Het zou een plaats v. samenkomst v/e terreurgroep zijn, die o.a. de politieman v.Dijk vermoord heeft.

15/7       In Dreumel, Wamel en Leeuwen veel gijzelaars opgepakt in verband met dood v. v. Dijk en nog een N.S.B.’er. Bij de arrestatie 3 of 6 menschen doodgeschoten.

Bij vergadering luchtbescherming in ZB. JanB. erg zenuwachtig, hetzij door het gebeurde bij v.d. Laak (waar later nog het lijk v.e. jood is opgegraven), hetzij doordat hij bang is voor zichzelf, hetzij dat hij weet dat in Bommel ook nog wraak genomen zal worden.

Bnl. 19/7Voor 1 Kg tarwe wordt in Haaften ƒ5.- betaald.

Btl.    Heftige strijd in Normandie, St. Lô in geall. handen De Duitschers schijnen al hun krachten in te spannen voor dit front.

In Italie Ancona a/d Adriat. Zee veroverd, aan Ligus. kust genaderd tot Livorno.

Aan Oostfront Russische opmarsch over front van meer dan 1000 Km breedte; naderen Brest-Litousk en Oost Pruisische grens.

Eiland Saipan v/d Marianen door Amerikanen veroverd. Ernstige ongerustheid in Japan.

20/7       Radio (B.N.O.) deelt mee dat bij bomaanslag op Hitler’s hoofdkwartier 4 generaals gedood en Hitler gewond is. Aanslag schijnt gepleegd te zijn door ontevreden groep D. militairen.

Reeds meer teekenen van wrijving van Weermachtspartij, zou afzetting van v. Rundstedt als opperbevelhebber West en vervanging door partijmannen v. Kluge en Rommel. Gisteren afzetting gemeld van v. Falkenhausen, 4 jaar bevelhebber geweest in Belgie-   N. Frankrijk, is ook vervangen door partijman en instelling van civiel bestuur.

In Japan geheele kabinet afgetreden in verband met ongerustheid over afloop v/d oorlog.

De tijd schijnt nu snel naar een beslissing te loopen.

21/7       De courant bevat het vrij onwaarschijnlijke  verhaal dat een bom op 2 m. afstand van Hitler ontploft zou zijn doch dat hij slechts onbeduidende schaaf- en brandwonden zou hebben opgeloopen. Hieruit moet de beschermende hand van de voorzienigheid afgeleid worden, welke stelling uit en terna herhaald wordt.

De aanslag zou gepleegd zijn door een zeer kleine groep afgunstige officieren, echter wordt aan het geheele leger, vloot en luchtmacht opgedragen geen orders van die groep aan te nemen.

Himmler bevelhebber van het leger i/h binnenland.

Berichten van andere zijde uit Duitschland zijn verward en natuurlijk ook tendentieus.

22/7       Dr. Ley verklaart dat de bom die op 2 m. afstand van Hitler ontplofte, zonder hem te deren „een mijn van de allerzwaarste soort was, die uit Engeland geïmporteerd was”. De Reichspresschef: „Nergens zijn eenigerlei incidenten ontstaan”. N.R.C.„Binnen 6 uur waren alle deelnemers gearresteerd”.

Geruchten beweren een heel ander verloop.

Volgens de officieele berichten is de samenzwering uitgegaan van het leger i/h binnenland. Vandaar ook dat dit leger onder bevel van Himmler gesteld is.

26/7       Hitler heeft aan Goebbels opgedragen de algeheele mobilisatie van alle arbeidskrachten in Duitschland en de bezette gebieden in dienst van de oorlogvoering. Wat dit voor de bezette gebieden inhoudt is voor als nog onzeker.

De oorlog ontwikkelt zich snel in OostEuropa; over den binnenlandsche toestand in Duitschland zijn geen betrouwbare berichten te krijgen.

Ook in Italie marcheren de geallieerden snel op. Pisa is in hun handen.

In Normandie geen terrein winsten van beteekenis.

28/7       De Duitschers melden het verlies van Lemberg, Stanislau, Bialystock, Brest-Litovsk, en Dunaburg en Narva. De Russen trekken over de Weichsel.

2/8         De geallieerden maken nu in Normandie groote vorderingen, vooral de Amerikanen. Avranches aan de baai van St. Michel, die Normandie van Bretagne scheidt bezet.

In Italie wordt Florance bedreigd.

Russen naderen de Oostzee en bedreigen 20 à 25 divisies in te sluiten, als zij niet ontkomen over zee.

Turkye verbreekt dipl. betrekkingen met Duitschland.

3/8         De toestand ontwikkelt zich met groote snelheid. Geallieerden van Avranches in Normandie doorgestooten tot Reims en Dinan. Rommel is ernstig gewond.

Finsche staatspresident Ryti afgetreden en opgevolgd door maarsch. Mannerheim, van wie men verwacht dat hij vrede zal sluiten.

Himmler, thans opperbevelhebber van het thuisleger roept in den dagorder op tot een laatste groote krachtsinspanning.

Een D. soldaat op wacht aan de brug zei mij vandaag: „Es wird nun bald platzen”.

Duitschers erkennen in de courant de meerderheid van de geallieerden op alle fronten.

Warschau ernstig bedreigd, Russen naderen de Oostzee, Amerikanen richten hun aanval op Bretagne.

5 Augs   Hoewel op 20 Juli bericht werd dat alle daders van den aanslag op Hitler binnen 6 uur  gepakt waren, blijkt nu dat op 4 Augs  nog „uit het leger gestooten” werden. 12 officieren, waaronder een generaal-veldmaarschalk en vele stafofficieren, 4 werden reeds doodgeschoten, 4 pleegden zelfmoord, een generaal en een majoor liepen naar de vijand over.

6/8         Snelle opmarsch van geallieerden door Bretagne; Brest bereikt.

9/8         Geallieerden belegeren Brest, Lorient, St. Malo en rukken op in de richting van Parijs tot LeMans. Gevaarlijke opmarsch v/h Amerik. leger door nauwe aanvoerweg bij Avranches.

8 officieren, medeplichtig aan den aanslag op Hitler, zijn opgehangen (zie 5/8).

Hitler zegt in toespraak tot partijleiders o.a.: „Ik geloof dat ik voor het land noordig ben; dat het een man noodig heeft die onder geen omstandigheden capituleert… en omdat ik geloof dat geen ander dat beter zou doen dan ik het doe”.

Hier wordt veelal aangenomen dat Hitler bij den aanslag op het hoofdkwartier niet aanwezig geweest is, doch dat deze aanslag benut is 1º om een zuivering in het leger te houden, 2º om de goddelijkheid van den Führer te demonsteren, 3º om het binnenl. leger onder de leiding van de partij (Himmler) te kunnen stellen zonder al te veel protest, 4º om de algeheele mobilisatie van alle arbeidskrachten door te kunnen voeren en 5º het volk een nieuwe impuls te geven.

10/8       Een Duitsche generaal verklaart: „Na weken van terugwijken is thans weer de tijd van de standvastigheid gekomen”.

16/8       De geallieerden maken in Frankrijk snelle vorderingen. Het Amerikaansche leger dat bij Avranches uitgebroken was heeft gedeeltelijk een zwaai verricht in de richting Parijs en heeft daarna een tangbeweging uitgevoerd, waardoor de Duitschers ten Zuiden van Caen en bij Falaise ingesloten dreigen te worden.

De geall. luchtmacht is heer en meester in de lucht.

Landing der geall. aan de Fransche Zuidkust, tusschen Toulouse en Cannes.

Bnl.   Twee treinen door vliegtuigen vernield aan het station ZB. Als door een wonder niemand gewond. Het reizen wordt zeer gevaarlijk nu er herhaaldelijk bij helder weer op de treinen geschoten werd.

Ook alle Nederl. groote vliegvelden zijn zwaar gebombardeerd.

17/8.      Geall. nemen Cannes en Orleans en Chartres (70 Km van Parijs)

23/8       De ineenstorting van de Duitsche bezetting van Frankrijk neemt hand over hand toe. Het 7de D. leger dat gedeeltelijk bij Falaise uit de omsingeling kon breken, dreigt Noordelijker weer afgesneden te zullen worden. Prachtig zomerweer begunstigt de Eng. luchtactiviteit; de Engelschen en Amerikanen zijn in de lucht volkomen meester.

Uitgebreide actie van de Fransche “maquis” (=vrijscharen); deze hebben het geheele verkeer ontredderd en steden genomen zoals Vichy, Toulouse, Limoges.

Amerik. voorhoede in Bordeaux.

Parijs is omgetrokken; tevens langs Parijs opmarsch in N.richting. Nog 275 Km van onze grens.

Bnl.   Op tallooze plaatsen worden de dorschmachines vernield, door verzetsgroepen of door geall. vliegtuigen, om de Duitschers te beletten de graanoogst mee te nemen. Men zegt in totaal reeds 68.

P.      Wij gevoelen ons thuis wat rustiger, maken niet meer elke nacht voorbereiding om te kunnen vluchten. Men hoort weinig van gijzelaars, wèl van vergeldingsmaatregelen waarbij onschuldige burgers worden neergeschoten als wraak voor het dooden van N.S.B.’ers.

24/8       Parijs is gevallen. Roemenië van Duitschland afgevallen en kiest de zijde der geallieerden. Bulgarije wankelt. Vrijscharen veroveren talrijke plaatsen in Frankrijk, o.a. Grenoble, Lyon, Marseille.

Volgens geruchten von Kluge ontheven van opperbevel in Frankrijk.

26/8       Volgens geruchten gisteren intocht van gen. deGaulle in Parijs. Duitschers woedend op Roemenie dat zijde der geallieerden koos. Roem. petroleum gebied ernstig verlies voor Duitschland. Bulgarije onderhandelt met geall. in Ankara. In Hongarije groote onrust, in Finland ook beroering.

Vrijscharen in Frankrijk zeer actief. Geallieerden rukken van Parijs op in O. en in N. richting.

Bnl.29/8 Aanvallen op treinen, ook personentreinen in het geheele land. ’s Avonds aanval van vliegtuigen met bommen op Bommelsche brug; geen schade van betekenis. Eerste luchtalarm in Bommel.

Btl.31/8 De geäll. rukken op in N. en N.O. Frankrijk. Reims gevallen, ook Romaan. Gen. Dittman verklaart voor de Duitsche radio dat Frankrijk voor het grootste deel aan hun handen is ontglipt.

De Duitschers schermen echter de laatste tijd zeer veel met op komst zijnde nieuwe en geheime wapens, waarvan Dittman zegt dat zij „een ontlasting zullen teweegbrengen van de gevechtsfronten”. De Wilhelmstrasse spreekt van „de productie van volkomen nieuwe strijdmiddelen”.

Het D.N.B. uit Berlijn: …tot door de kracht van de nieuwe divisies te land en in de lucht en door het effect van nieuwe en geheime wapens den tegenstander zou groote verliezen worden toegebracht…

1/9         De geall. hebben Amiens genomen en trekken over de Somme; nog 225 KM  van de Ned. grens.

Sedan genomen, nog 15 KM. v/d Belg. grens.

In Nederland alle goederenvervoer o/d spoorwegen stopgezet; producten v/d veiling worden niet meer afgevoerd. Men zegt dat in het klooster een noodziekenhuis gevestigd wordt.

Maastricht, Roermond, Venlo en Weert zouden gebombardeerd zijn. Alle verkeer met Limburg verbroken.

Er begint een stemming te komen dat er in ons land spoedig groote dingen zullen gebeuren.

P.      Vandaag onze verhuisboel terug laten komen.

2/9         Het heet dat von Kluge, de Duitsche bevelhebber in Frankrijk zelfmoord gepleegd heeft, wat er op zou wijzen dat de toestand voor de Duitschers wanhopig geworden is.

De geall. nemen Verdun, Sedan en Nancy.

3/9         Volgens geruchten hebben de geall. Charleroi en Doornik veroverd en zijn zij nog 50 KM. van Brussel.

130 KM v/d Ned. grens    220 KM v. ZB.

4/9         Namen door geall. veroverd.

Bnl.   Hedenmiddag worden alle mensch. personen in ZB. tot 60 jaar, opgeroepen om aan de brug te gaan werken.

Later blijkt dat zij boomen moeten kappen.

Vanaf hedenmiddag voortdurende stroom van D. autos, waarschijnlijk uit richting Dordrecht, over de brug naar het Noorden. Alle met takken gecamoufleerd.

Hardnekkige geruchten dat de geall. in Tilburg zouden zijn, wat echter niet waarschijnlijk is. Wèl zouden zij Brussel reeds gepasseerd zijn.

Hedenavond om 9.30 binnen.

5/9         Vannacht wakker gehouden door zware ontploffingen, bommen of vernielingen?

Vanmorgen veel autos op de weg naar de brug; verder geen bizondere activiteit.

Gerucht van geall. troepen in Tilburg is natuurlijk gebleken onwaar te zijn.

Heele mannelijke bevolking om ½ 8 weer opgeroepen voor werk; om 9 uur, zonder dat er orders verstrekt zijn, weer ingerukt.

Alle N.S.B’ers uit Bommel vertrokken, behalve burgemeester en gasdirecteur.

10u. Per fiets n. Geldermalsen voor évacutie. Op de brug mijn auto met J. Boll, de Beer (dir. gasf.) – nog 2 NSB’ers die op de vlucht zijn.

In Waardenburg veel S.S. troepen; in Meteren vrouwen aan het graven van Deckungslöcher.

Op terugreis in Waardenburg aangehouden: Wir werden die fietse täuschen! Na eenig geredeneer, als évacuatiecommissaris mijn fiets teruggekregen.

 

 

 

Toen binnendoor over Tuil ( ook veel geschut) naar Haaften en zoo met het veer n. huis.

Om 2 uur eerste geall. vliegtuigen.

De brug werd om 10 uur van lading voorzien.

Volgens betrouwbare berichten, hoewel niet officieel zijn Brussel en Antwerpen bezet en is Breda bereikt, vanwaar schijnt opgerukt te worden in de richting van Rotterdam.

Later blijkt het weer onwaarschijnlijk te zijn dat Breda al bezet is.

18 u. De Maarten Harpertsz Trompstr. en eenige huizen a/d Stationsweg moeten voor 8 uur ontruimd zijn. Het heet om de Duitschers vanaf de overkant een vrij schootsveld te geven.

De uitzonderingstoestand voor het geheele bezette gebied afgekondigd. Om 8 uur binnen.

Pellegrom logeert bij ons.

Veel menschen verlaten de stad.

6 September 1944.

Omstreeks 10u. begint het gerucht te loopen dat Bommel geëvacueerd moet worden. Ik word met spoed op stadhuis verzocht en verneem dat dat S.S. commandant, een Obergruppenführer? (Oberleutenant) bevel heeft gegeven dat de geheele stad vóór 3 uur ontruimd moet zijn. Ingevolge instructie zal ik trachten over D. militaire telefoon verbinding te krijgen met C.A.B via Beauftragte. S.S. Kemp. führer staat mij zeer onhebbelijk te woord; geen kans op verbinding met Arnhem. Alle inwoners moeten de brug over; waarheen is hem onverschillig; wie na 3 uur nog op straat gezien wordt, wordt gearresteerd.

Op mijn vraag om zijn naam en een schriftelijk bevel word ik naar bureau (café Boelen) verwezen; naar achteraf bleek met de bedoeling mij daar vast te houden, omdat ik tegenwerkte. Doordat ik zijn komst op bureau niet afwachtte, ontkwam ik aan arrestatie.

Terug op stadhuis overlegd wat te doen. Loco burgemeester durft verantwoording niet aan den menschen de raad te geven thuis te blijven.

Het nieuws is intusschen, ca.11uur, overal bekend Jan Boll belt op uit Zetten: laat de menschen naar Zetten komen (± 50 KM. van ZB), wat natuurlijk totaal onmogelijk. Vraag om uitstel van evacuatie in richting Brakel en Rossum afgewezen

 

 

Ruiterstraat, Stationssweg, Kerkstraat, Tolstraat, alles aan ’t pakken, maar nergens wanhoopsstemming. Een geleidelijke uittocht begint, met voertuigen, handkarren, kinderwagens, kruiwagens, fietsen en te voet.

Van evacuatieregeling komt niets terecht, meeste officials zijn vertrokken of bemoeien zich alleen om eigen gezin.

Schaafsma en hoofden van politie houden zich goed tot laatste toe; ook doktoren, verpleegsters, ¼ van EHBO en Do. Oskamp.

Door activiteit van politie gelukt het een woonschuit met sleepboot en motorboot te vorderen voor vervoer van zieken en invaliden naar kamp te Neerijnen.

Voor Vader en Moeder eindelijk paard en wagen uit Hurwenen gekregen.

Dineke, Wim, Emmy en Keesje te voet naar Hurwenen vertrokken.

Vervolg 6 Sept. zie 2 losse blaadjes.

 

[Losse blaadjes]6 Sept. (vervolg)

Zoo trokken dan Dineke, tevoet in haar bontjas, haar kostbaarste

kledingsstuk, Keesje met een zwaar beladen fiets aan de hand,

Emmy met de hond en Wim, een zwaar beladen kruiwagen

duwende op weg naar Hurwenen. Daar het heette dat de groote

weg afgesloten was, want alle évacués moesten over de brug,

maakten zij de omweg over „wachthuis 30”. Halfweg Hurwenen

werd de last Wim te zwaar, maar de heer Grijm kwam hem te

hulp, een wagen nam nog wat over en nadat Tobby bijna haar

leven geeindigd had onder een wagen die zij door haar doofheid

niet hoorde aan komen, bereikten alle toch veilig Hurwenen.

Een uur later vertrokken Lous, met Jetta en haar kinderen en tante

Truus langs den zelfde weg. Met Lous had ik ter laatste nog allerlei

kleding, schoeisel en de meest waardevolle en begeerenswaardige

zaken in het „gatje van oma” weggestopt, o.a. tabak en sigaren

die ik 4 jaar bewaard had voor wapenstilstandsdag.

Daar van de fatale termijn van 3 uur nam. waarop iedereen de

stad verlaten moest hebben, uitstel verleend werd voor de zieken

en ouden van dagen en degene die daarbij behulpzaam moesten zijn,

schilderde ik met de verfdoos een rood kruis op een armband

om althans te kunnen blijven tot dat Vader en Moeder veilig

vertrokken waren. In de Ruiterstraat zag ik hen juist ingeladen

staan in de dresseerkar van deGaay uit Rossum. Behalve

eenige handkoffers hadden zij echter geen bagage en het huis

was totaal onverzorgd achtergelaten. De 2 verpleegsters

escorteerden de wagen per fiets, juffr. Quadgras en Jantje,

het dienstmeisje, vertrokken tevoet.

De stad begon leeg te loopen; ook de weg naar Gameren

werd versperd. Het was gelukt voor de zieken een woonschip

en voor de ouden v. dagen een motorschip te vorderen. De oudjes

zaten te wachten in de botenhal, voor zoover zij tenminste

konden loopen  Zieken lagen op hun bed op platte wagens

te wachten in de Waterstraat, totdat de schepen voor de wal

kwamen. Het laden der zieken en oudjes in de schepen gaf

een schouwspel van menschelijke ellende. Ruim 4 uur, nadat

ik nog een verlamde man uit zijn bed mee op een wagen

geladen had en een toer door de verlaten stad, waar alleen

nog een eenzame geit ronddoolde, had gemaakt, ging ik

thuis mijn spullen pakken. Met dekens en koffers achter op de

fiets, trok ik omstreeks half 5 de voordeur achter mij

dicht, juist op het oogenblik dat Jan Boll met zijn

kornuiten weer met mijn auto de stad kwamen inrijden.

Voordat ik mijn huis verliet belde ik met bevend

hart de fabriek in Hurwenen op, om te vragen wie daar aan-

gekomen waren; goddank waren allen present.

In Hurwenen vond ik alle welgemoed; blij elkaar weer

gevonden te hebben. Kleinhout had zich bij ons gezelschap

aangesloten; er werd reeds nachtlogies gemaakt. Jetta met

3 kinderen en Dineke in het kantoor op matrassen op de grond,

Keesje met Lizeke en Emmy boven in een kamer; Lous op het

portaal; Wim, Kleinhout en ik in de machinekamer.

Bij Ad, waar Dolly nog ziek lag aan kinderverlamming,

logeeren vader en moeder; tante Truus, de 2 verpleegsters,

juffr. Quadgras en moeder’s dienstmeisje.

Al spoedig bleek wat er vergeten was mee te nemen. O.a.het

Geld van de N.V.

’s Avonds nog een reis naar Bommel gemaakt om het geld

te halen, maar kon niet in het kantoor komen. Sprak

daar de Orst kommandant, Haubtm. Zahn, die als reden

voor de évacuatie opgaf dat de Duitschers niet konden

riskeren door de bevolking in den rug te worden aangevallen.

7 Sept.   Donderdag. Ondanks de goede stemming ‘s nachts niemand

veel geslapen.

’s Morgens nog een reis naar Bommel ondernomen, nadat

ik telegrafisch C.A.B. van de gebeurtenis op de hoogte

gesteld. Door schildwacht toegang  geweigerd, toch, nadat

ik met Kleinhout een auto den Duitschers op gang geduwd

had, langs een omweg ons huis bereikt. Nog veel

nuttige zaken ingepakt en teruggekomen ons  vergast

aan door Emmy bereidde erwtensoep.

’s Avonds telefonisch gewaarschuwd door H. uit

Neerijnen dat een arrestatie bevel tegen mij uitgevaardigd

Daarop onmiddellijk naar Rossum vertrokken en den

volgende dag,

8 Sept.   via Tiel naar Arnhem.

De geruchten dat de geall. Breda bezet zouden hebben,

blijken intusschen ongegrond te zijn. Integendeel schijnt

het hun minder goed te gaan en dringt het meer en meer

door dat zij nog achter het Albertkanaal zitten, dat

dus de evacuatie volkomen onnodig was op dit

tijdstip en met deze haast.

In Arhem met C.A.B. geluncht in zijn buiten Rhederoord,

daarna naar Ortskommandantur Nijmegen. Daar weet

niemand iets van arrestatie bevel, maar kan door S.S.

uitgevaardigd zijn.

Als rede voor de evacuatie wordt daar opgegeven

bescherming van de burgerbevolking tegen bombardement

van de brug door geallieerden.

Daarna terug naar Wageningen.

9 Sept.   C.A.B. bericht uit Arhem dat hij geen telefonische

contact kan krijgen met Zbommel, waar hij zou

informeren naar arr. Bevel: —

Btl.    Thans verluidt dat de geall. Ostende en Luik genomen

hebben; Duitschers hebben Nancy terugveroverd.

 

P.10 Sept.Per fiets van Wageningen naar Tiel. Bij C.v.Nooten

Wim ontmoet met goede berichten van Hurwenen.

v.N. telefoneert met J. Boll: heeft wel iets gehoord van een

gerucht over arrestatie bevel door Obersturmführer Pankert,

maar dat is hij al lang vergeten, er zou voor mij niets

geen gevaar zijn.

Toch per fiets op weg gegaan naar ziekenkamp te Neerijnen.

Onderweg Th. Wemmers en Wille ontmoet, raden mij sterk

af naar Neerijnen te gaan. Jan Boll heeft aan Wemmers

gezegd dat ik gearresterd zou worden wegens poging

tot sabotage v/d évacuatie omdat ik bezwaren geopperd

had tegen oberstf. Pankert en weggelopen was toen hij bevolen

had dat ik op zijn bureau moest wachten.

Neem aan dat verhaal juist is en hij inderdaad na

terugkomst van Boll daar nog over gesproken,

maar sindsdien vergeten. Voel mij niet helemaal veilig;

Pankert kan in dronken bui of slecht humeur zich dit vooral

herinneren. Besluit naar Hurwenen te gaan en mij verder

niet te laten zien. Aldus aan v. Heeckeren getelefoneerd; deze

zal mij 2 controleurs zenden.

11 Sept. Terug naar Hurwenen, blij wederzien.

’s Middags gelegenheid tot verder vluchten onderzocht op Rossum’sche oven.

Btl.    Geallieerden strijden op linie Ostende-Brugge-Antwerpen-Albertkanaal, waarover bruggenhoofd  15 KM diep, tusschen Maastricht en Luik, dwars door Luxemburg, -Metz-5 bruggenhoofden over Moezel-Metz-Nancy-Belfort.

Volgens radiobericht van heden avond hebben de geall. Valkenswaard bereikt.

P.      De Duitschers schijnen ons huis bezet te hebben.

12 Sept. Hedenavond luchtaanval op schepen bij Rossum; Nolda Lenshoek. Zus v. Hattum-Lenshoek, kind en P.v. Hattum met vrouw gedood.

13 Sept. Per fiets naar Tiel, geen nieuws uit Arnhem.

Van tijd tot tijd heftige beschieting van het Flak aan de overzijde van de Waal.

Wij slapen nu met z’n zevenen in de steenoven. Kees heeft een bed. Dineke en ik met de drie kinderen en Kleinhout op stroo.

Jan komt deze avond per fiets uit den Haag. Wassenaar is ontruimd (17000 menschen), vandaar wordt de V2 afgeschoten, een raketprojectiel dat met zooveel geraas wordt afgevuurd dat het in Gouda te hooren is.

Sch   geeft mij de raad niet in Bommel te komen.

14 Sept. In alle dorpen in de B’waard worden de mannen in de huizen gezocht om aan de Bommelsche brug te gaan werken. Het gevolg is dat de mannen ’s morgens overal wegkruipen en in den loop van de middag weer voor den dag komen.

Vele burgemeesters verlaten hun post.

Mijn Bescheinigung blijkt voldoende om mij tegen tewerkstelling te beveiligen.

Vandaag geen luchtactiviteit en geen oorlognieuws. Het Flak aan de Nzijde van de Waal schijnt grootendeels weg te zijn.

15 Sept. Maastricht gevallen.

Het flak tegenover ons en nabij Tiel schijnt vertrokken te zijn.

Heden begrafenis van de slachtoffers in Rossum.

16 Sept. Herhaaldelijk komen Duitschers in Hurwenen eieren en kippen weghalen en rond rond om de huizen stroopen. Vanmorgen kwamen zij bij Ad in huis en vroegen naar de broer, waarop ik ijlings wegdook. Na ½ uur temidden van muggen en spinnewebben onder de wals door gebracht te hebben, bleek het dat zij niet naar de broer, maar naar de boer gevraagd hadden.

In verband met een telef. mededeling van Sch… dat de Duitschers „briesend” op mij zijn, gaf dit wel een schrik.

’s Middags zijn Kees en Lous met een aanhangwagentje aan de fiets naar ons huis geweest, waar zij weck en jam en allerlei benoodigheden en eetwaar, o.a. een aardappelemmer met gesmolten vet van meebrachten, wat met opgetogenheid in Hurwenen ontvangen werd.

De vreugde was nog niet bekoeld, toen de telefoon uit Rossum meldde dat twee Duitschers in Rossum naar de steenfabriek van v.L.C. gevraagd hadden. Ik weer weggedoken wordt mij verteld dat zij met een papier met mijn handtekening, naar mij gevraagd hebben. Fiets gepakt om maar weer te verdwijnen. Intusschen ons huis opgebeld om te horen waarvoor zij hier kwamen. Om de emmer met Schmalz! Aangeboden de Schmalz nog vanavond terug te brengen. Groote opluchting!

Ons huis niet geplunderd, wel wat inmaak opgegeten en alles erg vuil.

Het heet dat station denBosch en Boxtel stukgebombardeerd zijn.

Veel luchtactiviteit

17 Sept. Heelen dag groote activiteit in de lucht. ’s Middags honderden tweestaartige vliegtuigen in w. richting. Blijkt later luchtlandingstroepen geweest te zijn. Parachuts daalen in Rossum, met munitiekist, blijkbaar voor een andere plaats bestemd.

Tegen 5 uur groote opwinding door radiobericht dat sterke strijdkrachten uit de lucht zijn geland. Naar verluidt te Best en waarschijnlijk in Grave en Ravesteijn. Arnhem (Royal) en electr. centrale in Nijmegen gebombardeerd.

Ook spoorweg bij denBosch, Hedel, Geldermalsen, dus verstoken van post en couranten.

Gelukkig later weer electr. stroom, zoodat wij op nieuwsberichten kunnen rekenen.

Radio maakt bekend dat Nederland ten Z. van Rijn en Lek zal worden bevrijd. Orders aan de bevolking:

1º.Iedereen moet zich houden aan het oorlogsrecht

2. Alle orders van Prins Bernhard moeten stipt worden opgevolgd

3. Sabotage handelingen van de Duitschers moeten naar mogelijkheid worden

tegengegaan

4. In bevrijd gebied moeten de orders van de geallieerde troepen stipt worden opgevolgd

5. In bevrijd gebied moet strenge discipline en orde worden gehandhaafd

6. Komt niet in opstand, begaat geen domheden, maar help zooveel mogelijk

onderduikers en illegale strijders.

7. Blijf thuis! Vermijd de wegen en speciaal de kruispunten.

Het gebied ten N. van Rijn en Lek moet geduld hebben; de tijd van hun bevrijding is nog niet aangebroken.

18 Sept. Rustige morgen. ’s Middags groote luchtactiviteit; bommen op Opijnen en Waardenburg.

Volgens telef. medeeling Veghel, St Oedenrode en Heeswijk in geall. handen; straatgevechten in Nijmegen.

Spoorbrug in Hedel door Duitschers opgeblazen.

Nieuwe groote luchtlandingen in N. Brabant gesignaleerd, troepenlanding nabij Maren (vliegveld Kessel?)

Geen stroom.

19 Sept. Verjaardag van Kleinhout

Zeer weinig oorlogsrumoer, alleen worden weer overal mannen opgevangen om in Bommel te gaan werken.

Naar verluidt zijn Eindhoven en Uden in geall. handen.

20 Sept. Erg rustige dag wat oorlogsrumoer betreft.

’s Morgens getracht naar Tiel te komen, naar in Dreumel gehoord dat pont in Tiel door Duitschers gezonken is en dat Wamel door partisanen genomen is.

Telefoon werkt niet meer.

Er wordt gezegd dat Oss in geall. handen is.

’s Morgens drijfjacht op mannen in Oensel. Iedereen kruipt weg in Hurwenen, echter zonder noodzaak.

Iedere dag prachtig zomerweer.

Het gemis aan electr. licht is een groot ongemak. Wij kleden ons uit bij waxine lichtjes of een kaars en gaan dan in pyama en regenjas naar de oven om te slapen. ’s Morgens in omgekeerde richting.

Vandaag zijn Keesje en Lous driemaal met het fietskarretje van Everts naar Bommel geweest en hebben veel uit ons huis meegenomen van linnenkast, olie, inmaak enz.

Ons huis niet geplunderd, hoewel veel opgemaakt en overal is groote rommel.

Door gebrek aan electr. stroom ook geen radiobericht, waardoor geruchten des te meer de rondgang doen.

21 Sept. Stille dag, alleen vliegtuiggeronk in de verte. ‘Avonds gaat het gerucht dat er 5 Amerik. of Canad. vechtwagens in Wamel gezien zijn, later in Dreumel. Jan W.       zou in Alem 3 Eng. officieren ontmoet hebben.

Overigens den geheelen dag geen  kanonschot of bom gehoord; nieuwsberichten zeer schaarsch en spreken elkaar tegen. Vast schijnt te staan dat Eindhoven zonder veel strijd den geall.in handen gevallen is; dat Nijmegen nog niet veroverd is  en dat om Nijmegen en Arnhem gestreden wordt.

JanBoll heeft Bommel even verlaten in mijn auto (hedenmorgen 6.30) na een afscheidsrede in hotel Gottschalk. Opperluit. Koopmans word burgemeester van ZB.

Het verblijf is hier, dank zij het prachtige weer, bepaald aangenaam, ware het niet dat door de dagelijksche menschenjacht, de mannen telkens weer verontrust worden, waarop een heele troep hun toevlucht zoekt in de fabriek. De jacht beperkt zich echter tot nu toe tot Rossum en Oensel.

Gisteren kwam een overvalwagen in Rossum die 30 à 40 mannen oppikte en met een lading gestolen fietsen naar Bommel vervoerde om te werken. Jan wist ternauwernood te ontsnappen. Deze menschen kregen geen gelegenheid ’s avonds naar huis terug te keren.

Rondom Bommel worden loopgraven gemaakt.

22 Sept. Er is wat meer gerucht. Om 7 uur begint het geschut in Brabant zich te al te laten hooren, later ook dichtbij, van de overkant maar dat zijn blijkbaar oefeningen. ’s Namiddags zwijgt het kanonvuur weer, er is wat gevlieg, zonder schieten.

Het heet dat uit Rossum alle mannen tusschen 16 – 60 jaar in Bommel moeten gaan werken, anders zullen er gijzelaren genomen worden en slachtoffers vallen.

De Duitschers schijnen het speciaal op Rossum gemunt te hebben; in Hurwenen is het, wat dat betreft , buitengewoon rustig, al slaat de agitatie van Rossum vaak naar Hurwenen over.

Radionieuwsberichten: Groote Waalbrug in Nijmegen onbeschadigd in geall. handen gevallen. Strijd om en in Arnhem en Nijmegen.

De vechtwagens die gisteren in Wamel waren, waren blijkbaar verkenningsafdelingen uit Wijchen

23 Sept. Evacuatie van Rossum, Alem en Driel. Hurwenen voelt zich ook zeer bedreigd. Wij sorteren al wat wij uit Bommel gered hebben, om alleen het hoognoodige mee te nemen, wanneer wij verder moeten trekken.

Des voormiddags geen bericht over évacuatie van Hurwenen, later wordt het wel wat waarschijnlijker dat de evacuatie van Rossum en Alem een strafmaatregel of althans een bewijs van wantrouwen aan de bevolking is.

Evacués uit Rossum en Driel beginnen binnen te stroomen, hoewel hun opgedragen is over de Bommelsche brug te evacueren.

Wij hebben nu op de fabriek nog bijgekregen: 2 nichten v. Schouten, de familie A. Lheenders uit Bommel, het gezin van bakker de Jong uit Rossum (…man), het gezin Beenen uit Rossum. De laatste slapen in de timmerwinkel, alle anderen, behalve de nichten in de oven.

Na hedenmorgen 7 – 8 uur, toen levendig geschutsvuur uit de richting denBosch was te hooren, geen oorlogsrumoer , behalve tegen de avond wat vliegtuigen.

Er gaan geruchten over Engelsche vechtwagens in Hurwenen

De sluis van St. Andreas mag niet meer door mannen gepasseerd worden. Later gaan vage geruchten over inneming van denBosch, parachutisten op Kessel, zelfs van geall. troepen in Kerkdriel!

Het schijnt echter den geall. de laatste paar dagen minder goed te gaan. Blijkbaar hebben zij zich bij  Arhem wat overhaast.

24 Sept. Evenals gisteren koud weer  met regenbuien.

Zeer geringe oorlogsactiviteit. Deze hoek van ons land is blijkbaar niet belangrijk; alle aandacht is geconcentreerd op het oorlogstoneel bij Nijmegen en Arnhem, waar de geall. een zware dobber hebben. De bezwaren van de overvolte gaan zich doen gevoelen.

Plannen rijzen om ergens anders heen te trekken.

25 Sept. Reis naar Delwijnen en Aalst; bezoek aan Rooyens, Opstelte, pastorie v. Aalst. Men zegt dat Arnhem door de geall. genomen is.

2 gezinnen uit Rossum uit oven vertrokken en fam. R. Schreuders, zoodat iets meer ruimte in baaswoning.

26 Sept. 2e vergadering met comité van geévacueerden. Weer naar Kerkwijk en Delwijnen. Plaats voor ons besproken bij Rooyens in Delwijnen, als wij uit Hurwenen zouden moeten.

’t Schijnt den geall. niet goed te gaan, hevige gevechten bij Arnhem; de Noordsch. luchtl. troepen en de Zuiderl. uit Nijmegen hebben zich nog niet vereenigd. Duitschers trachten voordurend wig te drijven in verbinding Eindhoven en Nijmegen.

Ons huis door Duitschers ontruimd; ongeloofelijke bende. Bezoek gebracht door Kees en Lous.

27 Sept. Wind en regen. Verder weinig bizonders. In de timmerwinkel slaapt een gezin van 22 personen uit Kerkdriel, w.o. een vader, moeder en 14 kinderen en een opaa van 81 jaar. Overdag huizen zij in de vóór-Dieselmachinekamers. Kees en Emmy naar Bommel.

28 Sept. Helder weer.’s Nachts voortdurend gedreun van het kanon uit de Betuwe en N. Brabant, maar niemand weet wat er eigenlijk gebeurt.

Met het wagentje van v.d. Kaay naar Bommel om matrassen te halen. 5 matrassen en 2 ledikanten zijn gestolen.

’s Avonds fantastisch afweervuur in den richting Arnhem.

29 Sept. De jacht op mannen is weer begonnen.

Het évacuatie comité doet wat het kan om de menschen te helpen aan noodbonnen en évacuatiegeld.

30 sept.  Nog geen oorlogsnieuws. Zr. Floris is in denBosch geweest; heele stad met planken geblindeerd, wordt van tijd tot tijd beschoten.

Men verwacht daar aanval uit O. en W. Volgens andere geruchten geall. bij Ochten. Duitschers maken versterkingen bij Oensel. Hier is het rustig; 30 mannen moeten werken bij Oensel, verder wordt niet veel gejaagd.

Duitschers hebben vanacht steenfabr. Hooge Waard bij Rossum in brandgestoken, men zegt omdat vandaar op de schans bij st. Andreas geschoten zou zijn.

Rondom zeer weinig oorlogsactiviteit.

Ons huis opnieuw bewoond en verder geplunderd.

Kees neemt een Duitscher de trui van Wim af, die hij aangetrokken had. Weer geen nieuws.

1 Oct.    Vader en Moeder’s trouwdag gevierd met een flesch wijn en avondbezoek aan Ouderzorg.

Kees neemt de Orts kdt mee naar ons huis.

2 Oct.    ’s Nachts zwaar artillerievuur uit de Betuwe. Volgens geruchten zijn de geall. bij Kesteren, Ochten, zelfs IJzendoorn en Tiel. Overdag niets te merken. Fort St. Andries van Brabant uit door geall. beschoten. ’s Avonds worden menschen gevorderd, die ’s nachts in Rossum moeten werken. Mijn eerste bezoek aan Bommel; Panke en zijn staf vertrokken.

3 Oct.    ’s Nachts en overdag alles rustig. Veel menschen worden weer gevorderd.

’s Middags Kees, Lous, Wim en ik met Boon en paard en wagen naar Bommel. Beide geheime bergplaatsen leeggehaald. Noordermeer begeleidt ons terug; het was een ware zegetocht.

 

 

 

4 Oct.    Heele dag druk gewerkt om het uit Bommel geredde in kisten en koffers te pakken; ’s avonds nog geborgen in warme luchtkanaal.

5 Oct.    Om 5 uur ’s morgens begint het kanonvuur al; het schijnt dat Maren beschoten wordt van de N. Waaloever af. Verder den heele dag kanonvuur in N. Brabant. Naar later verteld wordt, wordt er heftig gestreden bij Empel. Verder zouden de geall. oprukken tusschen Boxtel en denBosch, naar Tilburg tot Hilvarenbeek, door de Betuwe W. waarts tot Tiel.

Dag en nacht zijn werkploegen in actie voor D. verdedigingswerken. Overdag veel luchtactiviteit.

De inwoners van Driel mogen weer naar huis terug.

6 Oct.    Helder, zonnig, koud weer. Van de vroege morgen af sterk kanonvuur van Brabant uit. Maren en Kessel branden; men zegt dat denBosch door geall. genomen is.

7 Oct.    ’s Middags met den Boon en paard en wagen naar de Ruiterstraat en met een volle lading linnengoed, weck en jam dekens en matrassen teruggekeerd. Rossum wordt van over de Maas beschoten. Van de inneming van denBosch is niets waar. Er wordt hevig gevochten bij Empel.

8 Oct.    Goede berichten: de geall. zijn op eenige KM. afstand van Bergen op Zoom en Tilburg, tusschen Boxtel en denBosch tusschen Rijn en Waal zijn vorderingen bevredigend.

9 Oct.    Vandaag weer slechte berichten. De geall. zouden bij Bergen op Zoom teruggeslagen zijn, zelfs bij het Albert kanaal. Bij Arnhem door de Duitschers 10 divisies ingezet om de Waalbrug bij Nijmegen te heroveren. Hier hooren wij de laatste dagen weinig van het oorlogsrumoer. Vanavond geschutsvuur uit de Betuwe. Men zegt dat bij Kesteren en Wageningen hevig geschoten wordt. Wageningen zou door de bevolking verlaten zijn.

Veel mannen worden weer opgevorderd om stellingen te graven bij Oensel en Rossum.

Weer overwegen wij om weg te trekken, het wordt kouder, spoedig zullen wij niet zonder kachel kunnen doen en daar zijn geen brandstoffen voor.

8/10       ’s Middags per fiets naar Haaften. Alle kolen, waarop onze hoop gevestigd was, zijn onder de bevolking gedistribueerd. Overigens alles wel; met meel en boter terug.

9 Oct.    Brief van Ank, van 24 Sept.

10 Oct. Nieuwsberichten zijn zeer verward, optimisme en pessimisme wissen elkaar af. Walcheren schijnt onder water te loopen, de geall. zijn geland in Terneuzen, Van Brabant geen nieuws.

Opheusden en Wageningen in geall. handen, bij Renkum wordt zwaar gevochten. Het doel zal echter wel zijn over de Veluwe de Zuiderzee te bereiken en deze streek wordt voorloopig verwaarloosd.

Wij hooren heel weinig, vandaag geen enkel vliegtuig, alleen nu en dan wat geschutsvuur en enkele schoten op Rossum.

Er is geen zout meer in de Bommelerwaard, ook geen gist; boter is de laatste weken ook niet anders dan zwart verkrijgbaar.

11 Oct. Verjaardag van Ank.

Ernstige plannen worden gemaakt voor verhuizing als het kouder wordt, de oorlog schiet zichtbaar niets op. Wim en Lous denken over Anna Paulowna, ook over Aalst wordt gedacht. Brug over de sluis van St Andries door Duitschers opgeblazen.

Bij Bommel in droge sloot gelegen voor mitrailleurvuur.

Overigens geen echte oorlogsactiviteit.

12 Oct. Huis in de Ruiterstraat is geplunderd.

Men zegt dat de IJssellinie van Arnhem tot Zutphen in geall. handen is. Loor verwacht dat de Duitschers over eenige dagen Bommel zullen verlaten; maatregelen moeten genomen worden om een ordelijke révacuatie te bewerkstelligen.

Ad moet al sinds 3 dagen voor de D. werken in Rossum.

13 Oct.  De plundering in Bommel kent geen grenzen meer. Er blijft practische geen huis gespaard. Fietsen worden afgenomen; vee en varkens weggehaald zonder bewijs of vergoeding, zelfs werd een man m/d revolver op de borst gedwongen zijn polshorloge af te staan.

Ons huis is onbeschrijfelijk vuil en rommelig, maar er wordt den laatsten tijd niet meer uit gestolen, bij gebrek aan etenswaar en kleeding.

14 Oct.  Bespreking met Rutgers, Koopmans en Loor over révacuatie. Contact personen zullen worden aangesteld in de dorpen, révacuatie wijksgewijze, maar voorloopig nog niet in uitzicht van de oorlog merken we niets.

In de Ruiterstraat 4 Duitschers aangetroffen w.o. een Feldwebel (S.S.) die beladen met flesschen wijn en levensmiddelen uit de voorraad der Bleekers over de tuinmuur verdwenen. Beneden alles opnieuw doorzocht en overhoop gehaald en waarschijnlijk veel van de groote voorraden der Bleekers meegenomen. Zij schijnen dagelijks door de ramen van eetkamer en huiskamer binnen te komen; afsluiting helpt niets. Toch nog maar 45 flesschen wijn verstopt onder de trap.

Met fietskarretje het belangrijkste van de Bleekers voorraad meegenomen.

De geall. schijnen nu van Nijmegen uit opgerukt te zijn naar Opheusden, maar Arnhem en de Rijn tot bijv. Renkum moeten in Duitsche handen zijn.

Hoe lang kan de oorlog op deze manier nog niet duren, en de évacuatie? Tot nu toe is het zacht weer en wij kunnen de kachel nog missen. Vandaag geconstateerd dat onze beide kachels bij Valkenburg gestolen zijn.

15 Oct.  Naar Haaften om vleesch. Brug beschoten door geäll. artillerie, waarschijnlijk van Heerenwaarden uit.

Geall. bezetten Venray.

Tineke bevestigde de verwoesting van de Rotterdamsche haveninstallaties.

20.Oct.  Koffer naar Haaften gebracht. Benauwd moment toen vliegtuigen over landingssteiger kwamen.

Nog steeds geen oorlognieuws. Nu en dan wat geschutsvuren uit de Betuwe. Soms beschieten geall. de Bommelsche brug, echter geen zichtbaar resultaat.

21 Oct.  Naar kamp Neerijnen. Met Hellinga en ’t Hart besproken, laatste zal mijn functie als subst. CAB overnemen.

Ons huis gisteren verlaten, vandaag  opnieuw door Duitschers bezet. Ook bezetting (panden) in de Ruiterstraat. Bommen op Bruschem en Kerkwijk.

Verhoogde luchtactiviteit, weer geen oorlognieuws.

22 Oct.  Hedennacht zwaar artillerievuur van Brabant uit, niet heel ver weg, vermoedelijk in de buurt van Nuland of Rosmalen.

Vanmorgen maakt de pastoor in de kerk bekend dat er vannacht op een Duitscher geschoten zou zijn. Als repressaille zullen 15 gijzelaars genomen worden en zullen 150 menschen 8 dagen moeten werken.

Zeer ongehaaglijke toestand. Algemene overtuiging is dat geen Nederlander uit Hurwenen geschoten heeft. Met Schreuders en Kleinhout besloten ons lot thuis af te wachten.

Intusschen wordt artillerievuur in Brabant hervat.

Later komt bericht dat 150 mannen zich vóór 12 uur moeten melden om te werken, waarop alle naar het kerkeinde; de 15 gijzelaars zijn reeds gevangen genomen. Even later wordt door Ortskdt. in Hurwenen, de maatregel van Feldwebel in Oensel herroepen.

Registratie van mannen van 18 – 40 jaar; na 7 uur binnen.

 

23 Oct. Het is nu veel rustiger nu er niet meer op mannen en op fietsen gejaagd wordt. Wim durft zich voor het eerst vrij op straat te begeven.

Vannacht hevig geschutsvuur uit Brabant; men zegt dat de geäll. DenBosch aanvallen en dat de stad reeds gedeeltelijk in hun handen is.

Gisteren is Driel , vandaag wordt Rossum beschoten van Maren uit; ’s middags de brug in Bommel waarbij een granaat in de tuin van T.Nolthenius, ca. 50 m. van ons huis.

Van ander oorlogsterreinen geen nieuws.

In denHaag kost een mud aardappels (zwart) ƒ150.- in Hurwenen ƒ4.-

25 Oct.  De geschikte Orts cdt. en ingekwartierde weermacht is weer uit Hurwenen vertrokken; het dorp komt nu weer onder commando van de S.S. in Oensel. Maatregelen van Zondag j.l. worden onmiddellijk hervat; morgen moeten 140 man gaan werken , o.a. Wim en Ad.

Gunstige bespreking met Orts cdt. over gat in de dijk weer afgebroken.

Geall. beschieten nog geregeld de Bommelsche brug en omgeving. Geruchten dat denBosch in geall. handen is, ook, maar waarschijnlijk onwaar, dat geall. bij Driel de Maas zijn overgestoken.

Brandkast in het huis Ruiterstraat opengebroken, waarschijnlijk door cavallerie die daar ingekwartierd is.

Gisteren  met Aart v. Hemert kolen en restant zilver, enz. uit Ruiterstr. gehaald.

26 Oct.  Vannacht hevige beschieting van Kerkdriel. ’s Avonds komt gezin van 23 personen uit Driel, totaal overstuur om onderdak in de oven. De menschen hebben 3 nachten in open schuilloopgraven doorgebracht en niet geslapen en nauwelijks gegeten. Veel schade in Driel maar slechts enkele slachtoffers.

Vooreest laatste reis naar Haaften over de brug die herhaaldelijk beschoten wordt en waarin reeds een 10 tal voltreffers.

Bommel is een militair kampement, zware tanks rijden door de straten, waarbij een „Tiger”. Vergadering révacuatie comité. Huis Wagemans voor de Bleekers doorzocht.

[ denBosch op 27 Oct. volledig in geall. handen.]

27 Oct.  Onrustige nacht, 45 menschen in de oven. Weer beschieting van Driel. Bommel is nagenoeg verlaten.

Het gat in de dijk mag dichtgemaakt worden.

Volgens hardnekkige geruchten is de verkeersbrug in Hedel vernield, om den Bosch zou nog gestreden worden.

Eigenaardig is dat de strijd zoo dichtbij woedt, terwijl er heelemaal geen vliegtuigen in actie zijn.

Antwerpen zou nu door de geall. als lossingshaven gebruikt worden. Over Arnhem geenerlei nieuws. Wij hooren uit Rotterdam dd. 8/10 over de ontzettende  vernielingen van de haveninstallaties. Het is daar ook droevig gesteld.

Terwijl ’s nachts de explosies uit Kerkdriel dreunen, gieren de granaten over ons heen die van Heerewaarden uit op de Bommelsche brug worden afgeschoten.

Wim werkt sinds gisteren voor de Duitschers in Bommel, alle mannen van 16 – 60 jaar zijn opgespoord om te gaan werken.

28 Oct.  Voor het eerst sinds Zondag een rustige nacht. De familie Schreuders slaapt nu ook in de oven.

Wim werkt vandaag in Oensel. Geall. granaat uit Heerewaarden raakt de lading van de Bommelsche spoorbrug, een boog stort in de rivier. Druk militair verkeer van Bommel over Bruchem en Delwijnen naar Heusden. De Hedelsche verkeersbrug is inderdaad vernield.

Later verluidt dat de verkeersbrug in Bommel ook zoodanig door een granaat geraakt is, dat hij voor rijverkeer onbruikbaar geworden is.

29 Oct.  ’s Nachts hevige beschieting van Rossum, Alem en Driel, van het voornemen om den Zondag uit te slapen komt niets terecht.

30 Oct.  ’s Nachts weer afwisselend beschietingen en rust.

Duitschers laten nieuwe en restant oude spoorbrug in Bommel in de lucht vliegen. Groote glasschade in de stad. Verkeersbrug is onbruikbaar; overtocht per pontonveer.

Uit Bommel geévacueerden in Bruchem mogen (moeten) naar Bommel terugkeeren. Watertoren is door granaat getroffen, gashouders door scherven, er is dus geen gas, water en electriciteit

Bespreking met ’t Hart, gisteren met Hellinga, over positie sub. C.A.B. hier en aan de overkant. ’t Hart zal mijn vertegenwoordiger worden in Tielerwaard, tot dat pres. dir. beslissing neemt.

Toestemming verkregen om coupure in de Waaldijk te dichten, maar later gehoord dat polderopzichter toch is komen opdagen.

31 Oct.  Zeer rustige nacht. Men beweert dat denBosch, Tilburg en Breda geheel in geall. handen zijn en dat de Duitschers terugtrekken in de richting Gorcum.

Brief van Hans waarin hij vertelt over bombardement van Wageningen en vlucht naar Putten, waar zij Ank ontmoet hebben. Die beer schijnt als een komeet door het land te suizen; ook in Rotterdam komt zij meermaals. Alleen wij hooren nooit iets van haar.

Gisteravond twee voltreffers van zwaar kaliber in de Oenselsche straat, waar groote ravage is aangericht.

Centrale keuken bij Gottschalk.

1 Nov.   Weer een heel rustige nacht.

In Bommel nieuwe glasschade door het springen van de brug. Beide spoorbruggen liggen nu heelemaal in ’t water, scheepvaart is onmogelijk.

Opnieuw évacuatie van Zbommel, vóór 5 uur in Gameren over het veer naar Haaften. Ook de 300 menschen die gisteren en eergisteren, weer uit Bruchem waren Teruggekeerd. Reden is niet bekend; er waren vandaag weinig Duitschers in Bommel, alleen wat doortrekkende. Ons huis , zoowel als dat in de Ruiterstraat, zijn verlaten.

Ik krijg ƒ100.000.- aan évacuatiegeld in de Bommelerwaard, hoop maar dat ik dit in Bommel nog uit de kluis op het stadhuis kan krijgen.

Komt opnieuw de vrees op dat ook de rest van de Bommelerwaard zal moeten évacueren, of dat alles platgeschoten zal worden. Niets wijst er echter op dat de Duitschers hier ernstige tegenstand zullen bieden. Zij zijn bovendien in de Bommelerwaard vrijwel afgesloten van alle aan- en afvoer. Alleen een pontonveer in Bommel, Haaften en Brakel onderhoudt de communicatie.

Mijns inziens wordt onze positie hier in Hurwenen pas gevaarlijk als de Waal de scheidingslijn tusschen de fronten zou worden.

Het westen v/d B’waard waar wij gedacht hebben een veilig heenkomen te kunnen zoeken is nu overvol met Duitschers.

Het ziet er momenteel het meest naar uit dat de geall. geheel Brabant zullen zuiveren en dan wellicht opnieuw bij Arnhem zullen aanvallen.

2 Nov.   Bommel nagenoeg verlaten, weinig burgers en nauwelijks enkele Duitschers.

4 Nov.   Stille dagen en nachten. Vanmiddag 5 uur begint een trommelvuur in de richting Heusden, later ook meer in de richting Hedel en Driel.

Nieuwe Orts kdt in Hurwenen eischt registratie van alle bewoners vóór ‘s avonds 6 uur, nieuwe vrees voor évacuatie die echter voorloopig ongegrond blijkt . Geruchten gaan rond dat geäll. in Ophemert zouden zijn, maar is waarschijnlijk niet waar. Alle oorlogsnieuws ontbreekt nog steeds, wij worden er haast onverschillig onder.

Wij hebben het in Hurwenen nog heel goed. Alleen boter is zeer schaarsch en zout is krap; suiker alleen voor babies, maar wij hebben nog eenige voorraad.

Wim raakt wel oververmoeid van het werken in Bommel en de dagelijksche wandeling heen en terug.

Het slapen in de oven levert geen bezwaar op; met matrassen op het stroo slapen wij even goed als op bed.

Alleen zien we den winter met zorg tegemoet, met kolen voor niet meer dan ongeveer een maand.

Onze grootste vrees is dat wij van hier weer verjaagd zouden worden, waarbij wij al onze kleeren, beddegoed, voorraad, enz. achter zouden moeten laten.

5 Nov.   Vannacht bij tijden trommelvuur en bombardement uit onbekende richting. ‘s Middags en tegen den avond weer sterk geschutsvuur in de richting Hedel.

Men zegt dat de geall. trachten bij Ammerzoden over de Maas te steken, wat nog niet bevestigd wordt.

7 Nov.   De overtocht over de Maas blijkt weer een van de vele valsche geruchten te zijn. Het moet overigens niet moeilijk zijn de Bommelswaard te nemen, want hier zijn weinig troepen en zeer weinig geschut. Groote troepen Duitschers komen tegen den avond in de B’waard om ’s nachts over de Waal gezet te worden. Bij Brakel wordt met 5 veren overgevaren , verder in Gameren en in Bommel.

De troepen die ’s avonds in Bommel komen, plunderen  harder dan ooit tevoren. Hun strijdlust schijnt echter gering te zijn; de officieren voorkomen nog een totale disorganisatie.

Gisteren veel Duitschers in de Maas verdronken bij een wilde poging den vijand te ontkomen.

Duitsche soldaten beweren dat zij in 14 dagen in Berlijn konden zijn, als de Duitsche weermacht de wapens van de geallieerden bezaten.

Inderdaad schijnen de geäll. geen soldaten te willen offeren om de overwinning door te zetten.

Eerste hagelbuien.

8 Nov.   Volgens de radio zijn nu geheel Brabant en Zeeland (behalve Willemstad) in handen v.d. geäll. en wordt Antwerpen gebruikt als lossingshaven. Ook heel Griekenland en het grootste deel van Hongarije zijn bevrijd.

Het schijnt den Duitschers erg aan benzine en olie te mankeeren; de geäll.zijn absoluut meester in de lucht. Toch merken wij niets van eenige vooruitgang; soms eenig geschutvuur uit de richting Ammerzoden en Aalst en vanuit vliegtuigen op de luchtafweerstellingen in Tuil en Waardenburg.

Naar verluidt vertrekt de Orts kdt. Hauptm. Zahm vanavond uit Bommel naar Waardenburg. Er komt weer een zekere spanning in de atmosfeer dat de évacuatie ten einde loopt.

Telefoongesprek met Wouter Cool, op wiens verzoek ontslagaanvrage als sub CAB weer ingetrokken.

Voor het eerst de kachel gestookt.

9 Nov.   Hondeweer. Willemstad en Vlissingen zijn ook genomen. De groote vraag is: wat zullen de geall. nu gaan doen? De Bommelsche toren wordt van een lading voorzien, wat een groote verslagenheid verwekt.. In ons huis alle kussens van de canapé, en armstoelen gestolen. Er heerscht een geagiteerde stemming. Dezer dagen zou beslist worden over de totale évacuatie van Rossum, misschien ook Hurwenen, Bommel en de heele Bommelerwaard.

Eenig geschutvuur uit de richting Tiel en Wadenoyen.

Bnl.   Een hl.ardappels kost in Rotterdam ƒ100.- in denHaag ƒ150.- een brood in Hurwenen buiten de bonnen ƒ3.50.

10 Nov. Onze trouwdag; hutspot gegeten en een stuk vleesch, van deJong ʼs gekregen. Tamelijke agitatie in Hurwenen, wegens évacuatie geruchten. Maasdorpen moeten évacueren naar de Waal. Wordt zeer moeilijk gemaakt Bommel in en uit te gaan.

11 Nov. Ook Gasthuistoren wordt geladen; toren van de groote kerk b/d eerste omgang van 8 gaten voorzien om springlading aan te brengen.

Order v/d D. weermacht om al het wintergoed in Bommel in beslag te nemen.

Radio berichten over gruwelen in Heusden waar 180 man in schuilkelder onder het gemeenteuis, waarop D. het raadhuis in de lucht laten vliegen en 120 dooden.

Tiel is hevig beschoten en gedeeltelijk (intern) geëvacueerd, een strook van 150Ø m. van den dijk in Heesselt, Varik en Ophemert eveneens geevacueerd.

12 Nov. Invasie van Drielsche en Alemsche évacués in Hurwenen. Toespraak v.luit. Vogel in vestibule stadhuis: Kerktoren zal alleen in geval van nood opgeblazen worden; kan als richtpunt dienen.

13 Nov. Hurwenen overval évacués. Bezoek aan Hauptm.Klappe in de kerk in Kerkdriel. Hondeweer

Dagen lang geen oorlogsgerucht, ook ’s nachts niet, behalve nu en dan enkele kanonschoten, richting Driel of Tiel.

Alles schijnt weer stil te staan.

14 Nov. Bezoek aan Gameren Oberlt. Belitz, Hauptm. Häusee, de gaten in de Gameesche dijk zullen gedicht worden.

Op de Stationsweg tusschen alle huizen zware tanks.

Gordijnen om de waschtafels van Wim en Lous afgerukt en gestolen. Er komt een nieuwe Orts kdt in Bommel, deze keer een majoor . Bewijs dat Bommel nog niet onbelangrijk geoordeeld wordt.

15 Nov. Drie blindgangers komen in Hurwenen neer. Verder overal stilte; ook heelemaal geen nieuws. Ondanks vele geruchten geloof ik niet dat geall. overgang over de Maas zullen proberen, omdat dit geen zin zou hebben wanneer niet tevens over de Waal getrokken zou worden. Hiervan kan, vooral bij deze waterstand, geen sprake zijn. De bevrijding zou dus van het O. van de Betuwe moeten komen, maar niets wijst op eenige actie in die richting.

Bezoek aan Kerkwijk.

Nachtvorst.

18 Nov. De grenslijn tusschen Duitsch en geall. gebied teekent zich nu duidelijk af. Zij loopt van de Moerdijk langs de Bergsche Maas en Maas tot St.Andries, vandaar langs de Waal tot Ochten, dan lang de Rijn van Opheusden tot Arnhem. De strook ten N. van de grenslijn is geevacueerd, van Amerongen tot Arnhem, Tiel (gedeeltelijk), Ophemert, Varik en Heesselt 150-500m. uit de dijk, Rossum (ged.) Driel, Hedel, Amerzoden, Well. Op de flank v/h grensgebied artelleriebeschieting en verkenningen.

Vandaag wordt de evacuatie van Well bekend. De Bommelsche évacués uit Bruchem, Kerkwijk en Delwijnen moeten naar Bommel terugkeren en een loyaliteitsverklaring teekenen.

Men veronderstelt dat de Duitschers zich mettertijd zullen terugtrekken op een linie langs den Rijn van Bazel tot Arnhem en verder langs de IJssel en de rest van Nederland zullen prijsgeven, echter waarschijnlijk niet voordat alle belangrijke werken daar grondig vernield zullen zijn.

Het carillon uit de Gasthuistoren en de klokken uit de St. Maartenstoren, alsmede  de inventaris van de kerk worden geborgen.

19 Nov. Verjaardag; Konijn, kop chocola, sweepstake.

Er is een stuk uit het dak van de Bommelsche kerk geschoten. Sinds een week komt er geen post meer over de Waal.

20 Nov. Verschillende Bommelsche évacués uit Gameren moeten ook terugkeeren. Verwacht wordt dat de geheele évacuatie van Bommel binnen afzienbaren tijd opgeheven zal worden.

21 Nov. 2000 menschen mogen naar Bommel terugkeeren. De Duitschers verlaten Hurwenen.

23 Nov. Met Kees en Emmy het huis in de Ruiterstraat betrokken. Vanmorgen hondeweer, na het middageten vertrokken per fiets, Kees, Wim en Emmy met 2 évacutie wagentjes. Wij gaan wonen in de keuken, slapen op de kl. logeerkamer, omdat die het veiligste is voor granaten die van het Zuiden inslaan.

Vele menschen blijven nog weg uit wantrouwen dat zij weer geévacueerd zullen worden.

25 Nov. Het huis in de Ruiterstr. wordt geleidelijk van het ergste vuil gezuiverd. Stationsweg, hoewel ook daar aanplakbiljetten met: „Dieses Haus ist bewohnt. Zivilisten.”, of „Zivil bewohnt” , vannacht weer bezocht. De staaldraadmatrassen van onze slaapkamer bedden zijn ook gestolen. Verder is het hier rustig. Eten van de gaarkeuken à ƒ0.20 , stamppot met vet.

27 Nov. Het blijft rustig in Bommel. De évacués uit de Bommelerwaard blijven binnenkomen. De meeste huizen, vooral buiten de wallen zien er vreeselijk uit. Bij ons in de Stationsweg weer ingebroken; twee ruiten stukgeslagen. Het eten uit de gaarkeueken is goed. Weinig oorlognieuws. Wel schijnen de geall. een groot winteroffensief voor te bereiden doch voorloopig zitten zij nog in de buurt van Aken.

Bij Venlo is eindelijk de Maas bereikt. Straatsburg is gevallen, Elzas Lotharingen heroverd.

De avonden zijn lang, maar de voorraad gasolie in Hurwenen is een uitkomst.

Van Rooyens in Delwijnen boter, spek en meel gekregen een heerlijke aanvulling van het magere rantsoen.

De postverbinding met de overkant is hersteld; weer geen bericht van Ank. Tilly v. Weezel schrijft dat Ank hen wel eens komt opzoeken op haar gevaarlijke tochten. Ik begin mij ernstig ongerust over haar te maken; zij heeft haar bezoek in Putten aangekondigd bij Hans en Kate maar was 14 dagen daarna nog niet verschenen.

Haar laatste (en eenige) brief tijdens onze évacuatie is van 23 sept. Ank is zoo onbedachtzaam en zoo vlot bereid tot helpen, zonder eigen veiligheid te tellen.

Overigens ontvingen wij wel brieven van Hans en Kate, door Ank in Amsterdam gepost.

 

(Hans v.L.C.)        (Kate v.L.C.-Sobels)

(1899-1981)                     (1904-1993)

Waarom nooit een woordje van haarzelf voor ons? We kunnen haar niets verwijten zoolang wij de reden niet kennen.

28 Nov. De Waal wast sterk; stroomde gistermiddag over de zomerkaden. Een geluk voor de fabriek in Haaften. Wim, Lygia en kinderen hebben het Crobshuis verlaten, wegens moeilijkheden met de bezetting.

29 Nov. Voortdurend wassend water; buitengewone riviercorrespondentie. Alle militaire werken in de dijken worden met spoed gedicht.

Gerbrandy schijnt verkondigd te hebben dat geen groote militaire gebeurtenissen meer in Nederland te verwachten zijn; de geall. richten zich naar Duitschland.

1 Dec.    Met Kees en Emmy het huis a/d Stationsweg betrokken

 

 

 

 

 

 

 

Wij wonen in de keuken en slapen op Lous’ kamer, voor het eerst sinds begin sept. weer ieder in een ledikant.

Het huis is onbeschrijvelijk vuil en een heidensche rommel, maar geleidelijk wordt er wat opgeruimd, planken voor de gebroken ruiten, enz.

Rooyens in Delwijnen geeft een heerlijke aanvulling op het karige rantsoen boter en meel.

Vader en Moeder betrekken dezer dagen het huis van de Schreuders, door de Hogenhouck verlaten.

Er zijn ca. 500 Duitschers in Bommel, vnl. aan Stationsweg en Steenweg. Verder is het rustig.

4 Dec.    Door zeer hooge rivierstand zijn de buitenpolders ingeloopen, o.a. de Crob, waar de Duitschers haastig de aftocht geblazen en Wim en Lygia zijn teruggekeerd. Als het gat i/d dijk bij Hurwenen niet gedicht was, zou de Bommelerwaard reeds onder water geloopen zijn. Duitschers maken koortsachtige haast met het dichten van alle afgravingen in de dijken. Men zegt dat de dijk van de Tielerwaard ook zeer verzwakt is.

Aanhoudend hondeweer doet het water nauwelijks vallen. Evacuatie van Nederhemert en Wellseind; alles moet volledig ontruimd worden tot 4 Km van de (Bergsche) Maas .

Emmy moet aarappels schillen voor de gaarkeuken.

5 Dec.    Sinterklaasavond; poffertjes en Sinterklaasliedjes in de keuken. De rustigste Sinterklaas die ik nog „gevierd” heb.

6 Dec.    Evacuatie commissie Velddriel; dreigende évacuatie van de Velddrielsche évacués.

7 Dec.    Oberst Fucks; Velddriel behoeft niet te évacueren.

8 Dec.    Hevige beschieting in de richting Hedel. Er zijn nog 4 à 500 Duitschers bijgekomen in Bommel. Hinderlijk geschut achter de gieterij doet het huis soms trillen, alleen één kapotte ruit gebroken.

9 Dec.    Veel post uit Holland ontvangen. De toestand in de groote steden vooral denHaag en Amsterdam wordt zeer ernstig. In den Haag krijgt men 5 boterhammen per dag en 2 aardappels, binnenkort zullen er geen aardappels meer zijn en geeft de gaarkeuken bieten met kool. Volgens berichten die Jan ontving krijgt men in denHaag geen brood, geen boter, geen melk, geen aardappels, geen groente.

Daarentegen gaan hier groote hoeveelheden levensmiddelen verloren, aardappels verdrinken, fruit ligt te rotten. De voedselcommissaris Verhoeks uit Velddisch doet wat hij kan, maar is tegen de onwil en de tegenwerking der boeren en arbeiders niet opgewassen. Wel worden ernstige pogingen gedaan de steden met scheepsladingen aardappels wortels en uien te voorzien, maar het gelukt maar zelden een schip veilig door te krijgen. Voortdurende evacuaties en hoog water vormen een ernstige belemmering.

Vreeselijke razzia’s hebben plaats gehad in Rotterdam en wellicht ook in andere plaatsen. In R’dam werden ruim 50.000 mannen van 17 – 40 jaar  werden opgepakt en weggevoer, niemand weet waarheen. Zij moesten een brood, een deken, en eetgerei meenemen. In Hilversum stond een trein met deze mannen 2 dagen stil, zij hadden geen eten; vele ontvluchtters.

10 Dec.  Wij moeten 3 kamers afstaan voor huisvesting van een Duitsch bureau.

Wat zal er verder met Bommel en de B’ waard gebeuren?

Dat de D. het spoedig zullen prijsgeven lijkt niet waarschijnlijk. Er is in Gameren een staf met minstens één generaal; bovendien worden besprekingen gevoerd over de reparatie van de voetbrug. Dit wijst er m.i. op dat men de B’ waard wil verdedigen, als zij wordt aangevallen. Het laatste lijkt mij echter evenmin waarschijnlijk. Immers de geall. zullen de Maas niet overtrekken als zij niet tevens van plan zijn de Waal over te steken. Dit is echter, vooral bij de tegenwoordige hooge rivierstand haast ondoenlijk. Het water staat van dijk tot dijk en was vandaag weer wassende.

Er komen steeds meer D. in Bommel. Vele jongelieden steken ’s nachts de Maas over om zich bij de geall. te voegen.

11 Dec.  Het schijnt dat de Duitschers de Rijndijk ten Z. van Arnhem doorgeschoten hebben, waarop de Overbetuwe onder water loopt. Verwacht wordt dat de dijk van het nieuwe Merwedekanaal (van Ravenswaay naar Tiel) het water niet keeren zal, waarop ook de Neder Betuwe zal overstromen. Als het niet gelukt het water over de Linge af te voeren, zal ook de Tielerwaard onder water gaan.

De Waal wast weer, dus het overstroomde gebied zal diep onder water komen.

Tiel wordt nu verder geevacueerd. Het verluidt dat de évacués uit de Tielerwaard naar Zuid-Holland (omgeving van Rotterdam en Gouda) zullen moeten gaan. Voor de Bommelsche évacués een ramp.

Volgens Dr. Hellinga was men 10 dagen geleden ernstig van plan Bommel te evacueren. Waarom?

De Gasthuistoren zou op last van Koopmans afgebroken worden, waarbij door Griffioen en de Groot gegarandeerd zou zijn dat hij weer precies zoo opgebouwd zou worden. Waarvan ik niets geloof. Intusschen zou het volgens Dr. H. absoluut vast staan dat de Duitschers bij hun vertrek beide torens en de watertoren zouden vernielen. In hoogste ressort zou dit uitgemaakt en onherroepelijk zijn.

Het ziekenkamp Neerijnen wordt geliquideerd, vannacht komen de zieken terug, die weer in het Gasthuis komen.

12 Dec.  In Gameren het varken afgehaald! Groote vreugde bij de geheele familie.

De evacuatie van de Tielerwaard, ten minste van Tiel tot/met Waardenburg schijnt vast te staan.

’s Nachts worden de bewoners van het kamp Neerijnen met boerenwagens naar Bommel gebracht.

15 Dec.  De atmosfeer in Bommel is nog steeds onrustig. Vanmorgen is de schoorsteen van de wasscherij opgeblazen; groote schade aan de wasscherij en veel glasschade in de stad.

Het gerucht loopt dat de dijk bij Rossum ondermijnd wordt met het doel de B’waard onder water te zetten. Zoolang hier nog Duitschers bij komen en het geschut niet vertrokken is, lijkt mij dat onwaarschijnlijk en over eenigen tijd zal het niet meer mogelijk zijn, aangezien het rivierwater wel gauw  zal vallen nu de vorst ingevallen is.

Vandaag heeft buiten de zon den heelen dag gevroren.

Ik begin nu toch te vreezen  voor de 8 schoorstenen in Haaften.

16 Dec.  De evacuatie is bevolen van 2000 menschen uit de Maasdorpen naar de prov. Utrecht; daarna zullen de 5000 évacués die nog in de Bomm.waard zijn, eveneens in die richting geevacueerd worden. Het is een ramp voor de menschen die midden in den winter tevoet die reis moeten afleggen. Al die orders maken het leven onzeker; niemand kan vermoeden wat den volgende dag weer bevolen wordt.

En de oorlogsvoering schijnt wel geheel stil te staan.

De Gasthuistoren wordt reeds afgebroken; stond vandaag zonder spits, een toonbeeld van narigheid.

Voortdurend vliegen V1’s over de stad. Kerkwijk hevig beschoten.

17 Dec.  Dr. Mulder en bar. v. Heeckeren met ’t Hart naar Hauptm. Gericke in Gameren. Evacuatie van Hedel tot Poederoijen. Evac. van 5000 évacués uit B’waard voorloopig uitgesteld.

Onrustige nacht: schieterij, V1’s.

18 Dec.  V1 in Hurwenen neergekomen op boederij Leeuwenhaag.

9 menschen gedood; boerderij van den grond weggevaagd.

20 Dec.  V1 in Bruchem; 6 dooden, 6 gewonden.

De V1’s het doellooze, stuurlooze wapen verwekt veel zenuwachtigheid. Meestal vliegen er 6 – 8 per dag en eenige des nachts over. Men zegt afgeschoten van de Veluwe, bedoeld voor Antwerpen en Terneuzen. Tot nu toe reeds 8 neergekomen in de Bommelerwaard, waarvan 2 die menschenlevens gekost hebben.

In Bommel komen zeer veel militairen, met rubberbooten wordt geoefend in de gracht. Ook hebben zij pontons bij zich. Men spreekt van een offensief  naar Brabant in aansluiting aan een groot Duitsch offensief bij Aken en in Elzas Lotharingen. Hiermee zou de evacuatie van de Maasstreek in verband staan.

De Duitschers zijn zeer optimistisch; bereiden zich er overigens ook op voor hier Kerstmis te vieren.

De evacuatie van de Maasstreek naar de Lopikerwaard schijnt uit te loopen op een vlucht in de Bommelerwaard.

21 Dec.  De bekendmakingen die ik gisteren in Nederhemert, Poederoijen en Ammerzoden namens de D. weermacht liet ophangen om de evacuatie aan te kondigen, werden ’s avonds door andere onderdeelen der weermacht weer afgescheurd.

Majoor v. Bose in Aalst verzet zich tegen de evacuatie. In Gameren kan Hptm. Gericke mij niet ontvangen, morgen moet ik terugkomen. Den volgende dag echter is de geheele generale staf uit Gameren vertrokken; de evacuatie gaat niet door.

 

[Inderdaad hebben de Duitschers de bedoeling gehad om uit het Land v.Altena een offensief naar Brabant in te zetten dat op 25 Dec. door spionage ontdekt en verijdeld werd Geall. artillerie, reeds uit de Langstraat vertrokken naar Eindhoven, moest in allerijl terugkomen en heeft aanvalscolonnes vernietigd. De bedoeling schijnt geweest te zijn bij Drongelen en bij Keizersveer bruggehoofden te veroveren.]

 

22.Dec.  Vergadering in Bommel over evacuatiegeld.

Duitschers trekken weg. Ook onze Oberzahlmeister en zijn Rechnungsführer en Bursche Schreiben.

Duitschers trekken naar het land van Altena, waarschijnlijk met offensieve bedoelingen. ’s Avonds komen lange stoeten wagens over de brug, die de stad weer verlaten naar Gameren. Veel vee wordt meegevoerd.

Nog steeds V1’s, maar minder dan eerst. Eén komt laag over ons huis en slaat daarna af!

Ank schrijft dat zij met Kerstmis hier wil komen. Dat had ik wel gedacht.

De stemming is gedrukt. Hoe moet de oorlog ooit aan een eind komen als de Duitschers nu weer in het offensief zijn.

Vliegtuigen ziet men niet meer, maar het is ook alle dagen mistig en regenachtig. Het is zeer zacht voor den tijd van het jaar; ik plukte  vandaag nog een flinke bos rozeknoppen.

Gisteren en vandaag geen brood omdat de molens geen wind hebben om koren te malen.

23 Dec.  Lichte vorst. De Duitschers trekken met zwaar geschut naar het land van Altena. Men zegt dat daar of bij Dubbeldam vele parachutisten geland zijn. Dan zou de beweging toch defensief zijn. Anderen beweren dat zij een offensief bij Drongelen inzetten

Weer verscheidene V1’s in de Bommelerwaard.

25 Dec.  Eerste Kerstdag. Gistermorgen –4 ½°, vandaag –5 ½°.

Tijdens Kerstnacht geen V1’s. Komen vanavond weer met de schemering en verwekken overal groote ongerustheid.

Vele menschen in Hurwenen gaan niet naar bed, maar zitten ’s avonds om de tafel te slapen, terwijl één de wacht houdt.

De nood in de groote steden wordt steeds grooter. Men zegt dat tusschen Amsterdam en denHaag in één week 65 menschen die op levensmiddelenjacht waren, van uitputting zijn gestorven. En dat voor een tarwebrood ƒ25.- betaald wordt; voor 1 pond boter ƒ75.-; een mud aardappelen ƒ200.-

Wij zijn bizonder goed af doordat wij van R. in Delwijnen iedere week 2# boter krijgen, om met Vader en Moeder te deelen.

27 Dec.  Vader’s verjaardag. Met Jan en Ad in Hurwenen gegeten. Gisteren –6½°, vandaag –7½°C.

Laatste dagen weer veel V1’s die groote beroering verwekken. D. trekken nog steeds door naar het W.

29 Dec.  Major Koben, Gameren. Opnieuw evacuatie van Nederhemert. Vanavond 12 V1’s.

Op 27 Dec. 2 V1’s in Haaften, één achter de beneden fabriek, veel dak- en glasschade, geen ongevallen.

Matige vorst. Rivier tot onder dijkvoet gevallen. Alle gevaar voor overstrooming voorbij.

30 Dec.  Nachtelijke beschieting van Zaltbommel; wij kruipen in de kelder. Voltreffers op huizen a/d singel. P.M. Winkstraat en Stationsweg, o.a. bij Baggerman, vlak tegenover ons. Bij ons 3 ruiten gesprongen.

 

1944

 

Het jaar dat ‘k nu bedichten ga

Dat liet ons wel zijn sporen na.

Maar als men ’t zoo aan ’t eind beziet

Dan was ’t toch nog zoo vrees’lijk niet.

Als men ziet wat and’ren ondervonden,

Dan sloeg het ons geen diepe wonden

Het bracht ons wel wat ongemak,

Maar wij waren nimmer zonder dak.

Wij hebben wel heel wat verloren,

Maar kleren hielden we naar behooren;

Veel weck en inmaak ging teloor

Maar wij leden er toch geen honger door

En dan, wat was het meeste waard,

Wij bleven met elkaar gespaard.

Zelfs Hans en Kate – ’t zijn geen geruchten-

Die voor de bommen moesten vluchten

Hun huisraad kwijt, hun huis vernield,

Dat is voorwaar geen kleinigheid,

Maar zij brachten er toch het leven af,

Blij dat men in Putten hun onderdak gaf.

’t Is jammer dat wij onze Ank moeten missen

En waar zij nu zit, dat kunnen wij slechts gissen

Maar overigens zijn wij toch allemaal hier-

Alleen- wij zijn d’r nog niet, zei de kraai tot de pier.

Nog is ons land van de mof niet bevrijd,

Althans, wij zijn nog steeds onze vrijheid kwijt

Wat het nieuwe jaar ons brengt, dat weten wij niet

De toekomst is voor ons nog een duister verschiet

Nog buldert rondom ons het oorlogsgeweld,

Zijn van menige landgenoot de dagen geteld

Nog zijn wij niet heelemaal zeker, eilaasie,

Dat ons nog niet wacht weer een evacuatie.

Maar ook, dat zal ons de toekomst wel leeren

Daarover te tobben, kan ’t onheil niet keeren.

Laat ‘k liever proberen getrouw te verklaren

Wat ons in ’44 is wedervaren.

 

Bij alles wat na September is geschied,

Vallen de eerste maanden geheel in het niet.

Wel waren wij ons al terdege bewust

Toen de geallieerden landden aan de Normandische kust,

Dat de oolog nu spoedig ten einde zou loopen

En ver van ons land, zoo wilden wij hopen,

Daar zouden de Duitschers de nederlaag lijden

En de anderen zouden naar Berlijn kunnen rijden

Dan kwamen de Tommies, de vlag lag al klaar

En vierden wij vroolijk feest met elkaar.

Wel sloegen de moffen in Frankrijk op de vlucht

En Belgie werd veroverd in een vloek en een zucht

Maar toen zij de Hollandsche grens zouden raken,

Toen konden de Tommies geen vorderingen meer maken.

De Duitschers die trokken al vluchtend voorbij,

Nog een dag of vier, vijf, dan waren we vrij.

Maar toen kwam vriend Panke in Bommel aan

En zei: stuur al de Bommelaars hier maar vandaan.

Men pakte zijn boeltje; te voet en per schuit,

Per fiets en per wagen, zoo trokken ze eruit.

Opa en Oma gezellig gezeten

In de brik van deGaay, om het nooit te vergeten,

Moeder te voet en Kees met de hond,

De and’ren per fiets; zoo trokken ze rond.

Wim moest een loodzware kruiwagen sjouwen

En was nog onderweg, als Grijm niet hielp dauwen.

In Hurwenen daar lieten ze’t anker al vallen

Opa en Oma, tante Truus en zij allen

Met Quaadgras en Jaan en Lugtigheid

En zuster van Krimpen;’t was eerlijk gezeid

Een heel gezelschap dat bij Ad onderdak vond

Hoewel er poliomyelitis op de voordeur stond.

En Moeder met Lous, Wim en Kees allemaal

Die vonden bij Schreuders een gastvrij onthaal

Ook Jetta en de kinderen en Kleinhout daarbij

De hond en de kat en Emmy en mij

Werd daar een onderdak gegeven;

’t Was maar voor drie dagen, als we ’t mochten beleven.

Drie dagen werden drie maanden, en meer

Maar wij beleefden avonturen, keer op keer.

Eerst was daar weer Panke, die m’in kerker wou doen zuchten

Zoodat ik weldra als een haas weer moest vluchten

Maar na een paar dagen was ’t gevaar weer voorbij

Ik keerde weer terug en iedereen was blij.

Toen kwam Jan op zijn fiets van denHaag aangereden

Die kon er ook nog bij en de Hoek was tevreden

Toen haalde Kees een streek uit: die stal een pot met Schmalz

Maar had in korten tijd de weermacht aan haar hals,

Intusschen was ik weer in ’t spinnerag gevlucht

Maar ’t zaakje werd gesust en ’t onheil van de lucht

Soms reden we met den Boon naar Bommel heen en weer

En haalden uit de huizen ons goed en nog veel meer

Dat werd in Hurne goed en degelijk verstopt

En dikwijls hebben we de moffen zoo gefopt

Zoo haalden w’uit de Ruiterstraat de heele Bleeekerschat

Dat is te zeggen voor zoover die niet reeds was gejat

En onder al die wonderlijke avonturen

Hadden wij dag op dag de mannenjacht te verduren

Tenslotte zette de weermacht het mannenjagen stop

En Vink kwam huis aan huis en schreef de namen op

Toen was Bruuntje de sigaar, of de pisang, zoo men zegt

Hij moest in Bommel graven maar ze betaalden hem niet slecht

Maar ach zijn slechte voeten hielden zoo’n reis niet uit

Toen werd hij weer ontslagen en verdiende hij geen duit

Met dat al leefden wij genoeglijk in Hurwenen

Eerst met pruimen van van Nellekom en toen die waren verdwenen

Toen gingen de Leopolds van Pieter er aan

En ook Cox Oranjes die lieten we niet staan

Wij sliepen op stroo in den oven, gezellig op een rij

En Kees als een prinses in een ledikant er bij

En om de hoek sliep Kleinhout met zijn hond

Hoewel zijn snorken ons ten laste tegenstond

Wij kregen ook weldra een heleboel buren

Eerst de Schreudersfamilie die ’t in huis niet kon verduren

En toen nog veertig évacuees uit Kerkdriel

Met een kindische ouwe man, een ongelukkige ziel

Dan floten, terwijl wij zoo veilig daar lagen

De granaten over ons heen en wij hoorden de slagen

Van treffers op Rossum of op Kerkdriel

En trilde de oven als een dichtbij viel

Vaak moesten wij ’s nachts overhaast naar de plee

Maar alleen Wim en ik, want moeder mocht niet mee.

Maar eindelijk kwam de kans om naar Bommel terug te keren

En Emmy, Kees en ik gingen ons in de Ruiterstraat installeren.

Maar na een week begonnen wij naar huis te verlangen

En werden door tante Truus, Quaad en Jaantje vervangen

’t Huis aan de Stationsweg was een vreeselijke bende

Maar wij maakten ’t gezellig, zoals Keesje dat kende

Overdag was de keuken ons eenig verblijf

Maar het rook er vaak lekker, dat is buiten kijf

’s Nachts lagen wij soms wel een beetje te beven

Als wij de V1’s door de lucht hoorden zweven

Maar eens op een nacht, ’t was al bijna oudjaar

Toen werd het ons boven toch wel al te bar

De granaten die kwamen vlak bij ons terecht

En wij naar de kelder; daar lagen we niet slecht

Intusschen, dat bleek ons de volgende dag,

Was ’t Zonneke getroffen met een vreeslijke slag.

In dien tijd namen Opa en Oma en Krimpie

Hun intrek bij Moeder  en Lous en bij Wimpie

De Hogenhouck trok naar Bommel, wat de vrouwen niet speet

Omdat men zoo weinig aan het huis houden deed

Zoo zijn wij dan met het nieuwe jaar

Voor het eerst weer eens allemaal bij elkaar

Alleen missen we onze Ankie, maar

Al is z’er niet bij toch denken wij aan haar.

—————-

Gedicht van Willem van Lookeren Campagne 1892-1977

 

 

1945

1 Jan.     Gisteren Gameren uit de lucht gebombardeerd; huis dat….10 dagen geleden … door generaal verlaten was totaal vernield.

Met Kees en Emmy in Hurwenen gegeten. Veel luchtactiviteit; bomaanval op Bommelsche brug, welke gemist, doch veel schade i/d stad, o.a. bij Oltmans, door bommen uit neergeschoten vliegtuig.

Sinds 30 Dec. slapen we in de kelder, waarvan de zoldering versterkt door biels op de eetkamervloer.

2 Jan.     V1 in de uiterwaard te Hurwenen. Bevolking wordt langzamerhand als door paniek bevangen. Heel Ouderzorg ’s nachts naar den oven, mitsgaders Jan Schreuders. Thans +/- 60 personen. Bezoek bij Flag te Bruchem om nota te nemen van gevorderde materialen in Haaften. Zeer onwelwillende ontvangst; zelfde man die Wim in Haaften zocht. Zal de zaak van de gevonden radio’s in handen van de veldpolitie geven. Morgen er weer heen om Bescheinigung terug te halen, als zij het geld niet betalen.

5 Jan.     Jan Boll in Bommel teruggekeerd.

De laatste tijd vaak 30 à 40 V1’s per nacht; vele storten neer, achter zonder ongelukken te veroorzaken. In de oven te Hurwenen slapen nu 90 à 100 menschen.

Op weg naar Nederhemert in Kerkwijk verrast door bombardement.; 6 of 8 dooden; in Delwijnen geschuild. De bevolking wordt steeds minder enthousiast over de oorlogsvoering der geallieerden.

Ik hoor nog de stem van Chamberlain door de radio: War is so terrible”.

B. Vrouw is omgekomen hij het bombardement v. Kerkwijk.

6 Jan.     Bommel beschoten, dooden in Bruchem en  Gameren.

7 Jan.     Alle Duitschers trekken uit Bommel weg, ook uit de dorpen. Men zegt dat zij in Brabant bij een poging om bij Drongelen de Bergsche Maas over te steken, afgeslagen zijn.

Gisteren zou de évacuatie van Nederhemert gelast zijn en van de évacués uit Aalst, maar de Kdt. die het bevel gegeven had, moet vannacht zelf vertrokken zijn. De bevolking heeft niet gereageerd.

Aanplakbiljetten liggen op het stadhuis gereed waarbij alle mannen van 16 of 17 tot 50 jaar meegedeeld wordt dat zij zich gereed moeten houden voor de arbeidsinzet, wanneer de oproeping daarvoor verschijnt. Dit veroorzaakt begrijpelijke onrust.

Zoolang de bezetting duurt voelen wij ons voortdurend bedreigd

1º voor beschieting; 2° voor luchtbombardement, wanneer er batterijen in de buurt opgesteld zijn; 3° door V1; 4° arbeidsinzet (Wim) 5° door vervolging wegens de radios die in Haaften, gevonden zijn; 6° door het grijpen van gijzelaars.

Dit alles geeft een voortdurend gevoel van onrust en onzekerheid

Iedere weg rondom de stad kan ieder oogenblik onder vuur genomen worden; iedere bel kan arrestatie betekenen.

Eergisteren groeven de Duitschers die Deckungslöcher in de tuin maakten een ijzeren kistje op, waarvan zij vermoedden dat het wapens zou bevatten, in welk geval ik onmiddellijk gefusilleerd zou worden. God zij dank bevatte het alleen zilver.

Onder de Duitschers schijnt een zenuwachtige stemming te heerschen; natuurlijk duiken nu weer geruchten op over een opmarsch van de geallieerden, die ik echter in deze streek niet verwacht.

8 Jan.     Voortgezette terugtocht van de D. uit land v. Altena over de Waal. Gameren, Brakel en ZB nagenoeg ontruimd.

Hedenavond bericht dat 6000 menschen ten Z. van de Waal moeten evacueren via Schalkwijk naar Friesland.

Oncontroleerbare en waarschijnlijk valsche geruchten over opmarsch van de geall. over Bergsche Maas.

Sneeuw

9 Jan.     Van evacuatie is bij milit. autoriteiten niets bekend.

Flag betaalt mij ruim ƒ2000.- uit.

’s Avonds om 10 u. nog bezoek van Oberlt. Stoessel met bericht dat Ammerzoden, Hedel, Driel, Rossum en Hurwenen geëvacueerd moeten worden.

10 Jan.   Met ’t Hart en JBoll bij Oberlt. Stoessel. Evacuatie van Hurwenen is nog twijfelachtig; andere moet onverbiddelijk doorgevoerd worden. Groote ellende voor de betrokkenen; verwacht daarvan zeker moeilijkheden; misschien ook voor den sub CAB?

Reden voor de evacuatie is spionage en overzette naar bevrijd gebied.

 

Map     1. Bedrijfsgroep – diversen (genummerd)

2          ,,          notulen RvB.   N.

,,          verslagen BG.   V

,,          financieele overzichte   F.

,,          Uittreksel notulen Hoofdgroep   H.

Reglementen

3. ┌BSB commissie   (genummerd)

└vakgroep

4. Ondervakgroep – diversen (gen.)

map secretaris

5. Ondervakgroep ,    Notulen dag bes F.   N.DB.

circulaires   C.

finantien   F.

notulen RvB.   N RvB

,,    verg. secr. N. vs.

reglementen.

6. Ondervakgroep    – Statistiek

Lijsten, enz.

7.         ,,                      Steunregeling (gen.)

8.         ,,                      I. Calcul. schema

2. Prijzen, soorten

9.         ,,                      Oud

(onderl.steunreg.)

10. Uitgaande brieven (gen.)

 

 

De groote Evacuatie

Maandag 8/1 18 u. bericht door ’t Hart van deGaay Fortman dat 6000 menschen moeten evacuerer van bezuiden de Waal over Schalkwijk naar Friesland. Wie?

________

Dinsdag 9/1 Koopmans weet nergens van. Bij Ortskdt divisiestaf Gameren opgebeld; is vertrokken.

Bruchem, obent Fuchs geen gehoor. Bij bezoek deelt oblt Stoessel mee niets van bekend.

22 u. Bezoek aan Stoessel en ’t Hart: Evacuatie van gem. Ammerzoden, Hedel, Maasdriel, Rossum, Hurwenen

_________

Woensdag 10/1 Onderhoud Ob. Fuchs aangevraagd met ’t Hart en Boll, die benoemd blijkt te zijn tot burgemeester in alle burgem. looze gemeenten.

15 u. bij Oblt Stoessel.

250 per dag te beginnen Vrijdag a.s.

Voorstel Schalkwijk évacueren, daar onze évacués in, aan CAB Utrecht

___________Biljetten  ophangen

Donderdag 11/1 Bezoek te evacueren gemeentes (Wellseind)

,, bij Stoessel

20 u. Bericht CAB Utrecht ervan tot her évacuatie – Schalkwijk en 250 p. dag

afgewezen . Boll

Namiddag bezoek 2 BAB controleurs (v. Halm en Grandia)

Vrijdag 12/1 tot 10.45 op  BAB controleurs gewacht.

Toen naar Willseind. Daar Boll en Koopmans gevonden. Door Stoessel ter besch. gesteld

Feldgendarm uit niet verschenen. Door Boll in Gameren en Brakel besteld wagens

evenmin. Onverrichten zaken terug.

 

 

Wellseind    350 inw.             200ev ac.=       550

Wordragen  150                     1100                1250

Ammazoden(klooster)                                                250

_______

2050

Velddich     600                     2400                3000

Rest. Kerkdriel                                              1500

Rossum                                                          1000?

Hurwenen    500                    1000                1500

Kerkwijk    1260                    1800                3060

(incl. Bruchem en Delwijnen                         _____

12100

 

 

vervolg 12/1 Bespreking met Boll en Stoessel op gemeentehuis.

D. weermacht werkt niet mee

1º plaatsch.adm. beweeren évacuatie is geen

Duitsche bevel

2º Geen Feldgendarmerie

3º D.W.neemt wagens vooronze neus weg

Stoessel heeft nieuwe orders: ook gem. Kerkwijk en Hurwenen. (wordt in totaal ca. 15000 man)

alle Zivilists er uit. Treinen te Schalkwijk op 13, 15, 17, 18, 19, 21/1 16 u. uit Schalkwijk

vóór 20/1 voltooid.

Morgen opnieuw beginnen in Wellseind, daarbij Ammerzoden en Wordragen: (1000 personen)

 

 

13/1 Zaterdag naar Gameren voor wagens. Geen nieuws.

(Paarden kunnen niet buiten komen of worden gevorderd.)

Ontvangst lokalen bezocht.

2 u. évacués tegemoet: totaal 8 pers!

Met Stoessel besproken, morgen 1200 uitzetting  uit Kerkdriel. ca. 800 door-

zenden naar Geldermalsen.

Wellseind is ontruimd. In Wordragen geen wagens geen D. militairen (totaal 4 wagens uit

Zuilichem gekomen) Hier onverrichter zaken teruggekomen. Bevolking Wellseind was grootendeeld al vertrokken, restant verdween in B’waard.

14/1 Zondag Bezoek v. Hauptm. Wengeroder, die met Boll naar Driel geweest. Evacuatie uitgesteld totdat wegen ijsvrij zijn.

15/1 Maandag Naar Hurwenen. Sinds 8 dagen familie niet gezien. Menschen vatten weer op afstel, m.i. ongegrond.

16/1 Dinsdag Gisteravond evacuatie opnieuw bevolen, vóór 20/1 voltooid.

Bezoek aan Dr. Koester, Vertr.des Beauftr.der Reichskomm. in Geldermalsen. Toestand zeer ernstig; wanneer treinen op 17, 18 enz. Jan. niet met 1000 menschen gevuld zijn in Schalkwijk zal weermacht zaak in handen nemen.

Boll opgezocht in Kerkdriel. Bevolking weigert te evacueren. Zullen om 2 uur door Koopmans met D. militairen uit hun huizen gezet worden.

1000 in Bommel verwacht; er komt niemand

300 opgegeven.

17/1 Woensdag (prachtig weer) Koopmans zal opnieuw met D. hulp Horzik, Veersteeg in Kerkdriel evacueren. Komt om 12 uur onverrichter zake terug. Duitschers werken

weer tegen, door evacuatie aan Nederlanders toe te schrijven. Er komen weer geen évacués uit Driel, wel eenige honderden uit Neer Andel, die grootendeels doorgezonden worden naar Geldermalsen

300 opgegeven.

18/1 Donderdag Om 7 uur achtergebleven évacués uit Veen en Neerandel doorgezonden. Gisteravond bespreking met Obst. Stoessel, daarna met Hauptm. Wengeroder op het stadhuis. Weermacht evacueert vandaag Bruchem, Velddriel en misschien Rossum.

Storm, na den middag regen.

Tegen afspraak beginnen al om 10 u. évacués aan te komen. Stroom zwelt aan uit Bruchem en voornamelijk Driel. Tegen 1 uur toen eerste évacués verwacht, hoopelooze warboel.

450 geteld over de brug, na 1 uur.

200 blijven in Bommel achter.

800 aan Boll opgeheven; 1200 doorgegeven.

19/1 Vrijdag. Storm, regen, hagel, sneeuw.

Vroeg bij Stoessel, aangedrongen zieken voorlopig achterhouden; eigenaren van paard en wagens evacueren na de zieken en ouden.

Weinig arriveren uit Z.; matige stroom uit O. tot 1 uur.

Evacuatie van Velddriel. 975 over de brug geteld,

1600 opgegeven.

20/1 Zaterdag. Evacuatie van Hurwenen. Sneeuw,-4º.

Wegen glad, ophelderingen met sneeuwbuien.

Evac. Hurwenen uitgesteld tot 4 uur, wegens heldere lucht.

Evacués van Aalst en Zuilischeren moeten Maandag voor 18 uur vertrokken zijn. Naar Geldermalsen ov. Kaester. Onderzoek ter plaatse laten instellen (Schenke, Zondag). Ad en Dol + fam. Brischel,+ fam. v. Randwijck bij ons; later naar Rtstraat. Telling mislukt 120 in 2 uur; opgegeven 900 over de brug. 200 in Bommel gebleven.

 

22/1 Maandag.

’s Avonds Jobstijding dat alle évacués uit ZB, Gameren, enz. voor 1 Febr. over de Lek moeten zijn, anders worden deze binnen 2 uur uit hun huizen gezet en kwartiergever gaat mee. Bovendien kans dat den geheele plaats geevac. wordt . 8 uur vergadering op het stadhuis

Voorzie opnieuw mislukking aangezien Ned. politie de menschen niet uitzet.

Russen zouden 180 Km voor Berlijn zijn.

23/1 Dinsdag Vergadering Boll, Kabo, Pos, ’t Hart. Regeling

evacuatie. R

 

12/1 Wellseind geen resultaat daar Feldgend.

niet verschenen; wagens evermin

13/1 Armerzode en Wordragen

15, 16, 17, 18 Velddriel 14  Kerkdriel

19 Ressen

20 Hurwenen

____

13/1 Wellseind opnieuw; was reeds grootendeels vertrokken, slechts 10 pers. komen in ZB aan.

14/1 Kerkdriel zal ontruimd worden.

Hauptm. Wengeroder constateert dat evacuatie wegens onbegaanbare wegen uitgesteld moet worden.

15/1 Evac. opnieuw bevolen vóór 20 Jan.

16/1 Poging Kerkdriel te evàc. mislukt.

17/1 Heteelfue mislukt opnieuw door tegenwerking D.W.

18/1 Bruchem en Kerkdriel en half Vecanic intrusend door D.W.

19/1 Veeddisch en Rossum, Kerkwijk, Delwijk ,,

20/1 Hurwenen                          ,,              ,,        ,,

22/1 Bericht dat alle évac. uit niet geëvac. plaatsen voor 1 Febr.vertrokken moeten zijn.

 

 

24/1 Woensdag. Voorbereiding evacuatie Ad en Dolly vertrekken naar Heelsum.

25/1 Donderdag Vergadering in Geldermalsen, Dr. Kaesters. Toestand zeer ernstig; wanneer évacués niet volledig verwijderd worden, staat geheele évacuatie van de dorp te wachten, vooral voor ZB.

Boll geeft 800 bewijzen van vrijstelling uit

26/1 Vrijdag Evacuatie van de évacués uit Bommel. Er worden 800 verwacht, 150 passeren de brug.

’s Avonds komen 150 evac. uit Aalst aan.

Strenge vorst; sneeuw uit zw.

27/1 Zaterdag Evacués uit Brakel en Poederzooyen, totaal ca. 150. De meesten gaan in Brakel en Zuilichem over de Waal m/h veer ca. 750 met schepen ca. 400; clandestien ca. 350.

Vanmiddag bezoek van Dr. Kaester.

Wanneer op 1 Febr. niet 6000 evac. in Culemborg aangekomen, wordt geheele B’waard ontruimd.

Lijkt mij totaal onmogelijk; Koopmans; garandeert de 6000.

Alle évac. uit Bommel moeten vertrekken; ook Hogenhoek, Quadgras, Jantje … en tante Truus?

Zie de toekomst zeer somber in. Er is nog een pak sneeuw bij gevallen. N. wind, sneeuw; -8º C.

Volgens ’t Hart staat bateljon gereed voor ontruiming B’ waard.

28/1 Zondag. Evac. der evac. uit Zuilichem en Nieuw zal totale mislukking; 60 uit Z. niemand uit N.

Bereiden ons voor op totale evac. van ZB.

Russen op 160 Km van Berlijn. Zal er nog een wonder tuschen beide komen?

Gisteren geteld 275 over de brug, waarvan 130 uit ZB, rest uit Aalst. Vermoedelijk 750 over het Brakelsche veer, 400 vertrokken met schepen, 350 door clanderties overvaren; 60 m/h schip uit ZB.

29 Jan.   Evac. van évac. uit Gameren, 1250 over de brug + 300 ’s nachts

De Russen bereiken Frankfort a/d M, trekken om Breslau en Pozen.

Dantzig zou gevallen zijn, hoofdmacht 150 KM van Berlijn, dat geëvacueerd wordt.

Regering verplaatst naar München.

Geruchten zeggen dat Duitschers Noorwegen, Denemarken en de helft van Nederland willen ontruimen.

Tante Truus en Quadgras, gereed om morgen te vertrekken, behoeven niet te évacueren. Ad is naar Herwijnen, Jan wacht nog op beslissing.

30 Jan.   Sneeuw; -6°. Matige stroom uit Gameren ruim 500 over de brug; vele achtergebleven wegens zeer slechte weer; sneeuw tusschen Geldermalsen en Culemborg

½ m. hoog.

’s Nachts vele V1’s; 1 valt op Zuilichem, jl. Zondag 3 op Opijnen.

1 Febr.   Vader en Moeder krijgen aanzegging om hun huis te verlaten; 3 kamers moeten in ½ uur tijd ter beschikking staan. Misschien mogen zij nog in de keuken en biljartkamer blijven wonen.

Jan heeft voorloopig toesteming gekregen om in Bommel te blijven. Misschien kunnen Vader en Moeder bij ons komen en wordt de Funkstelle uit ons huis verwijderd.

Er zijn nu in totaal 4250 menschen over de brug; 900 over het veer in Brakel, 550 met schepen vertrokken; 400 clandestien overgevaren; totaal 6100 vertrokken. Uit de Tielerwaard nog een paar duizend man naar Schalkwijk gezonden.

Hopelijk zal de D.W. met dit offer tevreden zijn.

2 Febr.   Sinds 2 dagen sterke dooi; alle sneeuw en ijs zijn van de wegen verdwenen. De zieken uit Driel worden naar ZB gebracht; over een paar dagen zijn hier 400 zieken en invaliden De opstopping in Schalkwijk en Houten moet heel erg zijn; er is voor de menschen geen eten.

Plan gemaakt om op 6 Febr. naar ’s Gravezande te gaan.

Troepen trekken naar het Zuiden. De Russen moeten op 70 KM van Berlijn zijn.

4 Febr.   Bezoek van Mr. Bouwman (C.A.B. Zholland) en deGaay Fortman (CAB Utrecht). Er zijn 4 treinen uit Driebergen en 7 uit Houten vertrokken. Naar Friesland en Groningen zijn bovendien 150.000 évacués uit Limburg vertrokken en thans nog de ondervoede kinderen uit Holland en Utrecht. Een enquete heeft uitgewezen dat in Utrecht ⅓ van alle kinderen aardappelschillen eten, in denHaag 500 gr. brood per week en beetwortelpulp. Dagelijks sterven in denHaag 40 menschen aan ondervoeding. Voor 1hl. tarwe wordt ƒ5000.- betaald, voor 1 hl.aardappelen ƒ400.-

Reis naar ’s Gravezande schijnt nutteloos te zijn.

6 Febr.   Naar Gorcum, Hellouw en Haaften.

8    ,,      De geallieerden beginnen aan offensief Z.O. van Nijmegen.

De Russen staan aan de Oder.

11   ,,     Toenemend artillerievuur op de B’waard, granaat op Tivoli.

12   ,,     De Funkstelle vertrekt uit ons huis.

13   ,,     Een nieuwe Funkstelle doet zijn intrede; 5 Duitschers ingekwartierd; zij bewonen huiskamer, speelkamer en Kees’ kamer.

Op mijn werkkamer kunnen wij soms een duveltje stoken, waar wij stroop op maken uit suikerbieten. Een heerlijke aanwinst is ook raapolie, door Wim & Lous uit koolzaad geperst.

13   ,,     Cleve schijnt gevallen te zijn, de geall. rukken op naar Emmerich.

14   ,,     Beschieting van ZB. met granaten en shrapnells. Huis van Pannekoek a/d Stationsweg, Wagenmans i/d Boschstraat en het Weeshuis door voltreffers geraakt. Bij ons eenige gaten door het dak, eenige ruiten kapot. Een man werd o/d Stat. weg gedood.

15/2       Men zegt dat de Russen ten Z. van Berlijn zijn. Hier trekken veel troepen weg; gisteren vertrok de Hauptverbandplatz.

16/2       Gisteravond en vannacht hevige beschieting van Bommel met 17.7 granaten uit de richting Heusden. Vele voltreffers in de stad (Nieuwstraat 2, Omhoeken 2, Oliestraat 2 of 3, Karstraat, Normenstraat 2; totaal 31 granaten tusschen 10 u.’s av. en 8 uur vanmorgen.

Ook overdag weer beschieting.

Patienten in het Nut worden in de kelder gebracht. Er zijn nu in Bommel 80 typhuspatienten in school II; 130 zieken en oude v. dagen in school I; 120 idem in het Nut; 20 in het noodziekenhuis i/d Raad v. Arbeid, 40 patienten in het Gasthuis; 35 oudjes i/h Weeshuis (Diaconiestichting van ’s Gravenzande.)

17/2       Beschieting duurt voort. Tot nu toe reeds 10 doodelijke ongevallen. De Boschstraat is één ruine.

Hier scherven door de keuken, bijkeuken, eetkamer en slaapkamer. Vannacht ± 40 granaten Wij slapen in de kelder.

Heden 35 granaten en 15 V1’s

18/2       Vannacht wat minder granaten dan gisteren; geen schade aan huis. Ufz.Gottschalk met Tankstelle vertrokken. De Fallschirmjäger vertrekken en worden vervangen door WH.

Heden ochtend ca. 10 u. houdt de beschieting even onverklaarbaar op als zij woensdag j.l. begonnen is.

In de loop van den dag wagen de menschen zich weer op straat; de stad heeft veel geleden, vooral Boschstraat, Nieuwstraat en Stat. weg.

23/2       ’s Avonds een 10-tal granaten op de buitenwijken, zonder schade, onze schuur in den tuin getroffen.

24/2       De Funkstelle trekt weg.

 

 

25/2       Vannacht zeer veel V1’s. 3 maal trilde ons huis van de ontploffingen.

Er zijn nagenoeg geen Duitschers meer in de stad. Misschien zijn zij weggetrokken vanwege de typhus, die epidemisch is geworden. Laatste dagen 4,4 — 6 nieuwe gevallen. Inenting van de geheele burgerij wordt verplicht gesteld. Sterfte ongeveer 10%.

28/2       Vannacht is het huis van v. Hattum op de Stat.weg afgebrand.

2/3         De kolen raken op; wij moeten nu hout gaan stoken en de turf die we nog over hebben en die de Tankstelle, met de generatorblokjes, heeft achtergelaten.

Wat zou er van ons land terecht komen als er tegen den volgende winter geen kolen aangevoerd werden? Nu reeds is er geen boom, geen hek of heining meer veilig; in de steden worden onbewoonde huizen totaal uitgebroken, in denHaag en Rotterdam stookt de bevolking het asfalt van de straat op.

De hongersnood in de groote steden is ontzettend; suikerbieten is het voornaamste voedsel. Door het eten van afval en de algemeene vervuiling in de steden is in Amsterdam typhus en, naar men zegt ook pest uitgebroken.

Vandaag eindelijk een bericht uit Rotterdam na onze voedselzendingen.

Hardnekkige geruchten beweren dat Japan vredesvoorstellen gedaan heeft en dat de geallieerden op 5 KM. van Keulen staan. Mij lijkt vooral het eerste niet waarschijnlijk.

7/3         Er gaan hardnekkige geruchten dat Roermond, Keulen, Bonn en Düsseldorf den geallieerden in handen gevallen zouden zijn en dat zij tenminste 2 bruggen over den Rijn in bezit zouden hebben.

Als dat waar is zou er toch eindelijk een einde van den oorlog in het zicht komen.

De Duitschers zijn bezig alle telegraafpalen tusschen Bommel en Gameren af te zagen, zooals zij dat reeds deden langs den weg van Bommel naar Rossum.

Om Hurwenen liggen uitgestrekte mijnenvelden.

8/3         Het schijnt dat denHaag zwaar te lijden heeft onder bombardementen; de binnenstad is met fosforbommen gebombardeerd, waarbij 1200 dooden en 60.000 dakloozen.

Ook Tiel is door fosforgranaten grootendeels verbrand; als het waar is.

9/3         In Hurwenen van Oberzahlmeister Loeffeur de drie in beslag genomen drijfriemen teruggekregen. Aan de hoofddrijfsriem v/d stoommachine mankeert 9.50 m; van de dynamo 2 m, van de Panoven 2.40 m.

In Bommel en ook verder in de B’waard is veel grüne Polizei aangekomen, naar het schijnt om de Wehrmacht te vervangen.

10/3       De geallieerden hebben de Rijn bereikt, volgens die weermachtsberichten.

12/3       Men zegt dat de geall. bij Koblenz over den Rijn zijn, zij houden de linkeroever bezet van Emmerich tot Coblenz. Ook bij Remagen zijn zij over den Rijn.

De algemeene verwachting is dat de oorlog niet lang meer duren zal, hoogstens 4 à 6 weken.

In Bommel is nog voor ca. 5 weken meel, zonder kans op aanvulling.

Hoe zal de liquidatie van de D. bezetting i/d B’waard geschieden? Wij verlangen naar het einde, maar wat zal dat nog met zich meebrengen? Zullen de geall. nog trachten de Bommelsche brug ongeschonden in handen te krijgen? Met parachutisten? Dan kunnen hier nog gevechten geleverd worden, hoewel de D. bezetting i/d B’waard uiterst zwak is.

In angstige spanning zien wij de verlossing tegemoet.

17/3       De Teisterbander meldt dat de geall. bij Remagen een bruggehoofd over den Rijn gevormd hebben en een Rijnbrug in handen hebben. Verder weinig verandering; belangrijke plaatsen zijn in het Oosten niet veroverd.

In Amsterdam werden 75 menschen, waaronder 6 meisjes in het openbaar gefusilleerd als represaillen op de moordaanslag op Rauter. Ook in andere groote steden zijn dergelijke executies voorgevallen.

In Amsterdam kost een hl. tarwe ƒ2000.- een hl. erwten ƒ1500.- een fiets ƒ2000.-

21/3       Begin van de lente.

Geruchten beweren dat om denBosch 14 divisies zijn samengetrokken; er is wel toenemende luchtactiviteit, maar het is er ook prachtig weer voor.

Bingen schijnt gevallen te zijn.

Verhoeks deelt mij mee dat er nog hoogstens voor 4 weken brood verstrekt kan worden als het meel nog met andere producten aangevuld kan worden. Het rantsoen brood zal van 800 op 500 gr. p. week gebracht worden.

Als de oorlog niet spoedig eindigt zal ook hier honger geleden worden. 90% van de aardappels die uit het sperrgebiet aangevoerd worden, gaan naar de weermacht.

24/3       De spanning neemt toe. Geruchten over totale evacuatie van Hurwenen en Rossum worden weer tegengesproken. Zoo ook over ontruiming van de Stationsweg. Verkeersbrug en viaducten worden zwaar geladen.

Bij Wezel hebben de geall. een nieuwe overgang over den Rijn geforceerd, die, naar men zegt, ook voor ons land van groote betekenis is.

25/3       Alle Duitschers zijn vannacht uit Gameren vertrokken.

Zoo men zegt, met bestemming Duitschland.

Aanvulling van bericht van gisteren: Geall. bruggehoofd bij Remegen breidt zich uit; zoekt contact het nieuwe bruggehoofd bij Wezel.

Generaal von Rundstedt ontslagen, omdat hij vredesonderhandelingen aangeknoopt zou hebben met Eisenhower; hij zou verklaard hebben dat na de verloren slag in de Ardennen, de oorlog voor D. verloren was. Vervangen door gen veldmsch Kesselring

27/3       De geall. rukken verder op: IJsselbrug, Bocholt, Darmstadt gevallen, Frankfort omheen getrokken.

Boll verwacht spoedige overwinning van de Duitschers, uiterlijk over 8 à 10 dagen.

Kesselring aanvaardt het opperbevel i/h Westen niet.

Om Bommel worden nog gevechtsopstellingen gemaakt.

28/3       Würzburg zou gevallen zijn.

Neurenberg is gevallen! Het schijnt dat de D. daar weinig weerstand biedt. – De oorlog spoedt ten einde!

Vandaag kreeg ik van Schreuders een soldaten-kuche, wat ons zeer welkom was, daar het broodrantsoen verlaagd is tot 600 gr. in Zb. en 500 gr. in de dorpen p. m. p. week.

1/4         Kassel is veroverd; het Ruhrgebied geheel omsingeld.

Geall. legers geven nu geen bizonderheden meer.

Alarmeringssysteem in het leven geroepen voor het geval dat toren en brug zouden worden opgeblazen. Toren zal alleen gaan, als D. van hier terugtrekken om achter de Waal weerstand te bieden.

Het einde v/d oorlog mag m.i. toch wel in April verwacht worden.

3/4         De Grüne Polizei uit Bommel vertrokken en vervangen door Ned. S.S.

Men zegt dat Terborg en Enschedé veroverd zijn en in Hengelo wordt gevochten. De Duitschers schijnen in massa ons land te verlaten. De laatste 3 dagen geen V1’s meer.

5/4         Vele plaatsen in Twente en de Achterhoek veroverd, geall. rukken op naar Embden en naar Neurenberg.

De Duitschers hier schijnen niet meer te vertrekken; kunnen waarschijnlijk ook niet meer terug en wachten hier hun lot af.

6/4         Arnhem schijnt bevrijd te zijn; weerstand bij Zutfen.

8/4         Laatste dagen geen oorlogsnieuws; het schijnt dat de tegenstand bij Zutfen nog niet overwonnen is.

De V1’s schijnen tot het verleden te behooren, wat voor de nachtrust reeds een belangrijke verbetering is. Alleen schijnt er nu weer geschut naar Bommel te komen, wat weer zijn onaangenaamheden mee kan brengen.

9/4         Hannover, Bremen en Weenen zijn gevallen; grootste Jap.vliegtuigenmoederschip gezonken; goudschat van 100.000 kg door geall. gevonden in een mijn in Thüringen? Geall. parachutisten geland in Groningen en/of Drente. Strijd tusschen Meppel en Hoogeveen, Zutfen nu in geall. handen.

10/4       Hevige beschieting van Hurwenen en Rossum (2 dooden, 6 gewonden)

Gameren en Bommel achter KBS en kruispunt.

13/4       Pres. Roosenvelt  aan hartverlamming overleden.

De geall. bereiken Maagdenburg.

14/4       De geall. zijn benoorden Maagdenburg over de Elbe getrokken; bij Zutfen over de IJsel, vanwaar opgerukt wordt naar Apeldoorn en Arnhem.

De Duitschers bieden in ons land nog overal weerstand.

16/4       De D. zijn uit Hurwenen vertrokken.

Zwolle, Groningen, Apeldoorn en Arnhem veroverd.

Bij Utrecht zijn inundaties gesteld. Von Papen i/h Ruhrgebiet gevangen genomen; Seyss Inquart in Apeldoorn?

17/4       De Duitschers in Driel, Rossum en Hurwenen staan ingepakt klaar om te vertrekken. De heiningen en waarschuwingsbordjes om de mijnenvelden zijn verwijderd.

Men zegt dat Kriegsmarine vannacht vertrekt en de brug opgeblazen zal worden.

Ede is gevallen.

18/4       De stad komt onder hoogspanning. De Sperrgebieden worden vrijgegeven. Vanmorgen deelt de Ortskdt. mij mee dat de brug morgen opgeblazen wordt en de toren hoogstwaarschijnlijk in 2 of 3 dagen. Tenzij de Tommie eerder aanvalt, dan worden zij beide direct opgeblazen. De omgeving van de kerktoren wordt ontruimd, allerwegen worden in de stad de glasruiten uitgenomen, wat met het schitterende zomerweer geen bezwaar is.

De appelboomen staan vandaag al overal in vollen bloei.

Ortskdt en Kriegsmarine zijn nog niet vertrokken, maar hun vertrek wordt elk oogenblik verwacht. Het schijnt dat de Bommelerwaard prijsgegeven is of wordt, maar dat de Tommy dat nog niet bemerkt (heeft). Toch kunnen wij hen elk oogenblik hier verwachten; de groote vraag is, zullen het Canadezen of Polen zijn en zal de Duitscher achter de Waal nog weerstand bieden en de stad beschieten?

19/4       Putten en Voorthuizen bevrijd, Hans en Kate loopen met oranje. Heden avond vergadering met Boll, Hondius en 15 notabelen over de toren. Als de notabelen garanderen dat zij alles zullen doen wat menschelijkerwijze mogelijk is om te verhoeden dat de Bommelsche toren door de geall. als uitkijkpost gebruikt wordt, zal een zekere Oberst trachten van generaal Markowitz gedaan te krijgen dat de toren gespaard wordt. De notabelen zullen een eerewacht betrekken voor den toren, zoodra de Duitschers de stad verlaten hebben, wat spoedig het geval zal zijn.

Heden nacht weer vele honderden terugkerende évacués.

20/4       Wageningen in geall. handen.

Duitsch gezag over Bommel en de brug verslapt geleidelijk.

 

 

 

 

 

 

 

21/4       Geen oorlogsnieuws. De Duitschers hebben inundaties gesteld voor de Holl. waterlinie en de stelling van Amsterdam; de geall. bezetten Bussum, maar schijnen niet verder te kunnen.

22/4       De groote aanval van 100 divisies op Berlijn schijnt begonnen te zijn; Leipzig is gevallen.

De toestand in steden als Amsterdam moet hopeloos worden nu alle aanvoer afgesneden is. De Duitschers schijnen alleen nog de vesting Holland te willen verdedigen, echter zonder kans op aanvoer uit Duitschland. Aangezien wij buiten de vesting Holland en vóór de inundaties liggen, ligt het voor de hand dat de Bommelerwaard ontruimd zal worden.

Overigens wijst niets er op dat dit reeds zeer binnenkort zal gebeuren. Gisteren liet men de toren in Zuilichem, met vele huizen daar omheen, springen.

Er wordt verteld dat het Berlijnsche front, waar 1,5 millioen soldaten staan, ingestort is en de Russ. tanks de stad binnen stroomen.

23/4       Omstreeks 10 uur doet hier het gerucht de ronde dat de Geall. in Kerkdriel zijn, wat later bevestigd wordt.

Om 3 uur laat men 2 bokken en een rijnaak in de haven zinken.

Om 5 uur komen 7 krijgsgevangen Tommies binnen; daarna gebeurt er niets meer.

24/4       Men zegt dat de Tommies uit Kerkdriel weer vertrokken zijn; ook dat zij zich handhaven in Hedel. Overigens een rustige nacht geweest en ook overdag, behalve eenig art. vuur vanuit Waardenburg en anderzijds waarschijnlijk op Bruchem.

Mededeeling dat de N.-Waaldijk van Waardenburg tot Gorcum moet évacueren, desgewenscht naar de B’waard; boeren mogen blijven. Oorzaak is waarschijnlijk de Linge inundatie

Btl.    Intusschen hebben bij Donau de Russen, Amerikanen elkaar bereikt.

25/4       De Tommies schijnen door een tegenaanval vanmorgen in de vroegte weer grootendeels uit de B’waard verdreven te zijn.

Geschutvuur op Bruchem en Kerkwijk en vanuit Waardenburg.

27/4       Na hevig artievuur in de vóórnacht een onbegrijpelijk stille dag.

28/4       Vandaag weer volkomen stilte; de geäll. hebben de B’waard weer verlaten. Bij Hedel is tamelijk heftig gevochten. Aan D. zijde 50 – 200 dooden. Hier streed het Nederl. Korps; in Kerkdriel de Royal Navy.

Waarschijnlijk heeft de heele actie in de B’waard berust op het misverstand dat van geall. zijde aangenomen werd dat de B’waard reeds ontruimd was.

Intusschen zijn de kerktorens van Hurwenen, Rossum, Driel, Gameren, Nieuwaal, Zuilichem en Brakel vernield, alsook de windmolens in Gameren en Brakel.

Btl.    Naar verluidt is Berlijn grootendeels veroverd, Goering is afgetreden „wegens ziekte” , München is veroverd.

In Nederland is haast geen voortgang; de nood in de groote steden moet verschrikkelijk zijn.

Gelukkig kregen wij vandaag nog een brief van Ank, melden dat zij het goed had in Amsterdam, op 2 april.

Vanavond verluidt dat de Duitschers de onvoorwaardelijke overgave hebben aangeboden aan de Engelschen en Amerikanen, wat geweigerd zou zijn.

Goebbels zou zichzelf doodgeschoten hebben; Gen. v. Dittman, Mussolini en maarsch. Pétain zouden gevangen genomen zijn.

Italie is nu bijna geheel veroverd; de steden Turijn, Milaan en Genua zouden zichzelf bevrijd hebben.

Zuid Duitsche zenders zouden reeds anti-nat. soc. propaganda uitzenden.

Het ziet er naar uit dat zich in de eerstvolgende dagen belangrijke gebeurtenissen zullen voordoen. Voor Bommel en zijn monumenten en utiliteitswerken is het te hopen dat de D. tot het laatst hier blijven. Het lot van den toren blijft tot het laatste moment onzeker.

 

 

29/4       Nachtelijke beschieting, na 1 uur in de kelder geslapen. 5 à 6 voltreffers in de stad, één op de Stationsweg (v. Steenis)

De radio meldt dat Himmler de onvoorwaardelijke capitulatie van Duitschland aangeboden heeft aan den president van het Intern. Roode Kruis!? Adolf Hitler zou een hersenbloeding gekregen hebben en nog hoogstens 48 uur te leven. Mussolini zou terechtgesteld zijn met eenige vooraanstaande fascisten.

De vraag is of deze radiouitzending te vertrouwen is, of dat het een poging is om het D. volk te demoraliseren.

30/4       Onbevestigde geruchten over capitulatie. Hedenmiddag nog schieten op Bruchem.

1/5         Hitler is dood. Mussolini is terechtgesteld.

Kopstukken van partij en leger zijn op de vlucht of plegen zelfmoord.

Graaf Bernadotte, de pres. v/h Intern. Roode Kruis is bij Himmler die als Reichsleiter S.S., Hitler vervangt.

2/5         Admiraal Dönitz volgt Hitler op; de strijd wordt voorloopig voortgezet, echter schijnt  Berlijn grootendeels in Russ. handen te zijn.

Talrijke 4-motorige Amerik. vliegtuigen komen hier laag over heen, blijkbaar met levensmiddelen voor de groote steden.

3/5         Berlijn is geheel gezuiverd; in Italie hebben 1 millioen soldaten gecapituleerd; Lübeck, Rostock, enz. genomen.

De Ned. Landwacht ontbonden, naar men zegt ook de N.S.B.

Levensmiddelen aanvoer voor de vesting Holland per schip via Rotterdam, ook per vliegtuig.

Men zegt dat de Bommelsche brug ontladen wordt!? Het lot van de Bommelsche toren blijft précair. Overigens wordt al sinds 2 dagen geen schot gelost. Het einde schijnt toch nabij te zijn.

4/5         Wim’s verjaardag. Erwtensoep met pannekoeken. ’s Avonds eigen spinazie en taart.

In Rotterdam kost 1 Kg. wortelen ƒ3.50; 1 Kg bloemkool ƒ8.- 1 sigaret ƒ6.- ; een sigaar ƒ30.-

Voortdurende ravitailleering der groote stede met vliegtuigen; toch was er in Rtdam de geheele week niets gedistribueerd; eerst a.s. Dinsdag kon een begin gemaakt worden met de distributie van de uitgeworpen levensmiddelen.

Zaterdag 5 mei

Vanmorgen om 7 uur werd door de radio bekend gemaakt dat in West-Duitschland, Italie, Nederland en Denemarken de Duitsche Weermacht gecapituleerd heeft.

Groot vreugde betoon; om 11 uur mogen de vlaggen uit en iedereen tooit zich met oranje.

De Duitschers in Bommel hebben nog geen orders.

De oorlog is voor ons  ten einde.

 

 

28/7 ’45 In Amsterdam wordt voor een wittebrood ƒ25.- betaald, voor een reep chocola ƒ10.- voor een sigaret ƒ1.25

Extra levensmiddelen voor ondervoeden worden verkocht om ondervoed te blijven en daarmee een ruim bestaan verdiend.

 

 

Internationale aspecten na den oorlog.

 

Pen Gem. 26 Oct.’45: Er loeren inderdaad van alle zijden gevaren:

de troebelen in Ned. Indië,

de onverstelbaar slechte en onhoudbare toestanden in Centraal- en Oost Europa,

het mislukken van de eerste vredesbesprekingen te London tusschen de Groote Vijf, de daarna intredende verkoeling tusschen Engeland en Amerika eenerzijds en Rusland anderzijds,

het internationaal te kort aan voedsel, brandstof en kleeding, en op den achtergrond van al die duistere schimmen….de atoombom.

 

 

N.Rotterd.Courant 3 Nov. 1945

Walter Lippman, hoofdartikelschrijver:

Laat niemand zich illusies maken; wij zijn op weg naar een ramp.

 

1945.

 

In’ jaar dat ‘k nu wil gaan bezingen

Gebeurden er zoovele dingen,

Dat ik een heele rol papier

Vol kon schrijven, met plezier,

Als ik maar niet steeds zoo’n last had

Dat ik met het rijmwoord vast zat.

Overigens kan men nergens een closetrol koopen

En onze voorraad is op, dus is het te hopen

Dat deze weer gauw in de winkels verschijnen

Dan kan ’t doorslagpapier van de W.C. verdwijnen

(Wat nog een luxe is, bij anderen vergeleken,

Die reeds jaren lang hun hammen met kranten gestreken.)

 

Bij d’aanvang van het nieuwe jaar

Toen waren wij niet bij elkaar.

Moeder en Lous en Wim in Hurwenen

(De VI’s die trokken daar over hen henen)

En Emmy en Keesje en ik in Zaltbommel;

In huis was het een onbeschrijflijke rommel.

Later trokken de moffen bij ons in,

Een Funkstelle in huis, was ons niet naar den zin.

Intusschen woonde Ank nog in Amsterdam,

Vanwaar zij iedere week groote tochten ondernam;

Op haar pijlsnel jongensfietsje, snorde zij door ’t land

En reikte onderduikers de helpende hand.

Door regen en sneeuw maakte zij zware tochten

En werkte met hen, die de Duitschers bevochten.

 

Op nieuwjaarsdag moest de Hogenhouck beleven

Dat zij door bommen uit hun huis werd verdreven;

Toen begonnen ze op ons met granaten te schieten

Maar wij kropen in de kelder en zij raakte ons niet en

Zij schoten alleen onze ruiten kapot.

Toen gingen de moffen de streek evacueeren

En moesten moeder, Lous en Wim tot ons wederkeeren.

Wim kwam thuis met een big in zijn wagen,

Die werd hier geslacht, zonder vergunning te vragen.

En Opa en Oma (het lijkt lang geleden),

Die kwamen per rijtuig naar Bommel gereden.

Toen leefden wij maanden tusschen hoop en vreeze

Dat het met ons verblijf hier wel eens uit kon wezen.

Oom Ad en tante Dol, die troffen het vrij slecht,

Die kwamen met hun kinderen in Hellouw terecht.

 

Maar eindelijk – ’t was in de maand Mei –

Toen kwamen heel laag de vliegtuigen voorbij

Die brachten te eten voor de hongerende streken;

Men juichte en wuifde en ieder was blij

En een paar dagen later was Nederland vrij.

Jan Boll en kornuiten werd gevangen gezet,

Men vlagde en danste en ieder had pret.

De moffen werden over de grenzen gejaagd

En door dat tuig werden wij niet langer geplaagd.

De Canadeezen kwamen ons land binnenstroomen

En menig meisje zou nog lang van ze droomen.

En wat gebeurde er toen met ons allemaal?

Wel daarmee vervolg ik nu mijn verhaal.

 

Ank zegde voorgoed al haar studie vaarwel,

Leerde typen en steno, maar ’t ging niet erg snel.

Lous daarentegen sloeg ijverig aan ’t werk

En voor ’t jaar ten einde liep (is dat niet sterk?)

Deed zij haar examen voor K. En O.

Zij kreeg niet, zooals Wim, haar diploma cadeau

Geen gymnasiast kwam er zoo gemakkelijk af

Toen wou hij naar Delft, maar dat viel niet mee,

Maar gelukkig had Bert nog een kamer voor twee.

Wel wordt hij in Delft niet voor vol aangezien,

Maar hij heeft een sociteit en een eigen club misschien.

Alleen Emmy bleeft thuis; dat is te zeggen,

Zij is zich weer op het Mulo-onderwijs toe gaan leggen.

Eerst was zij bij Terpstra, maar nu niet meer,

Nu reist zij per veewagen op en neer.

 

En waar bleef ons Keesje, die ons zoo trouw

Door de oorlogsellende heen helpen zou?

Het was in Augustus, toen trof ons een slag,

Toen Keesje in Kleinhout haar bruidegom zag.

Zij was ’t zonnetje van ons huis, veel moeilijke jaren.

Wij zullen daaraan een dankbare herinnering bewaren.

Nu kijken wij allen met spanning voruit

Tot Kees voor den dag komt met een kleine spruit.

 

En ach, nu moet ik nog een huisgenoot vermelden

Die we niet meer onder de levenden telden.

Er kwam nu een eind aan zijn vroolijk geblaf,

Aan zijn krabben en plassen, nu hij rust in zijn graf.

Zoo is het geschied, wie had dit gedacht,

Dat in dit jaar ook deze spil ten val werd gebracht.

 

En hoe is ’t  de verdere familie vergaan?

Daar zullen we ’n oogenblik bij stil moeten staan.

De grootouders in Rotterdam hadden ’t zwaar te verduren;

Bij ’t bombardement beleefden zij bange uren:

En honger hebben zij ook al geleden,

Toch waren zij altijd met weinig tevreden.

Maar wat ons allen zoo diep heeft verdroten,

Is dat Arnoud door de moffen werd doodgeschoten.

 

De familie v.L.C., die kwam er beter van af,

Hoewel de mof ook hen veel ergernissen gaf.

Het meeste leden Hans en Kate, bij d’andren vergeleken:

Gebombardeerd, verdreven, in Putten neergestreken,

Waar honger werd geleden en ruzie werd gemaakt;

Die vonden bij hun terugkeer ’t huis geplunderd en gekraakt.

Toch wonen zij daar weer, maar Peter, ’t kleine varken,

Dat zit nu hoog en droog, bij Borg in Denemarken.

 

Maar overigens is ’t leed al spoedig weer vergeten;

Toen Oma tachtig jaar werd, kwam iedereen weer eten.

’t Is vrede op aarde en ’t land wordt herbouwd,

En hebben we geen kolen, dan stoken we maar hout.

Er is genoeg te eten, al is het op de bon,

En ieder kan weer werken, zooals dat vroeger kon.

De rook komt uit de schoorsteen, fabrieken draaien weer

En dagelijks gaat het beter met handel en verkeer.

Al zijn er nog geen kleeren, geen fietsen en geen wijn,

’t Kan in geen zeven maanden als voor den oorlog zijn.

Iets blijft er wel te wenschen, dat ligt zoovoor de hand

Maar we beginnen ’t nieuwe jaar toch in een vrij Nederland.

 

Gedicht van Willem van Lookeren Campagne 1892-1977

 

1947.

Wat bracht ik mee in deze mand,

Van verre uit het Spaanse land?

Voor ieder iets dat hij graag heeft

Want alles wat St.Niklaas geeft

Is nodig, nuttig of plezierig

En soms een beetje armetierig.

Beginnen wij het eerst bij Moeder:

Die zit in de zorgen om ons voeder;

Die heeft een nare tijd beleefd.

Nu Mientje ons verlaten heeft.

Zij moest veel in de keuken staan,

Maar heeft geen warme kleren aan.

Toen nam de Sint een wijs besluit,

En reikte haar een vestje uit.

 

Daarna komt Ankie aan de beurt:

Wat is er wel met haar gebeurd?

Och laten we daar maar niet in treden,

Tenslotte zijn zij bei’ tevreden.

In plaats van naar de Oost te gaan’

Zocht zij zich in ons land een baan.

Zij werkte daar met heel veel ijfer,

Maar toen kreeg zij de koorts van Pfeiffer

Nu zou zij graag het luchtruim kiezen

In plaats van op auz’aard’te kniezen

Zou de K.L.M. haar nemen als stewardess,

Dan was dit haar beroep nummer zes.

Maar zo komt er nooit een eind aan mijn vers

‘k Zeg dus, ho!

Ank krijgt een lippenstift kado.

 

Lous vliegt ook graag, maar als passagier

Dit geeft haar zeker meer plezier.

Zij was dit jaar meest ver van huis

En voelde zich in Sverige thuis.

Zij verzorgde de Plantjes en nam Zweedse les,

Maar zij danste toch liever om de meiboom in Nääs.

Zo rikketik Svensk, daar hield zij wel van

Maar eindelijk kwam zij toch in Holland weer an.

In Wageningen en Bommel zag ieder haar graag;

Wat zal Sint haar geven? Dat is nu de vraag

Een poederdoos is het; die stemt haar tevree

En Sint zorgt voor alles, en bracht er een mee.

Wim is dit jaar niet altijd fortuinlijk geweest

Een reis naar Parijs beviel hem nog het meest.

Met roggebrood, worst en met kaas en met Liem

Heeft hij Montparnasse en Montmartre gezien.

Ook bezocht hij de mijnen en werkt daar goed;

Maar nagels en longen zaten nog vol met roet.

Dat hij toen niet slaagde, dat was niet zo’n wonder,

Dat lag aan de hitte en de proffen, wat donder.

En ’t moge hem een troost zijn in zijn verdriet,

Hij was toch voorzeker de enige niet.

Van de Fockstraat verhuisde hij naar de Jansbrug

Je kunt ’t geloven of niet, maar ze werken daar stug.

Maar de boeken die vlieren daar zo over de grond

Zodat de Sint een boekenplank wel nuttig vond.

 

Nu kom ik aan de jongste, reken dat de Sint blij is;

Wat ’n zalige rust als Sinterklaasavond voorbij is!

Maar Emmy die kwam dan dit jaar

Gelukkig op de Mulo klaar.

Dank zij haar ijvig boussarassen

Werd zij de eerste van haar klasse.

Toen kreeg zij in de zeilkunst les

Maar dat was geen daverend succes.

En na wat heen en weer dollen,

Liet zij in Baarn haar anker vallen

Bij Schalkie, met Yvonne en Pop,

Schepte zij de boel daar lekker op.

In haar Ambassade pak,

Voelt Emmy zich op haar gemak.

Maar vraag niet wat er onder zit;

Dat is niet van de nieuwste snit

Midden in de winter loopt die arme bloed

Nog altijd in haar zomergoed.

Uit meelij krijgt zij van de Sint,

Iets dat zij zeker prettig vindt:

Wat lekker warme onderkleren

Dan kan de kou haar niet meer deren

Hoe ’t allemaal heet, dat weet ik niet,

Maar je snapt het wel, wanneer je ’t ziet.

 

En zou ik nu mevrouw Okhuizen vergeten?

Dat mag mij toch zeker niet worden verweten.

Om op haar te dichten, daarvoor ken ik haar te kort

Ik hoop dat dit ’t volgende jaar beter wordt

Een kalender wil Sint U voor deze dag geven,

In de hoop dat U al die maanden bij ons zult beleven.

 

Gedicht van Willem van Lookeren Campagne 1892-1977

ONWEERSWOLKEN.

18 Maart 1948 Gisteren werd een pact getekend tussen Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Engeland. Reeds de volgende dag werd het als spoed-ontwerp aan de Belgische Kamer voorgelegd. Het verdrag houdt in wederzijdse hulp in geval van agressie.

Dezelfde dag dringt president Truman aan op invoering van de algemene dienstplicht in de U.S.A.

Dezelfde dag vergaderen de min. pres. van Noorwegen, Zweden en Denemarken ter bespreking van de politieke toestand.

 

19 Maart De Groene: Er heerst een paniekstemming in West Europa.

 

21 Maart Marshall, min. v. buitenl. zaken in U.S.A. op een congres: “ Nog nimmer in de geschiedenis is de toestand in Europa zo kritiek geweest als op dit moment”

 

22 Maart N.R.Ct: “Onmiskenbaar neemt de strijd tussen Oost en West de laatste weken steeds scherper vormen aan, zo scherp, dat men zich afvraagt hoe lang het nog kan voortduren voordat het tot een openlijke breuk of botsing komt”.

 

24 Maart In ons land wordt de politie versterkt met hulppolitie en vandaag meldt de radio dat de regering ook besloten heeft de Kon. landmacht uit te breiden met een groot aantal gezagsgetrouwe vrijwilligers, ter handhaving van rust en orde.

 

De gezinnen van Russische militairen en ambtenaren in Duitsland moeten in Mei naar hun land terugkeren; in de streek van Dresden in (of voor) Juni.

 

30/3       Het is duidelijk dat beide partijen, Rusland en U.S.A. hun voorbereidingen treffen.

Geen van beide wil overvallen worden. Op den duur leidt dat treffen van oorlogsvoorbereidingen altijd tot oorlog. In dit geval van beide kanten waarschijnlijk een oorlog uit angst, voor de andere partij. Maar al is dat in het verleden nog altijd zo geweest, het is ook mogelijk dat beide partijen door de grote toebereidselen van de tegenstander afgeschikt worden.

Duitsland viel in 1914 en 1939 een volkomen onvoorbereid Europa aan. Iedereen vermeed in die tijd het woord „oorlog” te noemen en nu hoort men het dagelijks.

 

Amerikaanse oorlogsvoorbereidingen zijn: Koortsachtige activiteiten inzake atoom-energie Aanleggen van enorme olie voorraden.

Voorbereiding van het volk door pers en propaganda; aankweken van anti-communistische stemming.

 

De explosie – haard bevindt zich in Griekenland, Palestina, Perzië.

 

De Russen vinden steeds nieuwe plagerijen uit om de Westel. geallieerden uit Berlijn en Weenen te verdrijven.

 

19 April Verkiezingen in Italie.

Communisten halen 30%, het blijft voorlopig rustig in het land.

Men zegt dat een overwinning van de communisten in Italie het sein zou geweest zou zijn voor een algemene opstand in West Europa.

Amerika onttrekt een deel van het toegezegde staal en olie aan het Marshall plan.

Amerik. herbewapening op volle toeren.

 

19 Mei   Op een open brief van Wallace gew. Minister in U.S.A. antwoordt Stalin dat hij tot besprekingen op basis van die brief, bereid is.

Truman wijst dit voorstel af.

Volgens „gezaghebbende kringen te Washington”:…„dat de indruk er door bevestigd wordt dat Rusland geen onmiddellijke aggresieve plannen in Europa koestert”.

Volgens Summer Welles „is Rusland voornemens om vóór de aanstaande herfst de zaken te forceren, d.w.z. voordat het E.R.P. een aanmerkelijke uitwerking kan hebben gehad en voordat de Amerikaanse herbewapening aanzienlijk is voortgeschreden”.

Er zouden Russische plannen zijn voor de bezetting van belangrijke steden in West-Europa, in het bizonder in Scandinavie, Frankrijk en Italie.

 

14 Juli ’48 De toestand in Berlijn wordt in een Franse-, Engelse en Amerikaanse nota aan Rusland „hoogst ernstig” genoemd. De Russen verhinderen n.l. alle verkeer tussen de westelijke zônes van Berlijn en het Westen, zodat ravitaillering en brandstofvoorziening door de lucht moet geschieden.

De Westelijke geallieerden hebben in hun nota’s verklaard dat zij deze beperking niet langer zullen dulden. Zij kunnen hier nu niet meer op terug komen.

Het algemeen gevoel is echter, hier en in Engeland, dat daar geen oorlog uit zal voortkomen al is het niet duidelijk hoe deze zaak moet worden opgelost, anders dan door een volledig toegeven aan Rusland.

 

10 Sept.’48 Het luchttransport naar Berlijn is geslaagd.

Onderhandelingen over opheffing der blokkade door de Russen en invoering van het Russisch geld in Berlijn schijnen niet onbevredigend verlopen te zijn.

Echter treden de Russen toch wel agressiever op in Berlijn; hebben de gemeenteraad uit het stadhuis verdreven en lokken incidenten uit.

Washington, 8 sept: „De jongste ontwikkeling in Berlijn wekt hier groeiende bezorgheid”.

Min. Marshall meent dat hier „krachtige weerstand” tegenovergesteld moet worden. N.R.C.: „Hieraan kan een ernstig karakter niet worden ontzegd”. De beurs in NewYork daalde sterk.

 

27 october 1956

Nieuwe regering in Hongarije onder leiding van Imre Nagy. Belooft democratische hervormingen, ontbinding van de geheime politie.

Nationalistische en arbeidersbateljons vallen de extreme communisten aan; deze worden geholpen door de Russen.

 

28 oct.   Nagy verklaart dat de Russ. troepen uit Boedapest teruggeroepen zullen worden, na een overwinning van de nationalistische troepen. Geheime politie zal ontbonden worden.

 

29 oct.   Israël valt Egypte aan in de woestijn van Sinaï.

30  ,,      Nieuwe, meer democratische regering in Hongarije onder Nagy. Russische troepen beginnen Budapest te ontruimen. Toestand van 1945 zal worden hersteld. Vrije verkiezingen worden in het vooruitzicht gesteld.

31  ,,      Britsche vliegtuigen vallen Egyptische vliegvelden aan.

1 nov.    Veiligheidsraad vóór terugtrekking van alle vreemde troepen uit Egypte; resolutie in die geest strandt op veto Engeland en Frankrijk.

2  ,,        Assemblée der Ver. Naties eist onmiddellijke staking van de vijandelijkheden in Egypte.

Russische troepen trekken Hongarije binnen.

3  ,,        Boedapest wordt in staat van verdediging gebracht.

4  ,,        Boedapest door de Russen aangevallen.

5  ,,        Rusland dreigt Engeland en Frankrijk met geweld als strijd in Egypte niet gestaakt wordt.

7  ,,        Staking v.h. vuren in Egypte.

Israël heeft heel Sinaï veroverd.

Engeland en Frankrijk ongeveer ¼ van de kanaalzône.